24. 12. půl roku od tornáda aneb nejsou Vánoce jako Vánoce

24. 12. půl roku od tornáda aneb nejsou Vánoce jako Vánoce

Bezesporu největší mimořádnou událostí letošního roku v Česku byla přírodní katastrofa v podobě tornáda, které se 24. června 2021 prohnalo Jižní Moravou a přineslo obrovské materiální škody, oběti na životech a desítky zraněných. Krátce nato se ovšem po celé České republice vzedmula ohromná vlna solidarity, do postižených obcí zamířily stovky dobrovolníků, finančně i materiálně pomáhali jednotlivci i firmy.

Finanční pomoc, kterou do postižené oblasti směřovala humanitární organizace ADRA, byla rozdělena do tří fází. Celkově bylo v prvních dvou fázích vyplaceno 250 domácnostem 60.675.000 Kč. Třetí a poslední vlna odchází právě v těchto dnech a jedná se o poslední finanční prostředky, které má ADRA k dispozici k rozdělení ze sbírky. V této třetí vlně bude vyplaceno 7.880.000 Kč a to devíti domácnostem, těm nejvíce poškozeným. Průměrná výše daru je 876.000 Kč.

Dojemné zkušenosti zažívají v těchto dnech zaměstnanci ADRA, kteří volají vybraným domácnostem s tím, že jim bude před Vánoci vyplacena částka dosahující i milionu korun. Reakce jsou krásné, lidé mají samozřejmě velkou radost a přirovnávají to k výhře v loterii. O náhodu se však v žádném případě nejedná – v podrobném, šetření, které provedli humanitární pracovníci, se posuzovala dosavadní výše pomoci z různých zdrojů, zejména z programu Ministerstva pro místní rozvoj a z plnění pojišťoven, v porovnání s oficiálním odhadem škody zasažených. Pro nejvíce zasažené domácnosti, kde dosavadní finanční pomoc nekryla škody dostatečně, byly následně připraveny darovací smlouvy. V některých případech je už vše zprocesováno a vyplaceno, u několika zbývajících domácností by mělo být vše uzavřeno do Vánoc.

Celkově ADRA poskytla finanční pomoc 250 domácnostem, některým (podle míry poškození) ve více ze zmíněných fázích. Celkově tak bylo uzavřeno 420 darovacích smluv. ADRA dále poskytovala psychosociální, materiální a dobrovolnickou pomoc v Moravské Nové Vsi, kde od prvních hodin po tornádu byla přítomna. Vzhledem k rozsahu katastrofy byla zásadní pomoc dlouhodobá, takže zástupci ADRA působili v regionu až do konce listopadu. Důležitá byla také koordinace a spolupráce s dalšími neziskovými organizacemi, tak aby byla pomoc byla distribuována efektivně a spravedlivě.

Za mimořádné nasazení a významnou pomoc v obcích zasažených tornádem obdrželo bronzové medaile z rukou hejtmana Jihomoravského kraje Jana Grolicha začátkem prosince šest nestátních neziskových organizací. Kromě humanitární organizace ADRA si ocenění převzala Vodní záchranná služba Nové Mlýny, Diecézní charita Brno, Spondea, z.ú., Diakonie Českobratrské církve evangelické, Středisko humanitární a rozvojové spolupráce a Člověk v tísni.

V listopadu ADRA společně s Nadačním fondem pomoci, Českým červeným křížem, Nadačním fondem Českého rozhlasu, Diakonií Českobratrské církve evangelické, Nadací Via a Člověkem v tísni obdržela i Zvláštní uznání Fóra dárců za rychlou pomoc na Moravě.

Těžko představitelné zkušenosti

O loňských Vánocích by si na Jižní Moravě jen málokdo dokázal představit, co se stane za půl roku a co vše se bude muset řešit. Mladý sympatický pár snoubenců, budoucí lesní inženýr Ondřej Zugar a Kristýna Kaňová, zdravotní sestra, plánovali svatbu a společnou budoucnost. Pak ale do jejich života zasáhlo tornádo. Kristýna byla tou dobou naštěstí na návštěvě rodiny v zahraničí, v den tragické události se Ondřej odpoledne vrátil z Lotyšska a byl tedy přímým účastníkem. Jejich dům přišel o celou střechu, v podkroví se některé stěny zhroutily, veškerá skla v domě byla zničena, taktéž celá zahrada. Déšť, který přišel po tornádu, dílo zkázy dokonal. Dvojice velmi ocenila okamžitou finanční i materiální pomoc i pomoc dobrovolníků, a nakonec se rozhodla uspořádat i plánovanou svatbu, částečně i jako poděkování všem přátelům, kteří jim s likvidací katastrofy pomáhali.

Lidé při a po tornádu prožívali těžko představitelné zkušenosti. V současné době po ohromné vlně solidarity převládá v postižených oblastech pocit vděčnosti a radosti z toho, že většina domácností je z nejhoršího venku. Do Adry dodnes chodí zprávy od obyvatel Moravské Nové Vsi:

Dobrý večer, paní Miroslavo. Máme tu předvánoční čas a já se synem jej mohu prožívat ve vánoční náladě, a to díky lidem, kteří pomohli v nejtěžších chvílích. Budete stále v mých vzpomínkách. Dovoluji si Vám i spolupracovníkům popřát pohodové vánoční svátky.
Štědrost v Česku

Češi ve své štědrosti a solidaritě letos znovu ukázali, že chtějí a umí pomáhat, za což jim patří obrovský dík. Jen dary v ADRA věnované na pomoc po tornádu přesáhly 70 mil. Kč. Největším dárcem na jižní Moravě v rámci pomoci organizace ADRA se stala Nadace Jistota KB, jejíž dar ve výši 7 milionů Kč byl v letošním roce využit z 98 % na finanční pomoc potřebným v Moravské Nové Vsi; 145 000 Kč bude ještě v roce 2022 použito na kontinuální monitoring pomoci, koordinaci následné pomoci a také na rozvoj mobilních aplikací pro sběr dat při mimořádných událostech.

„Pomoci těm, kteří byli živelní pohromou na jižní Moravě postiženi, jsme považovali za samozřejmost. Ráda bych v této souvislosti připomněla, že díky solidaritě samotných zaměstnanců získala Nadace KB Jistota další peníze a mohla tak mezi současné i bývalé kolegy rozdělit navíc celkem 715 tisíc korun,“ uvedla Jitka Haubová, členka představenstva KB.

Společnost T-Mobile pak zaslala dar ve výši 5 mil., statisícové dary poskytly společnosti Citibank, Volkswagen Financial Services, Brose CZ, Atlas Copco či DHL Express.

Celkový počet darů jen skrze organizaci ADRA byl přes 28 000. Každému z tisíců dárců patří velký dík přímo od lidí ze zasažených obcí: „Prosím předejte naše poděkování dál. Těm, kteří nám posílali pomoc, když jsme ji nejvíce potřebovali. Velmi si jí vážíme.”

Zdroj informací

ADRA, o.p.s. a NejBusiness.cz

Datum

22. prosince 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.0049 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál