Zelené nakupování literatury je v kurzu

Zelené nakupování literatury je v kurzu

Udržitelné knihkupectví Reknihy loňskými výsledky potvrzuje stále rostoucí trend cirkulární ekonomiky. Dosáhly na obrat 13 milionů korun, což meziročně znamená šestinásobný růst, a podařilo se jim prodat přes 60 tisíc knih z druhé ruky. V tomto případě jde dokonce o osminásobek oproti roku 2020. Ani čtenáři, kteří se rozhodli poslat přečtené knihy dál, ovšem nepřišli zkrátka. Na jejich profily totiž Reknihy připsaly 6 milionů korun. Vedle čísel se však mladý tým v uplynulém roce soustředil na zdokonalování procesů. Jejich cílem je totiž již od založení být čtenářům co nejblíž a poskytnout jim jednoduchou službu, která navíc bere ohled i na přírodu. K tomu jim pomáhá také nově otevřená pražská pobočka s několikanásobně vyšší kapacitou skladu.

„Výrazný nárůst jsme zaznamenali také v registrovaných profilech uživatelů, kterých je v současnosti necelých 20 tisíc, a souvisejícím zájmu o sdílení knih. Zatímco v roce 2020 jsme naskladnili okolo 15 tisíc knížek, v roce 2021 už to bylo skoro 90 tisíc. Navíc si troufám říct, že nás určitou měrou zbrzdilo právě stěhování do nových prostor, které nám dalo pořádně zabrat. Na druhou stranu díky tomu dokážeme balíky zaslané od čtenářů zpracovat o mnoho efektivněji. A protože je pro nás velmi důležitá komunita a vztahy s našimi zákazníky, nové prostory jsme spojili s kavárnou, kde se čtenáři mohou potkávat,“ říká CEO a zakladatel Reknih Tadeáš Kula. Slova o komunitě také potvrzuje rostoucí počet čtenářů na sociálních sítích udržitelného knihkupectví. V současnosti totiž čítají necelých 25 tisíc sledujících.

Čtenářům nablízku

Cirkulární ekonomika je dlouhodobě na vzestupu a zasahuje do stále více odvětví. Auta, kola, oblečení a dnes už prakticky cokoli, včetně knih. A větší zájem pocítily na vlastní kůži právě také Reknihy. Díky tomu v uplynulém roce vyvstala potřeba nových prostor s podstatně větším skladem – a ideální místo pro svůj záměr knihkupectví našlo na pražském Smíchově. Ke stěhování ovšem přispěla také partnerská místa v Plzni či Hradci Králové a navyšování počtu možností, jak lze knihy k prodeji do Reknih dopravit. Každý, kdo by rád zrevidoval svou knihovnu, má možnost své knihy snadno sdílet osobně nebo prostřednictvím Zásilkovny s dalšími čtenáři, ať už jsou odkudkoli. Eliminuje tím zbytečnou administrativu a ušetří čas.

„Současný sklad dokáže pojmout až 80 tisíc knih a v případě potřeby se dokážeme v budově, kde sídlíme, rozšiřovat ještě dál. Myslím, že spolu s našimi dalšími plány tuto možnost zanedlouho využijeme. Chceme se totiž i nadále dostávat blíž ke čtenářům, kteří by se rádi o již přečtené podělili s někým dalším. Plánujeme tak nadále budovat kvalitní síť partnerských míst napříč Českou republikou,“ dodává Kula.

Budoucnost v duchu ekologie

Ani s výhledem do právě začínajícího roku neplánují Reknihy zpomalovat. Jejich cíl zůstává stále stejný. Usnadnit zelené čtení co nejširší skupině čtenářů a nadále zvyšovat podíl lidí zapojených do cirkulární ekonomiky. Zároveň plánují pro letošní rok navazovat spolupráce s dalšími podobně smýšlejícími projekty a vedle možnosti přispívat organizaci RainforestTrust na záchranu deštných pralesů pomáhat také v Česku. Udržitelnost ovšem zakladatel Tadeáš Kula nevidí pouze v ekologických projektech, ale také v odpovědném budování celé firmy.

„Loňský rok byl pro nás opravdu přelomový. A to nejen co se týče obchodních výsledků. Podařilo se nám také získat ocenění od Asociace společenské odpovědnosti – Cenu SDGs v kategorii Mladý lídr, stali jsme se Udržitelným e-shopem a členy sdružení Slušná firma. Mimo to, že to považujeme za obrovský úspěch, je to pro nás také velký závazek a motivace, abychom pokračovali v tom, co děláme a jak to děláme,“ uzavírá Kula.

Zdroj informací

Reknihy, s.r.o. a NejBusiness.cz

Datum

31. ledna 2022

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

Reklama

Page generated in 1.1796 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál