Na západě jsou nemovitosti dražší než v Česku. Lidé na ně ale snáze dosáhnou

Na západě jsou nemovitosti dražší než v Česku. Lidé na ně ale snáze dosáhnou

Ceny nemovitostí v Česku jsou v porovnání s vyspělými evropskými zeměmi levnější. Máme ovšem nižší platy a na pořízení vlastního bytu či domu šetříme mnohem déle. Dostupnost vlastního bydlení nyní navíc výrazně zhoršují rostoucí úrokové sazby hypoték.

Dostupnost vlastního bydlení se v Česku rok od roku zhoršuje. Mix nízkých úrokových sazeb hypoték, rostoucích příjmů i úspor domácností, pomalé schvalování nových stavebních projektů, váznoucí výstavba a také obavy z inflace vyhnaly ceny nemovitostí na nynější historická maxima. Oproti roku 2015 (pozn. ke konci druhého čtvrtletí roku 2021) vzrostly podle statistik OECD ceny tuzemských nemovitostí přibližně o 73 procent. Ve srovnání s ostatními zeměmi Evropské unie u nás rostly ceny bytů a rodinných domů nejrychleji. Svižnějším tempem zdražovaly nemovitosti pouze ve třech neunijních zemích, konkrétně v Turecku, Maďarsku a na Islandu.

Kolik ročních platů je potřeba na nový byt?

Nejvíce peněz si musí připravit zájemci o vlastní bydlení tradičně v Praze a Brně. Letos na jaře stál metr čtvereční v pražské novostavbě v průměru 121 400 korun (pozn. podle Deloitte Develop Indexu). Sedmdesátimetrový byt by při této cenové úrovni vyšel na necelých 8,5 milionu korun. Na pořízení tohoto bytu je zapotřebí 15,3 nynějších průměrných hrubých ročních pražských platů. O něco levnější jsou nemovitosti v menších městech. Například v Ostravě stojí srovnatelný byt přibližně pět milionů korun. Z průměrného hrubého platu v Moravskoslezském kraji byste na tento byt našetřili přibližně za 12 let. Růst cen se v uplynulých letech nevyhnul ani českým vesnicím. Výrazné zdražení mají za sebou zejména nemovitosti v obcích s dobrou občanskou vybaveností v blízkosti větších měst. 

Kolik stojí nemovitosti v jiných evropských zemích?

Podle studie poradenské společnosti Deloitte vyšel loni v průměru v České republice metr čtvereční nového bytu na 2 822 euro, což je v přepočtu 71 256 korun. Na koupi průměrného sedmdesátimetrového bytu by tedy Čech potřeboval 12,2 průměrných ročních hrubých platů. Ze studie rovněž vyplynulo, že dostupnost nového bydlení je u nás druhá nejhorší ze všech 22 porovnávaných evropských zemí. Hůře skončilo pouze Srbsko, kde je na pořízení srovnatelného bytu zapotřebí 15,2 průměrných ročních hrubých platů.

„I když jsou ceny nemovitostí ve vyspělých evropských zemích vyšší než v Česku, díky vyšším výdělkům jsou finančně dostupnější. Například v Německu potřebují lidé na pořízení průměrného sedmdesátimetrového nového bytu 6 průměrných ročních hrubých platů. Ve Velké Británii vyjde srovnatelný byt na 6,2 průměrných ročních platů,“ vysvětluje Veronika Hegrová, obchodní ředitelka hyponamiru.cz.

Finančně dostupnější jsou nemovitosti i v zemích směrem na východ. Například v Bulharsku potřebují na pořízení sedmdesátimetrového bytu pouze 4,8 průměrných ročních hrubých platů, v Rumunsku to je 7, v Polsku 7,6 a Chorvatsku 8,1 (zdroj dat: Deloitte Property Index 2021).

Hypotéky v Česku prudce zdražují

Jedním z faktorů ovlivňujících dostupnost vlastního bydlení jsou úrokové sazby hypoték. I v tomto ohledu se Česká republika dostává na špici. Na posledním zasedání bankovní rady ČNB v roce 2021 vzrostla repo sazba na 3,75 %. Nyní nastane výprodej hypoték se sazbou pod 4 % a růst k 6 % je v roce 2022 velmi reálný.

„Ve vyspělých evropských zemích se úrokové sazby hypoték stále drží na velmi nízké úrovni. Velmi levné jsou aktuálně hypotéky například ve Francii, kde lze získat úvěr na bydlení se sazbou 1,13 %. V Německu se sazby pohybují na úrovni 1,3 % a ve Velké Británii jsou nabízeny hypotéky v průměru za 1,7 %. Čím více půjdeme na východ, tím jsou hypotéky dražší. V Maďarsku se průměrná úroková sazba přibližuje ke 4,5 %, v Chorvatsku se pohybuje v blízkosti 3,2 % a v Polsku získáte hypotéku za necelých 2,4 %,“ popisuje Veronika Hegrová ze společnosti hyponamiru.cz.

Češi chtějí nemovitost vlastnit

Statistická data odkrývají i další zajímavý fakt. Obyvatelé méně rozvinutých evropských zemí v mnohem vyšší míře žijí ve vlastní nemovitosti. Například v Rumunsku žije podle dat Eurostatu ve vlastním bytě či domě 96 % lidí, na Slovensku 92 % a v Chorvatsku a Maďarsku shodně 91 %. V České republice bydlí ve vlastní nemovitosti přibližně 80 % lidí. Naproti tomu v Německu žije ve vlastním pouze polovina lidí.

Zdroj informací

Hyponamiru.cz a NejBusiness.cz

Datum

30. prosince 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.1983 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál