V Česku se průměrně zrecykluje zhruba 200 tisíc tun plastového odpadu z celkových 600 tisíc tun

V Česku se průměrně zrecykluje zhruba 200 tisíc tun plastového odpadu z celkových 600 tisíc tun

Dle dat společnosti CENIA se v České republice ročně vyprodukuje až 564 tisíc tun plastového odpadu. Z toho ale jen přibližně 215 tisíc tun je po využití zrecyklováno. Plastové obaly se bohužel používají méně než šest měsíců, než jsou vyhozeny, navíc jak data z průzkumu ukazují, ani poté se většina z nich nikdy nerecykluje.

Věděli jste, že existuje "Červenec bez plastů"? Jde celosvětové hnutí, jehož cílem je řešit znečištění plastem a vybudovat svět bez plastového odpadu. Hnutí doufá, že kolektivním vynecháním plastového odpadu, kterému se lze vyhnout, jako jsou láhve na vodu a kelímky na kávu, nebo veškerého plastu na jedno použití, povzbudí miliony lidí k podpoře čistší planety. Může to být jedna z cest, protože ve chvíli kdy se poptávka po jednorázových plastových obalech sníží, výrobci začnou hledat jiné možnosti aby vyhověli nově vzniklé poptávce svých spotřebitelů.

O tom, že plasty jsou dnes pro planetu vážným problémem, svědčí skutečnost, že stále více vlád navrhuje opatření ke snížení jejich dopadu na životní prostředí. Například státy patřící do EU poměrně dlouho bojují za úplný zákaz prodeje jednorázových plastů, jako jsou brčka na pití nebo příbory. U nás tento zákon měl začít platit již v červenci roku 2021, bohužel se jeho platnost odložila.

Každý rok se na světě podle dat organizace Greenpeace vyrobí až 500 miliard plastových lahví. Když už jsme u jednorázových plastů, které tvoří polovinu plastů, jež ročně spotřebujeme, podle organizace Life Out Of Plastic mají průměrnou životnost 12 až 15 minut, a přesto mohou zmizet až za 500 let. Plasty nás přežijí a přežijí i naše děti. Dobrou zprávou je, že je v našich rukou, abychom jako spotřebitelé tuto situaci změnili. Máme moc přimět výrobce, aby změnili způsob výroby. Jak? Tím, že změníme způsob spotřeby.

„Chtěli jsme vytvořit formu, která pomůže sníží i plastový odpad domácnosti na minimum,“ vysvětluje Alexandr Řeháček, zakladatel ekologicky šetrných čistících prostředků AYETO Eco, ayetoeco.cz.

Nebojte se ozvat

Mnoho plastových obalů, které se dnes vytvářejí a používají, nelze recyklovat. Jedná se i obrovský problém dnešní doby. To, že na spodní straně něčeho vidíte vytištěné honící se šipky ve tvaru trojúhelníku a číslo, ještě neznamená, že to lze skutečně recyklovat. Pokud si domů přinesete výrobek, který se vám líbí nebo ho rádi používáte, ale jeho obal není recyklovatelný, nemusíte se bát říct dané společnosti, co si o tom myslíte. Poslední roky si velké množství značek zakládá na profesionálním přístupu a na zpětné vazbě od koncových zákazníků. Naslouchají vám tedy víc než kdykoli předtím.

Využijte sekci komentářů na webových stránkách společnosti nebo na jejích účtech na sociálních sítích. Zkuste napsat třeba: „Váš výrobek se mi líbí, ale trápí mě toto označení. Je recyklovatelný?“. Zeptejte se jich a počkejte si na odpověď. Třeba se právě díky vašemu komentáři objeví další zákazníci, které problém s recyklací trápí stejně jako vás.

Možnost opakovaného použití je krok správným směrem

V dnešní době se naštěstí stále více do popředí dostávají znovupoužitelné obaly. Byli byste překvapeni, kolik odpadu byste dokázali snížit, kdybyste používali opakovaně použitelné nebo znovu naplnitelné předměty. Krásným příkladem mohou být omyvatelné kelímky na nápoje, představte si kolik odpadu nakonec zůstane z 365 jednorázových šálků na kávu nebo 1 omyvatelného kelímku, který můžete používat klidně několik let.

„Unikátní refill systém našich produktů umožní z koncentrátu 25x znovu naplnit 1l láhev, což znamená absolutní minimalizaci nákladů na obaly a dopravu i ekologické zátěže výrobou a dopravou. U práškových koncentrátů jsme pyšní na samotný obal, zcela ekologický papírový tubus,“ vysvětluje Alexandr Řeháček, AYETO Eco, ayetoeco.cz.
Využijte to, co už máte

Žijeme ve světě, kde nám neustále někdo říká, že potřebujeme víc nebo nejnovější model. A jistě, jsou chvíle, kdy se nejnovější model opravdu vyplatí, je efektivnější, výkonnější nebo už nám předešlí model jednoduše nevyhovuje. Ale ve většině případů toto "spotřebitelské myšlení", kterým nás od útlého věku krmí, přináší větší prospěch velkým značkám než nám.

To platí i pro ekologické výrobky. Opravdu potřebujete novou plátěnou tašku na opakované použití? Proč kupovat sedmou láhev na vodu, když už máte šest, které splní svůj účel. Místo abyste si kupovali luxusní ekologickou nádobu na jídlo s sebou, použijte nádobu, kterou už máte doma a to i v případech kdy se jedná o plast. Využitím plastové krabičky na oběd ve výsledku uděláte pro planetu více, než když se začnete zbytečně zbavovat všeho co již doma máte a kupovat nové “ekologičtější” výrobky.

Každá domácnost a podnik může snížit dopad

Každý obalový materiál – papírový, plastový nebo jiný – má v určitém případě dopad na životní prostředí. „Domácnosti a podniky mohou společně snížit svůj dopad tím, že se pokud možno vyhnou výrobkům na jedno použití a nahradí je opakovaně použitelnými alternativami,“ říká Řeháček z AYETO Eco, ayetoeco.cz.

Pro podniky, které produkují velké množství papíru, lepenky nebo plastového odpadu, je pečlivé třídění těchto materiálů nejlepším způsobem, jak maximalizovat jejich využití pro recyklaci – a snížit objem v kontejneru na běžný odpad.

Zdroj informací

AYETO Eco a NejBusiness.cz

Datum

14. června 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

Reklama

Page generated in 1.5862 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál