Očkování rozděluje firmy více než peníze a politika

Očkování rozděluje firmy více než peníze a politika

Atmosféra ve firmách je v posledních měsících z mnoha důvodů napjatá. Nepřidávají tomu ani témata rozdělující společnost, jejichž množství přibývá. Zcela jednoznačně je přitom současným nejkontroverznějším tématem v pracovních kolektivech očkování. Firmy rozděluje dokonce více než peníze a politika. Vyplývá to z Barometru zaměstnanců společnosti Up Česká republika mezi více než 1000 respondenty z tuzemských firem.

Nejistá ekonomická situace, zdravotní rizika, častější home office i úbytek mimopracovních akcí, které firmy stmelují. To jsou jen některé z faktorů, které se již delší dobu podepisují pod klesající atmosféru ve firmách. Současná situace ve firmách, kde často vládne hybridní pracovní režim, zároveň stěžuje včasné odhalení problému, a tím pádem i práci manažerů lidských zdrojů.

„Rozpoznat aktuální náladu ve firmě a objevit hlavní třecí plochy je při současném roztříštění práce extrémně složité. Proto se čím dál tím víc setkáváme s požadavky firem na využití technologií za tímto účelem. Typicky jde například o vytváření jednoduchých online anket a šetření mezi zaměstnanci, které jim mohou pomoci odhalit problém včas,“ popisuje Petra Prchlíková, obchodní ředitelka Up ČR.

Očkování rozkládá firmy zevnitř

Nový Barometr zaměstnanců ukázal, že velkou měrou se pod negativní atmosféru podepisuje téma očkování proti koronaviru. 54 % zaměstnanců přiznává, že právě toto téma jejich firmu v současnosti rozděluje a vyvolává spory. Jen 25 % lidí se nechalo slyšet, že téma očkování jejich firmu naopak spojuje a kolegové ve firmě se na něm shodnou.

Názory na očkování přitom častěji spojují zaměstnance v Praze a zaměstnance z menších firem do 15 zaměstnanců. Naopak jako velký problém a zdroj sporů se ukazuje hlavně ve firmách, které mají více než 100 zaměstnanců. Za rozdělující prvek přitom považují očkování nejvíce lidé na vedoucích pozicích, kteří mají minimálně 6 podřízených.

„Úloha manažera, obzvlášť manažera lidských zdrojů, který musí vedle hybridního pracovního režimu a rychlých změn řešit i problémy vyplývající z různých názorů na očkování napříč firmou, je nyní velmi komplikovaná. O to důležitější je, aby tito lidé měli nejen odpovídající znalosti, ale také technologické nástroje, které jim pomohou snadno vyřešit běžnou agendu a uvolní ruce pro zvládání komplikovanějších problémů uvnitř firmy,“ říká Stéphane Nicoletti, CEO společnosti Up ČR.

Zdrojem konfliktů přitom není jen samotné očkování, ale také preventivní proticovidová opatření, která přijímá vedení firmy. V tomto případě jsou tábory zaměstnanců vyrovnané. 40 % přiznává, že jde o problematickou oblast, která firmu a její zaměstnance rozděluje. Rovněž 40 % zase naopak tvrdí, že na této věci panuje v jejich firmě shoda.

„Na vině kolikrát není ani tak samotné opatření, jako spíš špatná komunikace. V hybridním režimu je totiž pro vedení firem a personalisty obtížné komunikovat se zaměstnanci v reálném čase. Intranet a podobné informační kanály tak už nestačí. V rámci naší aplikace MůjUp naopak evidujeme rostoucí zájem o rychlou výměnu informací napříč firmou pomocí mobilních telefonů a push notifikací,“ popisuje Nicoletti.

Peníze až na druhém místě

S poměrně velkým odstupem je druhým nejčastěji zmiňovaným konfliktním tématem spravedlnost finančního ohodnocení napříč firmou. To však neznamená, že by šlo o zanedbatelný problém. Toto téma rozděluje firmu v očích 41 % Čechů.

„Lze přitom očekávat, že v průběhu letošního roku bude toto téma ožehavé čím dál tím víc. Velká část zaměstnanců plánuje požádat svého zaměstnavatele o přidání peněz či benefitů, ale ne všem bude vyhověno podle jejich představ,“ popisuje Prchlíková a dodává: „Už nyní se proto na nás firmy obrací kvůli konzultování možností v oblasti odměňování, aby se vyvarovaly odchodu zaměstnanců.“

Je to kampaň?

Třetím problémovým tématem, které firmy v současné době rozděluje, je politika. Za zdroj neshod ji považuje taktéž 41 % zaměstnanců. Zatímco nejmladší si častěji myslí, že je názor na politiku s kolegy aktuálně spíše spojuje, mezi staršími zaměstnanci je celkový dojem spíše opačný.

Gender bez problému

Zhruba třetina zaměstnanců firem považuje za zdroje konfliktů s kolegy celkový životní postoj a hodnoty. Zhruba stejný počet lidí vidí problém také ve svém nadřízeném a jeho pracovní vizi. Na konci žebříčku se naopak nachází genderová problematika a otázky rovných příležitostí pro muže a ženy. Zdrojem neshod je toto téma jen pro 21 % lidí.

Zdroj informací

Up Česká republika s.r.o. a NejBusiness.cz

Datum

28. února 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.2619 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál