YIT v roce 2021 prodala přes 350 bytů a její obrat se opět blíží ke 2 miliardám korun

YIT v roce 2021 prodala přes 350 bytů a její obrat se opět blíží ke 2 miliardám korun

Navzdory přetrvávající pandemii koronaviru a zdražování na poli realit společnost YIT za rok 2021 navýšila oproti tomu předchozímu počet prodaných bytů o téměř 20% – dohromady se jednalo o 352 nových jednotek. Tím dosáhla celkového obratu blížícího se 2 miliardám korun. V realizaci má aktuálně 5 projektů: Parvi Cibulka, Koti Libeň, Vesi Hostivař, Suomi Hloubětín a Lappi Hloubětín. V letošním roce plánuje zahájit výstavbu a dát do prodeje více než 600 bytů. Nové projekty chystá například v Praze 5, 9, 11, 12 a 15 a uvažuje také o lokalitách v blízkosti hlavního města. Podle nadnárodní strategie nadále dbá na ekologické aspekty a snižování emisí CO2, kdy chce do roku 2030 zmenšit svou uhlíkovou stopu na polovinu z úrovně roku 2019. YIT tak neustále pracuje na zlepšení, aby projekty byly z environmentálního hlediska ještě šetrnější. Zavádí proto nové prvky - kupříkladu výstavbu z betonu z recyklovaného kameniva.

„Rok 2021 hodnotím z našeho pohledu velmi kladně, podařilo se nám dosáhnout výborných výsledků prodejů i obratu. Také jsme usilovně pracovali na přípravách dalších projektů, abychom mohli reagovat na zvýšenou poptávku po bydlení, která stále panuje i přes vysoké ceny nemovitostí a zvyšující se úrokové sazby hypoték. Promítá se do ní samozřejmě velký zájem investorů od drobných po ty větší, kteří v nejistých dobách preferují dlouhodobý a bezpečný způsob, jak uložit a zhodnotit své peníze. Investice do bytu se řadí k těm nejstabilnějším, nemovitosti totiž v delším časovém horizontu neztrácí na hodnotě,“ komentuje generální ředitel YIT Stavo Marek Lokaj a dodává: „V letošním roce očekáváme, že se ceny bytů v Praze budou dále zvyšovat, avšak jejich růst už nebude tak dramatický. Bude kopírovat zdražování stavebních prací a materiálů, nicméně zároveň zohlední maximální dostupnost pro potenciální kupující. Klienti, kteří budou pro nákup nemovitosti potřebovat hypotéku, se letos budou potýkat s rostoucími úroky i s plánovanými omezeními pro získání úvěru.“

Služby nájemního bydlení YIT již nebude provozovat

YIT nyní přistoupila ke změně své korporátní strategie – nadále již nenabízí služby spojené s nájemním bydlením, ale bude se plně soustředit na svůj hlavní byznys, tedy výstavbu a prodej bytových a polyfunkčních objektů. „V Česku proto intenzivně připravujeme především další nové rezidenční projekty určené k prodeji široké veřejnosti. Na tomto poli se dlouhodobě řadíme mezi pět nejsilnějších developerů. Pro letošní rok máme v plánu uvést na trh přes 600 bytů v různých pražských lokalitách. V případě zájmu institucionálních investorů o nákup bytových domů jako celku jsme připraveni ke spolupráci, nicméně nebudeme nabízet služby související s pronájmem a správou nemovitostí,“ vysvětluje generální ředitel YIT Stavo.

V roce 2021 YIT spustila dva velké projekty, v letošním dá na trh přes 600 bytů

Developer vloni úspěšně zkolaudoval 118 bytů v druhé etapě projektu Ranta Barrandov. V pražských Košířích pak dokončil hrubou stavbu Parvi Cibulka – jde o přestavbu bývalé továrny Meopta na 150 bytů loftového typu. Finální kolaudace jednotek je plánována na letošní léto a noví obyvatelé se budou moct stěhovat koncem roku. Do fáze hrubé stavby se na sklonku loňského roku posunul také projekt Koti Libeň se 140 nízkoenergetickými byty, dvěma ateliéry a jedním komerčním prostorem. Ke kolaudaci by mělo dojít na jaře roku 2023.

Co se týče dosud největšího projektu YIT Suomi Hloubětín, byla zde zkolaudována devátá z deseti etap a také mateřská škola podle návrhu finského architekta Jyrkiho Tasy. V těsném sousedství tohoto areálu byla zahájena výstavba projektu Lappi Hloubětín, který zahrne téměř 290 nízkoenergetických bytů ve finském stylu ve třech etapách a komerční plochy. Do prodeje již developer nabídl 98 bytů v etapě Kemi a 111 v etapě Ranua. Jejich dokončení je plánováno na třetí čtvrtletí roku 2023. A letos chystá spustit prodej i 79 jednotek etapy Tornio. Tato solitérní věžová budova se třinácti nadzemními podlažími vyroste v pomyslném středu komplexu. Dokončena by měla být koncem roku 2023.

YIT zahájila stavbu rovněž na brownfieldu v lokalitě Prahy 15. Zrevitalizuje tu zanedbané území bývalého průmyslového areálu pily „Kaplan" a postaví zde nový projekt Vesi Hostivař, jehož 208 jednotek apartmánového typu je už také v prodeji. Výstavba by měla finišovat na podzim roku 2023.

Důraz na ekologičtější a efektivnější výstavbu

Šetrnost k životnímu prostředí je jedním z klíčových prvků filozofie YIT a v korporátní strategii je vytyčeno několik environmentálních cílů. Pro jejich dosažení se firma snaží například využívat materiály s minimální zátěží. Hodlá proto používat takzvaný ‚zelený‘ beton, jenž šetří přírodní zdroje a snižuje uhlíkovou stopu – v komplexu Vesi Hostivař jeho začleněním dojde ke snížení emisí CO2 o téměř 3 %. Co se týče dalších ekologických řešení, kromě implementace prvků šetrného nakládání s vodou YIT do svých projektů dále zařazuje mj. systémy řízeného větrání s rekuperací, fotovoltaické panely či tepelná čerpadla.

„Ekologická, tzv. zelená výstavba představuje způsob, jak chránit přírodu a životní prostředí. Ale hlavně také přináší komfortnější a zdravější bydlení pro své obyvatele. A my ze strany našich klientů rozhodně pozorujeme, že se o energetickou úspornost a environmentální šetrnost vybraného bydlení zajímají stále více,“ popisuje Marek Lokaj.

YIT jde cestou pokrokových metod a postupů, začala s prefabrikací

Stavebnictví se v posledních letech potýká s nedostatkem pracovních sil a na rozdíl od jiných průmyslových oborů se do něj moc nepromítá ani pokrok v oblasti automatizace a robotizace.

„Průmysl 4.0, který může díky automatizovaným postupům a metodám přinést výrazně efektivnější výrobu, výstavbu v Česku zatím bohužel příliš nezasáhl. My ovšem vnímáme, že toto je cesta budoucnosti i ve stavebnictví. A protože máme vlastní bohaté know-how mateřské společnosti z Finska, chceme ho přinášet na český stavební trh a do projektů YIT více zapojit metody off-site construction, tedy výroby stavebních prvků v továrnách mimo staveniště. Bude to mít přímý dopad na urychlení výstavby, snížení potřeby množství lidí na stavbách a v neposlední řadě rychlejší realizaci bytů a předání konečnému uživateli,“ předpovídá Marek Lokaj. YIT se proto již rozhodla pro dílčí využití technologie prostorové prefabrikace a stala se tak v této oblasti lídrem na developerském trhu. Prefabrikované koupelny se dnes už instalují například do většiny bytů v etapách Kemi a Ranua projektu Lappi Hloubětín.

Vyrábějí se pod přísným dohledem v továrně, kde se kompletně připraví včetně obkladů a zařizovacích předmětů. Na stavbu se pak dovezou jako hotový modul a následně se vsadí do rozestavěného bytu. Díky práci v příjemnějším a bezpečnějším prostředí továrního areálu se zvýší kvalita a preciznost provedení. Protože se koupelny vyrábějí v několika barevných a designových variantách, klienti tak mají u jednotlivých typů bytů možnost vybrat si takový s koupelnou podle svého přání. 

S použitím prefabrikace počítá developer rovněž v dalších projektech – například ve Vesi Hostivař. Tuto inovativní technologii chce YIT začít využívat i na část nosné konstrukce domu, zvažuje také balkony zavěšeného typu. V tomto ohledu připravuje pilotní projekt.

Zdroj informací

YIT Stavo s.r.o. a NejBusiness.cz

Datum

1. března 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

Reklama

Page generated in 1.1862 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál