Ani 8 let starý router nepatří do starého železa

Ani 8 let starý router nepatří do starého železa

Turris uvedl novou verzi operačního systému pro svá zařízení, který lze instalovat i na první, ikonické verze routerů uvedené v rámci výzkumného projektu v roce 2013. Zatímco většina ICT zařízení starých 8 let již nelze používat nebo je jejich využití ve světě neustálého technologického pokroku velmi komplikované, první routery Turris zajišťují svým uživatelům stejnou míru zabezpečení i funkcí jako jejich nejnovější verze, které jsou aktuálně v prodeji.

Rok 2013 jako milník pro Turris

V roce 2013 představil správce české národní domény CZ.NIC svůj výzkumný projekt postavený na routeru Turris, který dokázal analyzovat provoz mezi internetem a domácí sítí a identifikovat podezřelé datové toky. V případě, že byl odhalen útok, byly vytvořeny aktualizace, které byly automaticky distribuovány do celé sítě zapojených routerů Turris a pomáhaly tak chránit všechny uživatele. Do projektu bylo tehdy zařazeno 1000 legendárních tmavě modrých routerů Turris 1.0 a dalších 800 kusů routeru Turris 1.1. Díky úspěchu a zájmu ze strany uživatelů se následně projekt zúčastnil crowdfundingové kampaně na Indiegogo a sériově vyráběný router Turris Omnia se stal mezi počítačovými nadšenci legendou v oblasti bezpečnosti.

8 let v ICT může znamenat i 5-7 generací

Píše se rok 2012 a Apple představuje svůj nový iPhone 5 a 9,7palcový iPad s Retina displejem. Hned zkraje roku 2013 Microsoft představil svůj nový smartphone Lumia 900 s operačním systémem Windows Phone, který je dneska již dávnou historií. Na Mobile World Congress HTC uvedlo novou vlajkovou loď One X a Nokia se blýskla s modelem 808 s operačním systémem Symbian Belle. Ve světě HW způsobil pozdvižení nový minipočítač Raspberry Pi s cenou od 25 dolarů, který byl prvním své kategorie a podařilo se mu vybudovat rozsáhlou komunitu uživatelů a vývojářů a do centra zájmu se začaly dostávat chytré televizory připojené k internetu, které umožňovaly aktivní výběr sledovaného obsahu.

Instagram přišel s první aplikací pro Android a jen o pár dní později jej za miliardu dolarů koupil Facebook.  V létě začala Tesla dodávat první kusy elektroauta Model S a Elon Musk představil svoji vizi nabíječek Supercharger, kterých je dnes po celém světě více než 30 000. Felix Baumgartner se proletěl rychlostí zvuku, když skočil s padákem ze stratosféry, a Edward Snowden se možná už chystal na odhalení špehovacích praktik NSA, ke kterému došlo v roce 2013.

Zatímco rok 2013 začal bitcoin na ceně 20 dolarů, na konci listopadu překročil jeho kurz 1 000 dolarů a v kanadském Vancouveru byl spuštěn první bitcoinový bankomat. Netflix koupil sérii House of Cards a zahájil svůj strmý růst.

Většina výše zmíněných milníků a produktů patří již do dávné minulosti. Uživatelé iPhonů si dnes nedovedou dost dobře představit práci s iPhone 5 a v kapse nosí od té doby již pátý či dokonce sedmý telefon, současná rychlost připojení k internetu mnohonásobně převyšuje tehdejší standard a většina hardware vyrobeného v roce 2013 patří doslova do starého železa.

Ani první generace Turrisu však do šrotu rozhodně nepatří

Nyní, na počátku roku 2022, Turris uvolnil verzi operačního systému 5.3, která kompletně zaktualizuje i ikonickou první verzi routerů z roku 2013 a zajistí jejich plnou funkčnost.* Díky zpětné kompatibilitě tak  zůstávají první uvedené routery Turris stále technologicky konkurenceschopné a uživatelům zajišťují plnou ochranu využívající neustále zdokonalovaný bezpečnostní systém Turris Sentinel. Průběžné automatické aktualizace založené na inteligentně rozpoznaných útocích tak chrání sítě jak za nejnovějšími modely, tak za historicky prvními routery Turris. Zpětná kompatibilita se navíc bude vztahovat i na připravovanou novou generaci Turris OS 6.

Podrobný popis updatu softwaru prvních routerů Turris s využitím USB flash disku je popsán v dokumentaci Turris, případně se jím zabývá devátý díl Turris Academy. 

“Produkty i bezpečnostní systém Turris Sentinel neustále zdokonalujeme. To však neznamená, že nemyslíme na uživatele, kteří založili naši komunitu. Geniálně promyšlený a hardwarově naddimenzovaný návrh prvního routeru Turris nám umožňuje stále využívat možností první generace našich routerů, která vznikla v roce 2013 v rámci výzkumného projektu CZ.NIC. Náš systém detekce internetových hrozeb a automatických bezpečnostních aktualizací celé komunity uživatelů Turris chrání plnohodnotně i majitele těch nejstarších zařízení,” komentuje Petr Palán, šéf projektu Turris uvedení nové verze Turris OS 5.3.

* Nová verze Turris OS je nyní z důvodu nižší kapacity operační paměti na nejstarší routery nutné instalovat ručně vložením USB disku se systémem. Veškeré aktualizace bezpečnostního systému probíhají následně automaticky.

Zdroj informací

Turris a NejBusiness.cz

Datum

17. února 2022

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.5977 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál