Z bryndy: nová iniciativa zkušených developerů a investorů má pomoci lidem z finančních trablů

Z bryndy: nová iniciativa zkušených developerů a investorů má pomoci lidem z finančních trablů

Středočeská investiční a developerská skupina NIDO Holding představuje nový projekt Z bryndy. Pomáhá lidem ve finančních obtížích, kteří nezvládají splácet své závazky a kteří zároveň vlastní nemovitost, v níž chtějí dál bydlet. Vložením bytu nebo domu do družstva se klienti zbaví dluhů či exekuce. Výhodou projektu Z bryndy je jeho transparentnost i jistota, že po splacení závazků se nemovitost vrací klientovi do osobního vlastnictví. Zakladateli společnosti jsou dva obchodní partneři řadu let působící v developmentu a financích a zkušený právník specializující se na nemovitosti.

Motivací ke spuštění projektu Z bryndy bylo rozčarování z toho, jaká je dnes situace na českém trhu v této oblasti. „Ve svém okolí jsme viděli řadu případů, kdy důvěřiví lidé v nouzi naletěli nepoctivcům. Vnímáme to jako celospolečenský problém, lidé se dostávají do finančních nesnází, počty exekucí rostou, a přitom je stále obtížné dostat se k dobrému řešení. Dává to velký prostor šedé zóně, firmám, kterým nejde o pomoc, ale o co největší výdělek a nezřídka i o to, aby jim byt či dům ve finále zůstal,“ popisuje zrod myšlenky na nový projekt Petr Susík, jeden ze zakladatelů holdingu NIDO, který celý projekt zastřešuje, a zároveň spolumajitel společnosti Z bryndy.

A právě narovnání pokřiveného prostředí, odstranění lichvy a naopak možnost férovým a jednoduchým způsobem splatit dluhy jsou cíle nové služby. Etický přístup, rovné příležitosti a na konci spokojení klienti bez dluhů a s vlastním bydlením – to jsou základní stavební kameny projektu, jakých je u nás podle jeho zakladatelů stále žalostně málo.

Jak to bude probíhat? Vše se ví předem

Společnosti, které se zabývají například zpětným leasingem, přepisují nemovitosti na sebe. Z bryndy pomáhá tak, že byt nebo dům se stává družstevním. To pro klienta představuje jistotu, z níž plynou jednoznačná práva a nároky: především o své bydlení nepřijde. V neposlední řadě je předností projektu to, že toto družstevní bydlení financují etablované banky, což žádná z lichvářských firem nemůže nabídnout.

„Prosazujeme zcela opačný přístup než tyto nepoctivé firmy, kterým jde v podstatě jen o získání nemovitosti. Nás zajímá klient, jeho příběh, jak se dostal do potíží. Jak můžeme díky svým znalostem a zkušenostem pomoci. Naším cílem je být společensky prospěšní. Zakládáme si na tom, že naši klienti po celou dobu vědí, na čem jsou. Nic neskrýváme, klienti jsou od začátku seznámeni s tím, jak proces bude vypadat a které kroky budou následovat. Veškeré podmínky a smlouvy, které spolu podepisujeme, jsou předem dané a zakotvené ve stanovách. Navíc si klienty vybíráme – do spolupráce se pustíme pouze tehdy, když existuje reálná šance klienta z potíží dostat. Pokud naopak není vysoce pravděpodobné, že se nemovitost klientovi na konci procesu vrátí, odmítáme ho,“ říká Lukáš Tvrdý, spoluzakladatel holdingu a další ze spolumajitelů Z bryndy.

Proces oddlužení má tři fáze. Klient vstupuje se svou nemovitostí do družstva, načež Z bryndy uhradí jeho dluhy. Klient své závazky pravidelně hradí v měsíčních splátkách a bydlí, jak je zvyklý. A ve finále z družstva odchází a nemovitost převádí na sebe.

Klíčem k financím je dobrá pozice i jméno

Z bryndy věřitelům splácí jejich pohledávky ze dvou finančních zdrojů: díky vlastnímu úspěšnému podnikání pochází část počátečních peněz z vlastních rezerv holdingu. A díky dlouholeté historii a dobré bonitě u řady bank lze následně vyjednat výhodnější podmínky úvěrů. „Cílem projektu Z bryndy je pochopitelně zisk, je to podnikání jako každé jiné. Máme ale za to, že i tohle se dá dělat férově a čitelně. Nejdeme cestou počátečních provizí. Naše výdělky pocházejí z administrativy, která je s celým procesem spojená, například ze správy nemovitostí. Vyděláváme ale také na ceně peněz: na tom, že díky velkému množství klientů ze svého dalšího podnikání máme u bank a dalších subjektů, které nás financují, lepší vyjednávací pozici. A to hlavní: jsme přesvědčeni, že nejlepší je, když obě strany o všem vědí dopředu – naši klienti tak od začátku mají jasno v tom, kolik a za co si bereme,“ vysvětluje Susík.

Podle něj je jedním z důvodů, proč projekt Z bryndy se svými partnery rozjel, snaha o vytvoření férového prostředí v této oblasti podnikání. Vyhnat z něj lichvu a ukázat, že i v tomto oboru lze podnikat čistě, jednoznačně a s cílem opravdu pomáhat.

Velký potenciál a působnost po celé zemi

„Z bryndy chce být průvodcem na cestě ven z dluhů. Klienta vedeme krok za krokem, celý proces mu podrobně vysvětlujeme, procházíme a dopředu ho se vším seznamujeme. Nejde o nic anonymního, naopak: máme svůj právní tým a finanční prostředky poskytuje banka. Navíc veškerou administrativní péči a podporu poskytujeme sami, nenajímáme si žádné další subjekty, agentury či pracovníky. Vše zajišťuje náš interní tým. Nic nezprostředkováváme, svým klientům jsme po ruce až do protnutí cílové pásky,“ doplňuje třetí pilíř projektu spolumajitel společnosti Z bryndy Jan Eisenreich, zkušený právník specializující se na družstevní a nemovitostní právo, fúze a akvizice.

Z bryndy tvoří krajská družstva po celém Česku. Počty členů drží do padesáti, a pokud je v daném kraji poptávka vyšší, jednoduše se vytvoří družstvo nové. „Počet lidí, kteří jsou postiženi exekucí, je v Česku bohužel velmi vysoký – je jich zhruba sedm set tisíc. Každý rok je pak nařízeno okolo dvou tisíc dražeb nemovitostí. Část z nich je samozřejmě vedena například na malé pozemky a nemovitosti s nízkou cenou. Zhruba polovinu ovšem představují hodnotné nemovitosti sloužící k bydlení – o ty však majitelé nemusejí přijít, pokud vstoupí do družstva. Dokážeme si představit, že v následujících letech pomůžeme několika stovkám lidí takříkajíc udržet si střechu nad hlavou,“ odhaduje Tvrdý.

Zdroj informací

NIDO Group s.r.o. a NejBusiness.cz

Datum

15. února 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

Reklama

Page generated in 1.7346 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál