Vývoj coworkingu

Vývoj coworkingu

První sdílené kanceláře se začaly ve světě objevovat v roce 1989. V Česku začaly vznikat v roce 2009, kdy zakladatelé Impact Hubu v Česku, Zdeněk Rudolský a Petr Vítek, dostali nápad přenést koncept sdílených kanceláří a coworkingu do Česka po setkání s Jonathanem Robinsonem, zakladatelem historicky prvního hubu v londýnském Islingtonu. První coworking Impact Hub Praha pak otevřeli v roce 2010.

Ještě před pár lety byl trh se sdílenými kancelářemi de facto v plenkách. V posledních dvou, třech letech naopak patří sdílené kanceláře k výrazným ekonomickým trendům a pandemie covid-19 tento trend v mnoha ohledech ještě posiluje. Nárůst coworkingových ploch se meziročně v průměru pohybuje mezi 50 až 70 %.

Tady je potřeba zmínit hlavní benefit sdílených kancelářských prostor, a to podmínky nájmu, které jsou výrazně flexibilnější, než je tomu obvyklé v případě standardních kancelářských pronájmů. Pro firmy i jednotlivce je tak snazší si kancelář pronajmout, protože vědí, že se nemusí upisovat k fixnímu pronájmu na roky. V případě, že se jejich situace změní (a je jedno, zda se bavíme o zmenšování nebo zvětšování týmu), mají možnost ji operativně řešit. Zejména menším subjektům vyhovuje velká flexibilita a závazek pouze na několik měsíců. K nesporným benefitům, a tedy i dalším aspektům, které nahrávají sílícímu trendu sdílených kancelářských budov, jsou také přátelské prostředí či jednotlivci a zázemí v podobě služeb jako recepce, přebírání pošty či zasedačky.

Jak náročné je nalézt vhodný prostor pro sdílené kanceláře?

„My se vždy zamilujeme do nějakého města a prostory si nás pak najdou samy. Navíc většina z nich má svou vlastní historickou stopu. Ať už jde o Impact Hub Praha na Smíchově, který je v budově bývalé tiskárny nebo Impact Hub Praha na Vinohradech, který sídlí v objektu secesní vily se zahradou, kde dříve pobýval dánský velvyslanec. V Ostravě je to zase bývalý nájemní dům a v Brně bývalá výrobní hala. Úplně novou stavbou je až nyní Silo II powered by Impact Hub, které má však svá specifika. Velký důraz je kladen na technologii a udržitelnost,” popisuje Martina Kočařová, marketingová ředitelka Impact Hubu.

„Najít vhodnou prostornou budovu však nebývá vždy zcela jednoduché. Tak tomu bylo například v Ostravě. Bývalý nájemní dům, kde dnes sídlí Impact Hub Ostrava, je rohový. Abychom mohli pracovat s výškou podle našich představ a vybudovat open space, který opravdu dýchá, museli jsme obíhat památkáře a statiky. Jedno celé patro muselo pryč,” doplňuje.

Oproti tomu v Brně našli bývalou výrobní halu. Ve finále se ale ukázalo, že je až moc velká. Muselo se proto vyřešit, jak ji trochu zavřít a zároveň nechat vzdušnou. Každé město si ale ve finále stejně najde svoji cestu samo.

Co se týká Zlína, kde bude v lednu 2022 otevírat Impact Hub nový prostor, i do něj se tým zamiloval a projekt jim přišel jako skvělá příležitost.

Jak správně oslovit potenciální klienty v jednotlivých regionech

Největší počet coworkingových center je nepřekvapivě v Praze. I přesto se ale sdíleným kancelářím daří i mimo hlavní město.

V roce 2010 měl Impact Hub Praha klasickou nájezdovou křivku. Začínalo se s pár desítkami lidí, postupně pak přibývali další. Když se otevíral Impact Hub Brno a Impact Hub Ostrava, bylo plno prakticky hned v den otevření. Impact Hub Brno byl již krátce po otevření v roce 2015 zhruba z 90 % obsazen. Kvůli zvyšující se poptávce ze strany brněnských podnikatelů a startupistů o tři roky později Impact Hub plochu kanceláří dokonce zdvojnásobil.

Při otevírání nových budov je příprava vždy dost podobná. Na určitý čas se tam tým Impact Hubu přestěhuje a schází se s projekty, které jim v dané lokalitě přijdou zajímavé. Tyto schůzky absolvují proto, aby měli už před otevřením plně obsazené kanceláře a kolem sebe lidi, kteří vědí, že se s nimi mohou podílet na realizaci zajímavých projektů. Je to hodně pracné, ale ve výsledku jde o zcela zásadní investici.

Od waiting listů k izolaci

V roce 2019 byl coworking na své růstové křivce. Poptávka šla nahoru a na kancelářské prostory měli v Praze a Brně dlouhé waiting listy. Celkově měl Impact Hub přes 1700 členů. Na počátku roku 2020 se však poptávka v souvislosti s covidovou pandemií takřka ze dne na den obrátila. Nařízení sociální izolace i doporučená pracovní izolace dočasně zcela změnily pohled na coworkingový svět. Během roku 2020 se však situace vyvíjela, a tak se podařilo udržet plné kanceláře na cca 95 % a členství na cca 65 %. Vzhledem k tomu, že covidová pandemie přetrvává i v roce 2021, někteří členové své členství nakonec ukončili nebo ti, co si ho jen přerušili, se již nevrátili. Křivka nárůstu či odlivu členů je z dlouhodobého hlediska přímo úměrná vývoji covidové pandemie a opatřením.

Obecně je covidová pandemie pro setkávání lidí, a tedy princip coworkingu a sdílených kanceláří méně příznivá, ale spíše mluvíme o zpomaleném trendu než o tom, že by aktuální situace přinesla zásadní obrat v tom, jak lidé na coworking a sdílené kanceláře nahlížejí nebo jsou ochotni je využívat.

Když se však podíváme na zcela nový zlínský projekt Silo II, lze konstatovat, že poptávka v novém městě, i když ve složité době, je více než uspokojující.

Zdroj informací

Impact Hub a NejBusiness.cz

Datum

22. prosince 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.5536 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál