Ministr Kupka jednal v Lucemburku, řešil i české předsednictví EU

Ministr Kupka jednal v Lucemburku, řešil i české předsednictví EU

Celoevropské dopravní sítě, infrastruktura pro alternativní paliva, program nadcházejícího českého předsednictví v Radě EU a pomoc Ukrajině při dopravě zemědělské produkce na světové trhy. Nejen o tom jednal ministr dopravy Martin Kupka se svými protějšky z dalších 26 zemí EU na zasedání Rady pro dopravu, energetiku a telekomunikace v Lucemburku.

Hlavním tématem jednání byly dopravní návrhy z balíčku Fit for 55, který má za cíl přispět ke snížení emisí skleníkových plynů do roku 2030 o 55 % (oproti úrovni roku 1990). Konkrétně se jedná o návrh týkající se rozmístění infrastruktury pro alternativní paliva (AFIR) a také návrhy na podporu využití udržitelných paliv v letecké i námořní dopravě. Česká republika podpořila kompromisy francouzského předsednictví i s ohledem na současnou mezinárodní situaci a nutnost snížit závislost na ruském plynu a ropě.

U návrhu nařízení AFIR se státy EU shodly na potřebě navýšit počty dobíjecích stanic pro elektrická vozidla a také vodíková vozidla. Reagovaly tak na stále větší poptávku po nových typech aut a potřebu zajistit do budoucna dostatečnou infrastrukturu.

„Od začátku jsme usilovali o to, aby cíle pro dobíjecí stanice pro nákladní automobily zohledňovaly fakt, že trh s elektrickými či vodíkovými auty v zemích jako je Česká republika je teprve v počátku. To se nám podařilo prosadit,“ uvedl po jednání ministr Martin Kupka.

Co se týče námořní a letecké dopravy, členské státy se dohodly na společných ambicích a využívání obnovitelných a nízkouhlíkových paliv. Díky usilovnému vyjednávání se členským státům podařilo zajistit, že pro plnění cílů Fit for 55 v oblasti letecké dopravy bude možné využívat i syntetická paliva vyráběná z nízkouhlíkového vodíku. U všech tří návrhů se podařilo najít společnou pozici členských států. České předsednictví tak zahájí jednání s Evropským parlamentem o konečné podobě nařízení.

Diskutovalo se také o návrhu směrnice o rozmístění inteligentních dopravních systémů (ITS), které povedou k vyšší bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Z pohledu České republiky byla klíčová diskuze o podobě transevropských dopravních sítí (TEN-T). Návrh určí směřování rozvoje dopravní infrastruktury pro dalších 10 let.

Diskuze k návrhu bude pokračovat i za českého předsednictví, během kterého bude ministr Martin Kupka usilovat o nalezení společné pozice 27 členských států. Pro Českou republiku je tento návrh klíčový, jelikož umožní rozvoj vysokorychlostních železnic v České republice a napojení nových úseků ve střední Evropě na již vybudovanou síť v západní Evropě.

Ministři řešili také, jak pomoct Ukrajině při přepravě obilí a dalšího zboží na světové trhy. Hlavní problém spočívá v tom, jak nahradit chybějící kapacitu ukrajinských přístavů, které Rusko od začátku invaze na Ukrajinu blokuje. Členské státy, Evropská komise a dopravci spolupracují s ukrajinskými partnery a snaží se usilovně zjednodušit veškeré postupy, včetně zavádění nových spojení, zejména na železnici.

„Česká republika již vypravila první vlak, který převezl 1 800 tun kukuřice. Naši dopravci jsou v případě zájmu ochotni v této spolupráci pokračovat. Velkou otázkou budou i budoucí investice do infrastruktury, které lépe propojí Ukrajinu s EU,“ sdělil šéf resortu dopravy Martin Kupka.

Na závěr jednání ministr představil program nadcházejícího předsednictví v Radě EU v oblasti dopravy. ČR vnímá nadcházející půlrok jako unikátní příležitost pro zviditelnění země i celého regionu střední Evropy. Důraz bude klást zejména na lepší propojenost dopravních sítí, udržitelnost dopravy a inteligentní a bezpečnou mobilitu.

Zdroj informací

Ministerstvo dopravy ČR a NejBusiness.cz

Datum

2. června 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Doporučujeme

Zajímavosti a tiskové zprávy

5. července 2024

Výroba vozidel v Česku nadále roste

V České republice bylo v prvních pěti měsících vyrobeno 651 935 osobních vozidel. To je téměř o 10 % víc...

30. června 2024

Největší fotovoltaický střešní projekt v Česku: V CTParku Bor na Plzeňku

Přední evropská developerská společnost CTP vybudovala bez využití finanční dotace dosud nejrozsáhlejší...

13. června 2024

Skanska uvádí na trh novou lokalitu, Habitat Malešice nabídne multifázový projekt s více než 1 000 byty

Skanska představuje svůj doposud největší rezidenční projekt s názvem Habitat a spouští prodej první...

24. května 2024

NOBO AUTOMOTIVE bude vyrábět sedladla pro BMW v GARBE PARKU České Budějovice

Společnost GARBE, specialista na logistické a průmyslové nemovitosti ve střední a východní Evropě,...

20. května 2024

Bonami expanduje do Itálie

onami, prodejce nábytku dekorací a vybavení do domácnosti, se rozšiřuje na další trh, tentokrát do Itálie....

10. května 2024

Investiční fond Vetfund otevírá nejmodernější veterinární kliniku v ČR

V Praze na Palmovce zahájila od května svou činnost nejmodernější veterinární klinika v České republice....

2. května 2024

VDT Technology dokončila projekt digitálního dvojčete úpravny vody

VDT Technology, vývojář digitálních aplikací pro vodárenský průmysl, dokončil spolu s partnery inovativní...

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

Reklama

Page generated in 2.2688 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál