Tyrkysová firma Applifting shrnuje rok 2021

Tyrkysová firma Applifting shrnuje rok 2021

České vývojářské studio Applifting loni opět navýšilo svůj obrat, a to na odhadovaných 128 milionů korun, vyrostlo o 17 Applifterů, tribalizuje a na základě kompenzace inflace plošně zvyšuje platy o 3–5 %. Pražská firma, která se díky principu naprosté otevřenosti a důrazu na blahobyt zaměstnanců řadí mezi tzv. tyrkysové firmy, každoročně rozděluje podíl ze zisku mezi své pracovníky i charitativní organizace. Loňský rok byl pro Applifting úspěšný i v dalších ohledech, například se opět probojoval mezi padesátku nejrychleji rostoucích firem v ČR v žebříčku Deloitte Technology Fast 50 CE. Konkrétně obsadil 38. místo s růstem 232 %.

„Z předchozích let jsme se hodně poučili a i přes řadu překážek v důsledku covidové pandemie se nám podařilo úspěšně rozjet naši první zahraniční pobočku – v Londýně. Ta si na sebe pod vedením Honzy Hausera vydělala a již teď víme, že nás ve Spojeném království čeká povedený rok 2022. Stejně tak jsme se úspěšně zabydleli i v nových karlínských kancelářích a rozšířili se o dalších 17 Applifterů, kteří s námi budují skvělé technologické produkty i tyrkysovou firemní kulturu, na níž stavíme celou naši firmu,“ říká Vratislav Kalenda, CEO a spoluzakladatel vývojářského studia Applifting. To dodává software a aplikace na míru například firmě Jablotron, Heurece či mateřské společnosti České spořitelny Erste Group. Jednou z velkých loňských výzev pražského týmu byl kompletní vývoj bankovní identity Bank ID a napojení prostředí pro podnikatele.

Applifteři se mohou realizovat také v rámci interního startupového inkubátoru Voyager. Ten jim umožňuje validovat vlastní nápady na startup a v případě všeobecného souhlasu získat finanční, pracovní i znalostní zdroje k jeho rozjezdu. „Máme první inkubovaný projekt, který vznikl přímo z hlav našich zaměstnanců, ladíme poslední detaily a brzy s ním půjdeme na trh. O nápady v našem prostředí není nouze, složitější je najít ty s dobrým product-market fitem,“ vysvětluje Filip Kirschner, spoluzakladatel a COO Appliftingu, který má inkubátor Voyager na starosti.

Odměny a růst navzdory krizi

Vývojářské studio se v roce 2020 umístilo na 22. příčce mezi nejrychleji rostoucími firmami v Evropě. Do top padesátky žebříčku Deloitte Technology Fast 50 CE se v rámci českých firem Applifting dostal i vloni, a to na 38. místo s 232% nárůstem. „V růstu chceme pokračovat a dokázat českému trhu, že tyrkysový přístup k řízení firmy funguje a je při správném přístupu ziskový. Dále jsme také více šlápli do tribalizace“ dodává Kalenda. Firma se v rámci tribalizace rozdělila na více kmenů - DX Heroes, zaměřený na zlepšení vývojářské zkušenosti, a Applifting Ltd. Ty si nyní spravují finance samostatně. I přes rozdělení do více entit, odhadovaný obrat samostatného Appliftingu vzrostl o 7 %. Ze zisku firma tradičně mezi své pracovníky rozdělila dle svých principů 10 % jako bonus za odvedenou práci.

Část zisku putovala několika charitativním organizacím, které si sami Applifteři odhlasovali, konkrétně Člověku v tísni, Bez mámy, Dogpointu, Českému červenému kříži, Obědům pro děti, Centru Paraple, Amnesty International, Nevypusť duši a Zdravotnímu klaunovi. „Pro nás je naprosto přirozené být odpovědnou firmou, která myslí na své okolí, děláme to celoročně i v rámci našeho programu Spirit of Applifting,“ komentuje Kirschner. V rámci kompenzace rostoucí inflace pak firma také navýšila plošně platy o 3–5 %.

Naprogramováni pro vyšší cíle

V rámci interního projektu Spirit of Applifting stanovilo české studio dotaci 160 hodin měsíčně, které mohou jeho zaměstnanci čerpat ve volném čase či pracovní době na vlastní projekty či dobrovolnickou činnost a získat za ně svoji standardní hodinovou mzdu. V loňském roce přitom Applifteři využili 484 hodin. „Stále více firem se nás ptá, jak být svobodnou a tyrkysovou firmou, což vnímám jako neskutečný posun od dob, kdy nám v začátcích lidé spíš nevěřili. Do úplné tyrkysovosti nám zbývá ještě kousek cesty, ale o své zkušenosti se pravidelně dělíme na konferencích i v rámci osobních schůzek. Věřím, že se v Česku začne objevovat stále více podobně smýšlejících firem a na tuto budoucnost se opravdu těším,“ uzavírá Kalenda.

Applifting

Applifting je české vývojářské studio, které vytváří software a aplikace na míru pro přední tuzemské i zahraniční společnosti. Podle žebříčku Deloitte Fast 50 za rok 2020 jde o osmou nejrychleji rostoucí firmu v České republice a 22. ve střední Evropě. V roce 2021 obsadil 38. místo. Applifting stojí na unikátním principu naprosté otevřenosti. Každý Applifter může ovlivňovat směřování firmy i výběr projektů. Všichni navzájem znají výši svých platů a vědí, co musí udělat pro to, aby se profesně i finančně posunuli. Také proto patří mezi tzv. tyrkysové firmy, pro něž je na prvním místě spokojenost zaměstnanců a klientů, zisk je pouze nástrojem pro dosahování vyšších cílů. Mezi hlavní klienty studia patří Jablotron, Komerční banka a mateřská společnost České spořitelny Erste Group. Applifting vznikl v roce 2014 jako garážový projekt Filipa Kirschnera a Vratislava Kalendy a od té doby se rozrostl na více než 120 pracovníků.

Zdroj informací

Applifting s.r.o. a NejBusiness.cz

Datum

10. ledna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

Reklama

Page generated in 1.3083 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál