SP ČR na tripartitě jednal o aktuálním epidemickém stavu a výzvách spojených se zelenou dohodou pro Evropu

SP ČR na tripartitě jednal o aktuálním epidemickém stavu a výzvách spojených se zelenou dohodou pro Evropu

Svaz průmyslu a dopravy ČR v úterý 18. ledna znovu hájil v rámci sociálního dialogu zájmy zaměstnavatelů na tripartitě. Na prvním zasedání v letošním roce řešil s odbory a poprvé také s novou vládou dva hlavní body: aktuální stav epidemické situace a výzvy, které Českou republiku čekají v souvislosti se Zelenou dohodou pro Evropu. Prezident Svazu průmyslu Jaroslav Hanák zdůraznil, že prioritou zůstává zdraví zaměstnanců a etické jednání, jen tak může být zajištěn chod společnosti a ekonomiky.

Covid a pracovní karantény

„V tuto chvíli není možné pracovní karanténu aktivovat. Doufáme, že epidemická situace ani nebude takovou situaci vyžadovat, protože pohyb rizikového pracovníka na pracovišti je pro každého zaměstnavatele velmi nekomfortní. Vláda však musí jasně definovat krizový scénář, a to za jakých podmínek, jakou formou, ať už aktivováním nouzového stavu nebo změnou legislativy, a v jakém rozsahu by případně byla pracovní karanténa použita. Poslední návrh Ústředního krizového štábu je podle nás přijatelný, protože více respektuje komplexnost problému,“ říká Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Covid a povinná očkování

„Zdraví zaměstnanců a jejich rodin, a tím spojené zajištění chodu ekonomiky a společnosti, nelze dlouhodobě a udržitelně zabezpečit bez povinného očkování proti vybraným nemocem. K dnešnímu dni existuje hned několik povinných očkování. Na jejich seznam by z našeho pohledu mělo být pro vybrané profese přidáno právě očkování proti Covid-19,“ říká Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Covid a testování zaměstnanců

„Povinné testování zaměstnanců běží od tohoto pondělí. Oceňujeme, že ministerstvo zdravotnictví dokázalo v krátkém čase připravit funkční online registrační systém a přehledně zpracovaná shrnutí všech platných opatření. Byli bychom rádi, aby se co nejdříve dořešil přívětivější přístup do systému hlášení pozitivně testovaných pracovníků. Je nutné, aby byl technicky a administrativně co nejméně náročný, ale přitom nabízel průběžný přehled situace. Rovněž očekáváme, že vláda naplní veřejný příslib a proplatí firmám 8 testů na zaměstnance za měsíc leden,“ říká Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Pohled na zelenou dohodu a balíček FIT FOR 55

„Plně si uvědomujeme, že závazek Evropské unie být klimaticky neutrální v roce 2050 vyžaduje i ambicióznější přístup ze strany ČR. Je to trend, který je daný a musíme na něj reagovat. Česká republika zároveň ale musí hájit realistické cíle, kterými přispěje k evropskému cíli 55 %. Je nutné být nyní maximálně aktivní jak při jednáních na evropské úrovni, tak i v rámci českého předsednictví v druhé polovině tohoto roku. Cíle Zelené dohody musí být dosaženy nákladově efektivním způsobem a nesmí vést k potopení naší konkurenceschopnosti a ekonomické úrovně. Jak často připomínáme – Green Deal musí být real deal,“ komentuje Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Zařazení jaderné energie a zemního plynu mezi udržitelné zdroje

„Jsme rádi, že Evropská komise po dlouhém naléhání předložila návrh na zařazení a označení jádra a plynu jako udržitelných zdrojů. Tedy návrh, který do určité míry, ale s řadou podmínek, uznává přechodnou roli plynu a počítá se zařazením jaderné energetiky do taxonomie. Bohužel jsou v něm ale konkrétní významné detaily, které jsou v kontextu českého průmyslu a energetiky v zásadě nerealizovatelné. Konkrétně jde o přísné limity emisí skleníkových plynů pro plyn, termíny a podmínky pro přimíchávání nízkoemisních a bezemisních plynů nebo neomezená notifikační povinnost jakékoli jaderné investice bez ohledu na její výši. Vyjednání konkrétních podmínek je proto urgentním úkolem pro vládu. Zároveň vláda musí říct jasné kroky, co bude dál. ČR potřebuje energetický mix, který zabezpečí soběstačnost, bezpečnost, cenovou dostupnost a konkurenceschopnost našeho průmyslu,“ komentuje Daniel Beneš, první viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Případová studie dopadu na hospodářství ČR

„Po více jak roce a půl jednání ministerstvo průmyslu nechá zpracovat dopadovou studii balíčku Fit for 55 na české hospodářství. Je důležité, aby výsledkem nebyl obecný text, ale konkrétní propočty, širší modely a využitelné informace pro ilustraci dopadů. Takovýto dokument pak může být pro Česko dobrým argumentačním nástrojem při vyjednávání v rámci Evropské unie,“ hodnotí Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Zdroj informací

Svaz průmyslu a dopravy České republiky a NejBusiness.cz

Datum

19. ledna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.2853 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál