Vývojáři z Appliftingu vyzráli na správu firemních ledniček

Vývojáři z Appliftingu vyzráli na správu firemních ledniček

Maté, nealkoholické pivo, sušenky či superpotraviny. Takzvané snack bary nebo ledničky plné zásob zdravých jídel i pochoutek ve svých kancelářích provozuje stále více firem. Jednou z nich je i přední české vývojářské studio Applifting, které takto zvyšuje pohodlí applifterů již řadu let. Pro osmou nejrychleji rostoucí firmu v ČR podle žebříčku Delloite Fast 50 za rok 2020 však začalo být manuální řízení zásob i plateb příliš komplikované. Vyvinulo proto interní aplikaci GetSnack, která celý proces digitalizuje.

Odpadla tak nutnost nosit u sebe hotovost a řešit platby, částka za konzumované produkty se jednoduše odečte ze mzdy. Kvůli zájmu o nástroj jej proto autoři uvedli i na trh. První 4 měsíce používání jsou zdarma, stejně tak do 20 produktů v nabídce a šesti lidí v týmu. Vývoj probíhal v rámci interního programu Launchpad, zaměřeného na podporu vlastních a dobročinných projektů

„Dokud máte ve firmě pět, deset lidí, je řízení snack baru poměrně jednoduché. Protože nás je ale dnes v Appliftingu přes sto třicet a ledniček i snack barů máme hned několik, začalo být pro back-office tým jejich řízení zbytečně složité. Aby nám zajistili maximální komfort, neustále udržovat přehled o zásobách začalo být časově náročné. Trávili tak hodiny s tužkou v ruce a denně manuálně kontrolovali množství, což je pomalé a neefektivní,“ vysvětluje myšlenku aplikace Martin Srb, managing partner a solution architect z Appliftingu. Takový mikromanagement totiž zabíral příliš mnoho času a měl své mouchy, což se i pro řadu jiných rostoucích firem stalo překážkou v provozování snack baru.

V Appliftingu proto vznikla interní aplikace GetSnack, která správu pochoutkových zásob digitalizuje a urychluje. Podle dosavadních zkušeností vývojářského studia přitom měsíčně ušetří osobě starající se o zásoby 4 až 8 hodin práce, což v důsledku navíc šetří peníze firmě. „Správci stačí jednoduše naskenovat čárový kód výrobku a zadat množství kusů, které naskladnil. V aplikaci pak na dashboardu vidí, které produkty již docházejí a potřebují doplnit. Stejným způsobem probíhá i inventura, takže má firma stále aktuální přehled bez jakýchkoliv komplikací,“ dodává Srb. Ten má nyní vývoj nového nástroje na starosti společně s kolegou z produktového týmu Romanem Vuchtrlem. O celém procesu včetně zdarů i přešlapů live informují na firemním blogu https://www.applifting.cz/case-study/live/getsnack-app.

Jídlo ihned, platba později

Zásobené ledničky a snack bary zavedli ve vývojářském studiu na popud applifterů, důvody přitom byly dva. Jednak jim zajistit komfort, aby se cítili jako doma, a současně ušetřit čas, který by jinak trávili chozením do obchodů a čekáním ve frontách u pokladny. „Díky zásobeným snack barům a ledničkám naši lidé klidně ušetří půl hodiny na jedinou cestu pro dobroty a limonády. Mnozí ale do obchodů odbíhali i několikrát denně, což je vytrhávalo ze soustředěné práce. Navíc vzniklo další příjemné místo, které je ideální pro pracovní i nepracovní kus řeči,“ vysvětluje Monika Vokounová z back office oddělení, pod něž správa snack barů a ledniček v Appliftingu spadá.

Pokud tak applifter dostane chuť na svoji oblíbenou dobrotu, jednoduše si ji vezme z ledničky nebo snack baru a daný produkt vybere v aplikaci. Nemusí přitom řešit žádné platby ani u sebe nosit hotovost, peníze se mu totiž automaticky strhnou ze mzdy. Tímto nastavením tvůrci také řeší potenciální problém s prodejem potravin, který by firmám ze zákona jinak mohl vyvstat. V případě plateb skrze aplikaci by totiž byly stavěny do pozice nákupčího a prodejce potravin. A k tomu je podle českého práva nezbytná licence. Navíc by firma musela odvádět daně z prodeje.

Řešení Appliftingu jde naopak ruku v ruce se zákonem, který zaměstnavatelům umožňuje poskytovat svým lidem jídlo a pití s tím, že jim po dohodě strhne částku z výplaty. „Appka vždy na konci měsíce vytvoří report pro finanční oddělení. Pro malé týmy do deseti lidí pak přijde vhod varianta vygenerování QR kódu, pomocí kterého uživatelé zkonzumované produkty jednoduše zaplatí. Navíc tak odpadají starosti s dohledáváním, když například někdo zapomněl zaplatit. Řešení je tedy vhodné i pro samostatné týmy, které v rámci firem chtějí mít vlastní snack bar,“ jmenuje spoluzakladatel Appliftingu Filip Kirschner benefity, které aplikace poskytne i jiným firmám.

Nápad, který vzešel z Launchpadu

K vývoji interní aplikace se Srb s Vuchtrlem dostali v rámci interního programu zvaného Launchpad, česky Lavička. Na tu „usedají“ applifteři, kteří právě skončili nějaký projekt a čekají na další. V jejím rámci se mohou věnovat rozvoji dobročinných či interních projektů, které mají zvyšovat wellbeing ve firmě. „Podle reakcí pod naším linkedinovým postem o aplikaci GetSnack nás před časem napadlo, vytvořit i její veřejnou verzi. Z původního pracovního názvu Fridge jsme ji nakonec přejmenovali na GetSnack. Momentálně pracujeme na ověření nápadu. Udělali jsme testovací web a zjistili, že máme konverzi kolem 5 procent, což nás značně povzbudilo,“ popisuje Srb. Pokud se aplikace osvědčí v praxi, plánují ji přihlásit do interního startupového inkubátoru Voyager. Skrze něj totiž Applifting dává svým pracovníkům možnost rozvíjet vlastní podnikání a působí zde jako technologický partner výměnou za podíl v projektu. Doposud se do interního inkubátoru přihlásilo 16 projektů a 4 jsou ve fázi validace.

„Je pro nás důležité, aby všichni dělali na projektech, které jim dávají smysl. Proto jsme jim chtěli dát možnost, jak realizovat vlastní nápady, a současně jim umožnit vytěžit naše firemní know-how a zdroje, které oni sami pomohli získat a budovat,“ popisuje Filip Kirschner, COO a spoluzakladatel vývojářského studia. To patří mezi takzvané tyrkysové firmy, protože má na prvním místě spokojenost svých lidí i klientů a zisk vnímá pouze jako nástroj pro dosahování vyšších cílů. V rámci projektu Spirit of Applifting firma měsíčně vyhrazuje pro své pracovníky 160 hodin, které mohou čerpat v rámci pracovní doby i mimo ni na vlastní projekty či dobrovolnickou činnost a získat za ně svoji standardní hodinovou mzdu.

Zdroj informací

Applifting s.r.o. a NejBusiness.cz

Datum

6. června 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

Reklama

Page generated in 1.2854 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál