MS Pakt pomáhá s udržením žáků v okresech s největší nezaměstnanosti v Moravskoslezském kraji

MS Pakt pomáhá s udržením žáků v okresech s největší nezaměstnanosti v Moravskoslezském kraji

Moravskoslezský kraj patří dlouhodobě mezi kraje, ve kterých je největší podíl nezaměstnaných osob v celé republice. Mezi okresy s největší nezaměstnaností vedou okresy Karviná (8,21 %) a Bruntál (5,6 %), které se mezi 77 okresy v Česku umístily na posledních dvou místech. MS Paktu zaměstnanosti záleží na rovnováze ve všech okresech v kraji, a proto zaměřil své aktivity na realizaci exkurzí žáků v regionálních firmách v rámci projektu Odborného, kariérového a polytechnického vzdělávání v MSK II.

„Na Karvinsku a Bruntálsku dochází k největší fluktuaci pracovní síly a mladí lidé z okresů často odcházejí za lepší prací jinam, proto zejména v těchto okresech jsou exkurze žáků ve firmách nejvíce potřebné. Naše specialistky pro spolupráci škol a firem jsou velice aktivní a koordinují spolupráci škol a firem a pomáhají navazovat neustále nová partnerství,“ vysvětlil Martin Navrátil, ředitel MS Paktu.

MS Pakt na Bruntálsku zrealizoval 35 exkurzí ve firmách

Aktuálně je v okrese Bruntál evidováno 3 404 uchazečů o zaměstnání, podíl nezaměstnaných osob je 5,6 %. „Zaměstnavatelé nejčastěji poptávají strojírenské kovodělníky, kuchaře, řidiče nákladních automobilů, číšníky a servírky, svářeče, instalatéry a pracovníky ostrahy,“ doplnil Jakub Janiga, specialista trhu práce z Úřadu práce. Složitě se obsazují volná pracovní místa s vysokými nároky na vzdělání, dovednosti a znalosti uchazeče. Například ve strojírenství jde o obsluhu CNC strojů, ve stavebnictví o stavební techniky nebo ve zdravotnictví o lékaře.

MS Pakt v průběhu školního roku navázal 4 deklarace se středními školami na Bruntálsku. „Jako první jsme navázali spolupráci mezi Horskými lázněmi Karlova Studánka a Gymnáziem a Střední odbornou školou v Rýmařově. Žáci střední školy následně absolvovali workshop v horských lázních a díky PR aktivitám se po dvou letech znovu podařilo otevřít první ročník oboru Masér sportovní a rekondiční,“ doplnila Petra Přecechtělová, specialistka pro spolupráci SŠ a firem z MS Paktu.

Exkurzí s 8. a 9. ročníkem ZŠ se podařilo zrealizovat pětatřicet. Spektrum vybraných firem bylo opravdu rozmanité od hutního, strojírenského, chemického, potravinářského průmyslu, přes výrobce polystyrenu, výrobce nábytku, květinářství, sociální sféru, Policii ČR až po Hasičský záchranný sbor.

U „hasičů“ se žákům líbilo hlavně vybavení posilovny, multifunkční hřiště a ukázka sjezdu po hasičské tyči. Povolání hasič inspirovalo mnohé žáky v tom, že by měli začít na sobě více pracovat. Poslední letošní exkurze se konala ve firmě ALFUN a.s. v Bruntále a žáci poznali, že i hliník může být zábava.

„Na exkurze mám jenom kladné odezvy. Děti byly spokojené, pedagogický doprovod také. Žáci měli možnost podívat se do firem, seznámili se s různými pracovními pozicemi. Některá zaměstnání je zaujala, ale také viděli profese, které by v budoucnu dělat nechtěli z důvodu příliš namáhavé nebo monotónní práce či brzkého ranního vstávání,“ uvedla Alena Buráňová, výchovná poradkyně ze ZŠ v Bruntále.

Žáci si vyzkoušeli například i práci na tkalcovském stavu nebo zalévání skleníku.  „V zasedací místnosti v naší společnosti KVS EKODIVIZE a.s. v Dvorcích jsme v rámci exkurze připravili i znalostní kvíz. Za jeho vyplnění dostal každý žák tašku s reklamními předměty,“ doplnil Vasilij Zelenskij, ředitel marketingu společnosti.

Mnoho z žáků mělo jedinečnou příležitost vidět provozy firem, kam se běžně nedostanou a vidět své rodiče nebo blízké při práci. „Děkujeme všem firmám, které se na exkurzích podílely, za vstřícnost a věříme, že exkurze MS Paktu povedou k nárůstu zájmu o zaměstnání v našem okrese,“ zakončila Petra Přecechtělová.

Přes 40 exkurzí žáků ve firmách se uskutečnilo na Karvinsku

Podíl nezaměstnaných osob ve věku 15-64 let dosáhl na konci května v okrese Karviná hodnoty 8,21 %. Na Úřadu práce bylo evidováno celkem 13 489 uchazečů o zaměstnání. Exkurze do firem slouží jako jeden z funkčních nástrojů kariérového poradenství a přináší žákům jedinečnou možnost podívat se do reálného pracovního prostředí a seznámit se s různými odvětvími. Ve školním roce 2021/2022 se podařilo na Karvinsku realizovat 40 exkurzí pro žáky 8. a 9. tříd základních škol, kteří stojí před volbou střední školy a dalšího směřování své kariéry.

Žáci měli možnost vidět ve firmách, jak vypadá skutečný provoz, zástupci firem jim představili benefity, které výkon jednotlivých profesí nabízí a také byly žákům předány tipy na výběr adekvátních středních škol. „Ráda bych poděkovala všem firmám, které se do realizace exkurzí zapojily, mé zvláštní poděkování pak směřuje na Farmu Bezdínek v Dolní Lutyni, která ve spolupráci s námi uspořádala 11 exkurzí pro žáky základních škol z Karvinska, a ukázala, že i v tomto regionu se nachází atraktivní zaměstnavatel, který má zaměstnancům co nabídnout,“ uvedla Hana Chovancová, specialistka pro spolupráci SŠ a firem z MS Paktu

Skleníky, v nichž Farma Bezdínek pěstuje rajčata a okurky hydroponickým způsobem, jsou svou rozlohou největšími v České republice. Exkurze na farmě jsou pro žáky velmi zajímavé, jelikož je seznamují s moderním udržitelným způsobem pěstování zeleniny a atraktivním pracovním prostředím. „Na exkurzi se mi nejvíce líbilo, jak hezky to na farmě vypadalo, průvodci byli milí a dozvěděli jsme se spoustu zajímavostí. Zaujala mne informace o tom, že zemědělství je zajímavý studijní obor, se kterým člověk najde uplatnění vždycky,“ uvedl Lukáš Kozubek, žák 8. třídy základní školy.

Zpětná vazba nechyběla ani ze strany farmy. „Moc rádi jsme navázali spolupráci s MS Paktem. Na Farmě Bezdínek se dlouhodobě zaměřujeme na osvětu a vzdělávání v oblasti produkce kvalitní lokální zeleniny směrem k žákům, studentům škol i široké veřejnosti. Máme radost, že zájem o prázdninové brigády na naší farmě narůstá. Nezbytnou podmínkou je ukončené základní vzdělání a dovršení věku 15 let. A samozřejmě chuť na sobě pracovat a mít rostliny prostě rád,“ uvedla Monika Zábojníková, marketingová a PR manažerka Farmy Bezdínek.

Již nyní MS Pakt jedná s firmami z Karviné a nejbližšího okolí o pokračování spolupráce na pořádání exkurzí v rámci kariérového poradenství na příští školní rok. „Pevně věřím, že se podaří navázat na stávající skvělou spolupráci mezi základními školami a místními firmami a že prostřednictvím exkurzí ukážeme mladým lidem, že stojí za to zůstat po studiu tady v regionu, kde mohou najít perspektivní práci, ve které najdou smysl, spokojenost a adekvátní finanční ohodnocení,“ zakončila Hana Chovancová z MS Paktu.

Zdroj informací

Moravskoslezský pakt zaměstnanosti, z.s. a NejBusiness.cz

Datum

27. června 2022

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.3015 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál