Nokian Tyres: Ekologičtější jízda díky správným pneumatikám

Nokian Tyres: Ekologičtější jízda díky správným pneumatikám

Výběr správných pneumatik může mít významný vliv na emise, které během jízdy vyprodukujete. Pokud při nákupu nových pneumatik zohledníte rozdíly ve vlastnostech pneumatik, použité materiály a odpovědnost jejich výrobce vůči životnímu prostředí, můžete snížit svou uhlíkovou stopu. Společnost Nokian Tyres je již několik desetiletí průkopníkem odpovědné výroby pneumatik.

Výběr správných pneumatik může pomoci snížit emise a spotřebu paliva vašeho vozidla. Nejpřímější dopad mají rozdíly ve valivém odporu, který představuje energii spotřebovanou na pohyb pneumatiky. Čím nižší je valivý odpor, tím méně energie se ztrácí a je potřeba méně paliva. Nižší spotřeba paliva má díky menšímu množství emisí CO2 pozitivní dopad na uhlíkovou stopu řidiče. U elektromobilů se nižší valivý odpor projeví v delším dojezdu.

„Valivý odpor má obrovský vliv na spotřebu paliva. Správně nahuštěná pneumatika, která v evropském klasifikačním systému pneumatik spadá do třídy A, může ve srovnání s pneumatikami s nejnižšími výkony ušetřit až půl litru paliva na 100 kilometrů,“ říká Matti Morri, vedoucí centra péče o zákazníky ze společnosti Nokian Tyres.

Evropský klasifikační systém pneumatik usnadňuje porovnávat rozdíly mezi pneumatikami v jejich palivové účinnosti, přilnavosti na mokru a vnější hlučnosti. Více než 90 % produktů Nokian Tyres spadá do nejvyšších klasifikačních tříd valivého odporu.

Ekonomická jízda pomáhá pneumatikám vydržet déle

Při snižování dopadu vaší jízdy na životní prostředí hraje neméně důležitou roli také ekonomický styl jízdy. Tím, že nebudete nechávat běžet motor na volnoběh, budete brzdit motorem, předvídat dopravní situace a v chladném počasí předhřívat vozidlo, můžete snížit spotřebu paliva až o 20 %. Důležité je také udržovat správný tlak vzduchu v pneumatikách.

„Ekonomický styl jízdy pomáhá pneumatikám vydržet déle. Peníze vynaložené na pneumatiky a pravidelnou péči o vaše vozidlo se samy vrátí, protože spotřeba paliva je omezena na minimum,“ říká M. Morri.

Směrem k zelenější budoucnosti

Při zvažování celkového dopadu pneumatik na klima je důležité porovnat rozdíly v odpovědnosti různých výrobců vůči životnímu prostředí.

„Významná část naší výroby běží na obnovitelné zdroje. Solární panely vyrábějí elektřinu pro naše skladovací prostory ve finské Nokii a také pro naše nové testovací centrum ve Španělsku,“ objasňuje Teemu Soini, vedoucí materiálového designu.

Nokian Tyres má dlouhou historii odpovědné výroby pneumatik a společnost jako první výrobce pneumatik přestala používat škodlivé vysoce aromatické oleje. Poslední novinkou společnosti Nokian Tyres je koncepční pneumatika Green Step, která zahrnuje ambiciózní design s 93 procenty materiálů buď recyklovaných, nebo obnovitelných.

Staré pneumatiky se stávají novými

Podle nedávných globálních studií se na celém světě vyhodí až jedna miliarda pneumatik ročně. Co se stane s pneumatikami na konci jejich cyklu životnosti?

„V Evropě je míra recyklace opotřebených pneumatik velice vysoká. Pryžové materiály je možné oddělit a recyklovat v nové pneumatiky. Kovové výztuhy lze také znovu použít ve výrobě nebo v jiných průmyslových odvětvích,“ říká Teemu Soini.

Nokian Tyres také recykluje veškerou zbytkovou pryž z výroby svých pneumatik, takže ve výrobních zařízeních nevzniká žádný pryžový odpad.

Obnovitelné materiály pomáhají bojovat proti globálnímu oteplování

Kromě recyklovaných materiálů využívá výroba pneumatik také mnoho obnovitelných materiálů. Obnovitelný materiál pochází z přírodních zdrojů, jako jsou stromy nebo rostliny. Obnovitelné materiály jsou přirozenou součástí koloběhu uhlíku a nepřispívají k celkovému skleníkovému efektu.

„Klíčovou složkou při výrobě pneumatik je obnovitelný přírodní kaučuk sklizený z kaučukovníků. Provádíme rovněž výzkum, jehož cílem je najít obnovitelné alternativy pro saze a syntetické kaučuky,“ říká Teemu Soini.

Soini a Morri se shodují, že boj proti změně klimatu vyžaduje širokou a inovativní spolupráci mezi různými průmyslovými odvětvími.

„Neustále objevujeme nové formy spolupráce a oběhu. Například vedlejší produkty lesního a celulózového průmyslu by mohly být rafinovány na materiály pro výrobu pneumatik,“ zdůrazňuje Teemu Soini.

Přehled faktů: Rychlý průvodce odpovědným nákupem pneumatik

  • Před nákupem nových pneumatik porovnejte jejich valivý odpor a další klíčové vlastnosti. Evropský systém označování pneumatik toto porovnání usnadňuje.
  • Informujte se, jak jednotliví výrobci pneumatik nesou odpovědnost za životní prostředí.
  • Osvojte si ekonomický styl jízdy. Vyhněte se volnoběhu, používejte brzdění motorem, předvídejte dopravní situace a předehřívejte vozidlo v chladném počasí.
  • Minimálně jednou měsíčně kontrolujte a starejte se o tlak vzduchu ve vašich pneumatikách. Příliš nízký tlak huštění zkracuje životnost pneumatiky.
  • Recyklujte staré pneumatiky v souladu s místními pokyny pro recyklaci.

Zdroj informací

Nokian Tyres a NejBusiness.cz

Datum

7. června 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.4965 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál