Investice do ESG rostou

Investice do ESG rostou

Průzkum UniCredit Bank prokázal, že pro firmy jsou dnes principy udržitelnosti (ESG) již často pevnou součástí firemní kultury. Samozřejmostí je pro ně ekologické nakládání s odpady (64 %), snižování emisí uhlíku (50 %) i využívání obnovitelných zdrojů (50 %). Udržitelný přístup tuzemské firmy vnímají jako budoucí konkurenční výhodu u zákazníků i potenciálních zaměstnanců.

ESG, což je zkratka pro environmental (environmentální), social (společenské) a governance (řízení firmy), představuje pro české a slovenské firmy filozofii, kterou si již ve větší či menší míře osvojili a zavádějí ji do svého podnikání. Pro 82 % firem je udržitelnost součástí firemní kultury – vlastní i nastavené mateřskou společností.

ESG jako konkurenční výhoda nebo tlak z okolí

Nadpoloviční většina (68 %) dotázaných firem považuje uplatňování principů ESG za konkurenční výhodu a vycházejí z předpokladu, že společnosti, které na udržitelnost nedbají, budou mít v blízké budoucnosti potíže se získáváním financí. Téměř pětina (18 %) firem uvádí, že je k dodržování principů motivuje tlak zdola, ať už jde o dodavatele, obchodní partnery, zákazníky či uchazeče o zaměstnání. Podobný počet (21 %) respondentů uvedlo, že je k větší udržitelnosti tlačí hlavně právní závazky. „Nedodržování základních principů může mít pro firmy v budoucnu významné negativní dopady – na reputaci, financování, ale i na vztahy se zákazníky a dodavateli,“ říká Jan Jašek, ředitel Industry Expertise Center v UniCredit Bank.

Emise a energie v hlavní roli

Nejvíce napříč firmami rezonují nepřekvapivě témata spojená s ekologií. Firmy již dnes běžně zajišťují ekologické nakládání s odpady, snižují emise uhlíku a podporují využívání obnovitelných zdrojů. Současné energetická krize a s ní související růst cen energií je dnes tématem pro všechny firmy v České republice. Pokud se firma snaží ušetřit na energiích, je z dlouhodobého hlediska nejvýhodnější zainvestovat do ekologičtějších zdrojů energie.

„Právě oblast financování zelené obnovitelné energie tvoří v našem portfoliu významnou část ESG úvěrů. V posledním roce jsme financovali například projekty větrných a fotovoltaických elektráren nebo energeticky úsporných budov. Díky ESG úvěrům, na které nabízíme výhodnější úrokové sazby, umíme také pomoct s investicemi do projektů směřujících ke snižování spotřeby energie, snižování emisí nebo udržitelného zemědělství,“ vysvětluje Jašek.

ESG není jen ekologie, jsou to i lidé

I když v České republice je ESG podle průzkumu banky stále primárně o ekologických tématech, firmy začínají stále více řešit i zbylé dva pilíře. Čtyři z deseti firem (39 %) se zavazují k udržování inkluzivní firemní kultury a stejný počet jich prosazuje podporu pro vzdělávání a školství. Neméně důležitá je i podpora lokálních komunit.

Firmy zároveň vědí, že pro potenciální zaměstnance i širokou veřejnost se téma udržitelnosti stává čím dál důležitějším. Čechům záleží na tom, jak se firmy chovají k zaměstnancům i ke svému okolí. Dodržování zásad společenské odpovědnosti v podnikové sféře a zároveň trvalé udržitelnosti (ESG) považuje za důležité 93 % lidí, což vyplynulo už z prosincového průzkumu UniCredit Bank.

Ve firmách problematiku ESG řeší často nejvyšší management, specializovaní lidé chybí

Průzkum poukázal na to, že ve společnostech má na starosti implementaci ESG principů nejčastěji samo vedení společnosti (55 %), málokterá má však k dispozici specializovaného zaměstnance (10 %). V některých případech řeší ESG oddělení marketingu či lidských zdrojů. Tento fakt neplatí jen pro tuzemsko – podle průzkumu společnosti Deloitte z konce roku 2021 panuje podobná situace i ve firmách ve Spojených státech. Pouze 21 % tamních firem mělo loni specializovaný tým pro řešení ESG témat.

Informace o ESG čerpají firmy zejména z médií (55 %) a sociálních sítí (39 %). Přitom informace i poradenství dnes dokážou profesionálně firmám nabídnout i samy banky. „Náš ESG Barometr pomůže jakékoliv firmě strukturovaně vyhodnotit její silné stránky i rezervy v přístupu k ESG. Bankéř na základě zodpovězených strukturovaných otázek dokáže poradit a pomoct s financováním pro firmu relevantních projektů,“ dodává Jašek. Pro bezmála třetinu firem je pak rozhodujícím ukazatelem nařízení vlády a veřejných institucí, popřípadě doporučení neziskových organizací.

Zdroj informací

UniCredit Bank a NejBusiness.cz

Datum

6. června 2022

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

Reklama

Page generated in 1.2225 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál