Geis: Ženy v logistice jsou důležitou součástí našich týmů

Geis: Ženy v logistice jsou důležitou součástí našich týmů

Ač by se mohlo zdát, že logistika je výhradně mužským oborem, není tomu tak. Leader na českém přepravním trhu, firma Geis, zaměstnává ženy na široké škále pozic od řadových pomocných až po ty manažerské. A do logistiky proudí navíc žen stále více. Nahrává tomu fakt, že díky technickému a technologickému pokroku je práce fyzicky méně náročná.

Logistika již dávno není jen o kupeckých počtech a těžké fyzické práci. Jedná se o moderní odvětví, kde dochází k propojování složitých informačních systémů a toku obrovského množství dat, která je třeba optimálně využít. Rozvoj automatizace procesů, digitalizace a inteligentních řešení – to vše v celém logistickém řetězci pomáhá ulehčit lidskou práci. Obor se stává tedy čím dál dostupnější i ženám. Jak říká Jaroslava Šindelářová, HR manažerka společnosti Geis CZ: „Poměr žen u nás ve firmě postupem času rostl a v současné chvíli tvoří cca 40 % všech pracovníků. Dobře se uplatňují na pozicích napříč celým spektrem od nejnižších až po vedoucí.“

Dříve existovala velká závislost na mužích zejména u práce ve skladech. Díky technologickému pokroku, vychystávacím a třídícím strojům a skladovým robotům mohou nyní ženy zvládat úkoly, které byly dříve výsadou mužů. U Geis tak najdeme nyní i ženy jako obsluhu vysokozdvižných vozíků, pickerky zboží, manipulantky, pracují ale i jako vedoucí skladu. Výhodou také je, že na některých těchto pozicích není nutná znalost českého jazyka, jelikož obrázkové technologie pro vychystávání zboží jsou mezinárodní. Při probíhající imigrační vlně je tato možnost o to aktuálnější.

Převaha žen je jednoznačná ve skladu e-shopu dm drogerie markt v Pohořelicích, který pro drogistickou firmu zajišťuje výhradně společnost Geis. Tam tvoří ženy až 90 % všech zaměstnanců, některé jsou i z řad uprchlic z Ukrajiny. Vzhledem k povaze zboží je důležitá preciznost a pečlivost, a tu obvykle umí nabídnout právě ony. Ženy mají významné zastoupení i na logistickém projektu firmy Geis pro výrobce a distributora potravin AG Foods nebo u klienta obchodujícího s dětským zbožím babymarkt.de.

Vedoucí projektu pro dm drogerie markt a AG Foods je také žena, Vladimíra Tučková. Jak sama říká: „Logistika mi dává obrovskou příležitost kreativně tvořit, vymýšlet, inovovat a rozvíjet. Mám ráda, že téměř každý den je jiný – svoji roli hraje celá řada proměnných. Základem ke zvládnutí všech výzev, včetně té covidové, je dobrá vzájemná spolupráce v týmu. A ten máme u nás skvělý.“

Logistický provider má ve svých řadách i řidičky. Přestože této profesi stále výrazně dominují muži, existuje i řada žen, které řídí velmi rády a ve svém zaměstnání jsou nadmíru spokojeny. Povoláním bytová designerka Yveta Kolská před třemi lety pomáhala na dispečinku kamarádovi, který měl přepravní firmu. Obor ji učaroval, brzy si sama pořídila první tahač a začala jezdit za volantem velkého kamionu. Ráda vzpomíná na své začátky: „Když jsem přijela jako řidič začátečník na pobočku Geis v Modleticích, kolegové se mě ujali a pomáhali mi s couváním k branám logistické haly. A to je i jedna z věcí, která mě na této profesi těší. Jelikož ženy za volantem kamionu jsou stále spíše výjimkou, řidiči mužského pohlaví se nám ženám snaží se vším pomáhat. Práce v kolektivu Geis mě moc baví a ženám bych ji určitě doporučila.“ Sama říká, že tahač řídí raději než osobní auto – kabina je prostorná, ovládání přehledné, spousta věcí automatických, všude dobře vidíte. Dle jejích slov je kabina vozu takový pohodlný obývák.

Na pozicích klientského servisu a dispečinku lze ženy ve společnosti Geis vidět často. Možná se budou muži zlobit, ale nezřídka se ukazuje, že na tyto pozice se hodí více právě ženy. Bývají trpělivější, empatičtější a často jsou obdařeny schopností vykonávat více úkolů najedou. Tyto vlastnosti jsou v přímém kontaktu s klienty a dalšími důležitými prvky celého řetězce velmi pozitivně vnímány.

Zástupkyně ženského pohlaví nejsou neobvyklé na administrativních pozicích. I u firmy Geis běžně pracují asistentky, fakturantky, účetní, obchodnice nebo marketingové specialistky na centrále v Ejpovicích u Plzně a všech dalších 28 pobočkách po celé České republice.

Přepravce má ve svých řadách ženu na pozici v oblasti IT, kde také často dominují spíše muži. Jak se v pozici IT specialistky Geis cítí Bohuslava Vašková, která je v práci obklopena muži: „Přestože je většina mých kolegů muži, je to vždy o lidech, a ne o pohlaví. Mám velké štěstí na bezva spolupracovníky.“ Bohuslava je ve firmě již 20 let, přesto se nenudí. Práce v mužském oboru ji baví také proto, že musí čelit neustále novým výzvám a projektům, hledat souvislosti, orientovat se v odborné problematice, a zároveň komunikovat se zákazníky a uživateli vyvíjených aplikací. I jiným ženám by takovou práci doporučila: „Určitě je zde příležitost využít svůj potenciál. Práce je pestrá, zajímavá, po odborné stránce zde funguje dobrý systém zaškolení. Oceňuji i komunikaci napříč firmou, která je pro mě, jako ženu, velmi důležitá. A navíc se neustále vylepšují a přibývají zaměstnanecké benefity, což je moc fajn.“

I vedoucí pozice firma obsazuje ženami. Jako jednu z výhod zaměstnávání žen na manažerských postech vidí HR manažerka, Jaroslava Šindelářová v tom, že v rámci rozhodovacích procesů dokáží právě ženy zajistit širší perspektivu řešené situaci nebo problému. Také jsou více zaměřeny na detail a obvykle pečlivější než muži. Vždy je však samozřejmě nutné individuálně posoudit vhodnost pozice pro daného kandidáta bez ohledu na pohlaví.

U firmy Geis vidí ženy často perspektivu a stabilitu. Jedním z důkazů je to, že po mateřské a rodičovské dovolené se rády vrací. Některé z nich jsou i po dobu rodičovských radostí alespoň částečně zapojeny do dění, aby byly neustále v obraze a jejich plný návrat do zaměstnání nebyl takovým šokem.  Pokud to provoz umožňuje, Geis vychází maminkám vstříc například pružnou pracovní dobou nebo zkráceným pracovním úvazkem.

Zdroj informací

Geis CZ s.r.o. a NejBusiness.cz

Datum

27. června 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

Reklama

Page generated in 1.2999 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál