Bankovní identitu za první rok využilo 700 tisíc lidí

Bankovní identitu za první rok využilo 700 tisíc lidí

Bankovní identitu, rychlé a bezpečné digitální prokazování totožnosti, využilo za první rok fungování aspoň jednou na 700 tisíc klientů bank. Většina uživatelů se jejím prostřednictvím přihlásila ke službám státních institucí. Každý sedmý uživatel, který používá bankovní identitu u státu, dále využil BankID u firem. 

„Bankovní sektor je dlouhodobým partnerem státu v úsilí o digitalizaci České republiky. Toto partnerství bylo ze strany bank podpořeno stamilionovými investicemi do vzniku a rozvoje bankovní identity, která je klíčovým digitalizačním projektem soukromého sektoru umožňující dramatické zvýšení nárůstu státních agend, které mohou být elektronizovány. Díky masovému rozšíření, uživatelské přívětivosti a oblíbenosti je prostřednictvím bankovní identity již nyní vyřizováno přes 70 procent všech elektronických úkonů státu a jejich počet neustále roste. Česká bankovní asociace byla iniciátorem tohoto jedinečného projektu a i nadále se z pozice odborného garanta podílí na jeho dalším rozvoji,“ říká Pavel Kolář, gestor Komise digitalizace ČBA, který má v asociaci projekt na starost.

Prostřednictvím nové digitální platformy BankID se od loňského června mohou lidé bezpečně a jednoduše přihlašovat k portálům firem a od října používat i zaručený digitální podpis BankID SIGN. „Máme za sebou průlomový rok s bankovní identitou, jednotným standardem online ověřování totožnosti, který Českou republiku posunul v digitalizaci výrazně vzhůru směrem k evropské elitě. Před jejím zavedením mělo nějakou formu elektronické identity kolem 400 tisíc lidí, s ní se možnost elektronické komunikace otevřela pro takřka šest milionů osob,“ uvádí Marek Růžička, výkonný ředitel Bankovní identity, a.s.

BankID, přihlašování přes bankovní identitu k firemním službám, zprovoznilo již 70 firem, vedle největších bank například ČEZ, Generali Česká pojišťovna, OZP, Sazka, Pražská plynárenská, MallPay, Česká spořitelna - penzijní společnost, EUC, Deloitte Advisory nebo Avant IS, a mnoho dalších se chystá. „Zájem o BankID je enormní. Firmy si uvědomují, jak jim BankID může zjednodušit fungování, získávat nové klienty a zrychlit jejich obsluhu, a také snížit náklady, což v současné době zdražování hraje velkou roli. Cílem pro letošní rok je počet firem s BankID zdvojnásobit. Potenciál v Česku je ale mnohem vyšší, řádově mohou mít BankID tisíce firem,“ shrnuje Jan Blažek, předseda představenstva Bankovní identity, a.s.

A jaké další cíle se před sebe staví BankID? „Chceme, aby do konce tohoto roku všichni zbylí akcionáři společnosti Bankovní identita i další banky umožňovali klientům používání bankovní identity u státní správy i firem, a také aby nabízeli zákazníkům i digitální podpis BankID SIGN,“ doplňuje Marek Růžička.

Lidem bankovní identita usnadňuje život a zbavuje je části starostí při vyřizování na úřadech i ve firmách. Je způsobem, jak bezpečně, jednoduše a zdarma prokazovat svoji totožnost v digitálním prostředí, navíc bez ohledu na provozní hodiny. Používá se stejně, jako funguje přihlašování k internetovému bankovnictví.

„Česká bankovní asociace jako iniciátor projektu bankovní identity a reprezentant bankovního sektoru na českém trhu považuje další rozvoj této unikátní identifikační metody za klíčový. Proto již v loňském roce deklarovala směrem k veřejnosti jasnou představu o výzvách, cílech a o odpovědnosti, kterou ve vztahu k elektronické bankovní identitě vnímáme. Oficiálním prohlášením, ke kterému se ČBA zavázala, jsme dali jak veřejnosti, tak státu, tak soukromé sféře záruku, že bankovní identita je klíčovým digitalizačním prostředkem, na jehož rozvoji budou banky nadále pracovat a budou do něj i nadále investovat významné finanční prostředky,“ uzavírá Pavel Kolář.

Bankovní identitu mohou u portálů a aplikací státu a firem nyní používat klienti Air Bank, České spořitelny, ČSOB, Komerční banky a Moneta Money Bank. Zákazníci Raiffeisenbank mají digitální přístup ke státní správě, připojení k firemním portálům se v bance připravuje. Ještě letos by chtěly akreditaci k bankovní identitě získat například Banka Creditas, Fio banka, mBank, Sberbank nebo UniCredit Bank.

Milníky roku 2021

• 1. leden - nabyl účinnosti Zákon o bankovní identitě
• duben - deset bank potvrdilo společnou snahu na vytvoření jednotného standardu online ověřování totožnosti občanů a stalo se akcionáři společnosti Bankovní identita, a.s. 
• duben - bankovní identita získala prestižní ocenění Zákon roku 2020  
• květen - první firmy s funkční BankID v pilotním provozu: Digital Solutions, Hypo na míru, Simplea pojišťovna
• červen - spuštění BankID s bankami Česká spořitelna, ČSOB 
• červen - první korporace s BankID - Generali Česká pojišťovna
• listopad - spuštění BankID SIGN s bankami Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka. Prvními firmami s funkční službou BankID SIGN byly Česká spořitelna - penzijní společnost, Digital Solutions, Sefira

Zdroj informací

Česká bankovní asociace a NejBusiness.cz

Datum

27. ledna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.342 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál