CzechInvest hledá inovativní startupy do Technologické inkubace

CzechInvest hledá inovativní startupy do Technologické inkubace

Dlouho očekávaný projekt Technologická inkubace zná termín první výzvy. Agentura CzechInvest dnes zveřejnila termín a předběžné znění výzvy pro příjem žádostí do projektu Technologická inkubace, který pomůže České republice stát se inovativním lídrem ve světě. Příjem žádostí do první výzvy se uskuteční v průběhu července.

“Od mého nástupu do funkce ministra bylo mým cílem podporovat inovativní prostředí a startupy. Tento projekt Technologická inkubace je velmi očekáván ze strany celé řady potenciálních partnerů, a to jak ze soukromého sektoru, tak například ze strany regionálních inovačních center nebo akademické sféry. Nyní stojíme na prahu jeho plnohodnotného rozjezdu a pevně věřím, že můžeme očekávat velmi zajímavé výsledky," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Projekt Technologická inkubace, který podpořila i ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová, představuje zásadní investici do budoucnosti českého průmyslu. V horizontu nadcházejících pěti let předpokládá podpořit až 250 inovativních startupů částkou zhruba 850 milionů korun v sedmi klíčových oblastech. Patří mezi ně umělá inteligence, mobilita, kreativní průmysly, kosmické technologie, ekologie a cirkulární ekonomika, chytrá řešení v oblastech zdravotnictví, farmacie, kybernetické bezpečnosti či jaderná fyzika. Na rozdíl od jiných programů, kde je otevřená komunikace s žadatelem zakázaná, je zde podporována a doporučována. Konzultace s cílem poradit startupům, ale i studentům, kteří se také mohou v rámci „pre-inkubace“ do projektu přihlásit, začaly v tomto měsíci.

„Projekt Technologická inkubace je výsledkem dlouholeté práce a vychází ze zkušeností z už realizovaných projektů, zejména z velmi úspěšného projektu vesmírného podnikatelského inkubátoru ESA BIC. Inspirovali jsme se také v zahraničí, konkrétně v Izraeli, který je jedničkou v podpoře startupů a projekt jsme probírali i s dalšími partnery. Jedná se tak o dobře připravený a unikátní projekt, který pomůže České republice dosáhnout cíle stát se inovativním lídrem ve světě,“ uvedl Petr Očko, náměstek ministra průmyslu a obchodu, který je v současné době pověřen řízením agentury CzechInvest.

Termín první výzvy projektu je stanoven od 1. do 31. července 2022. Uchazeči, kteří uspějí, získají na nákup služeb finanční podporu až 5 milionů korun. Tyto peníze poslouží k vývoji nebo dokončení produktu nebo služby a splnění cíle, který si uchazeč nastaví ve svém projektovém záměru. Součástí poskytované podpory je také inkubační balíček, který představuje zásadní rozdíl mezi inkubací a klasickou dotací. S firmou bude po dobu až dvou let intenzivně pracovat tým expertů, který jí pomůže s vlastním byznysem, ale také s právním servisem, marketingem či financemi. Klíčovou oblastí poradenství a mentoringu přitom budou konkrétní technologie.

První výzva bude otevřená pro čtyři ze sedmi oblastí, a to konkrétně pro oblast mobilita, kreativní průmysly, ekologie a cirkulární ekonomika a umělá inteligence. Během celého procesu výběru se nejvíce posuzuje inovativnost projektu dle sektoru. „Důvod, proč mi tento projekt dává smysl a několik let pracuji na jeho přípravě je ten, že má ambice na propojení startupů, regionální inovační infrastruktury, zavedených firem a akademické sféry ve všech podporovaných sektorech tak, jako se nám to daří v oblasti kosmických aktivit. Pro podpořené startupy je tedy hlavním benefitem právě napojení na potenciální partnery a také to, že po dobu čerpání dotace budeme s každou podpořenou firmou intenzivně pracovat - inkubovat ji. Od toho je odvozen samotný název projektu,“ říká Tereza Kubicová, náměstkyně agentury CzechInvest pro technologický rozvoj.

Předběžné znění výzvy a další dokumenty naleznete zde.

Zdroj informací

CzechInvest a NejBusiness.cz

Datum

9. června 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.2156 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál