V Česku startuje první charitativní projekt stojící na blockchainu

V Česku startuje první charitativní projekt stojící na blockchainu

Digitalizované umění, které se veze na vlně blockchainové technologie, bitcoinu a dalších kryptoměn, ve světě slaví obrovský úspěch. Strhává na sebe pozornost sběratelů, investorů i fanoušků nových technologií. Do nezaměnitelných tokenů (anglicky NFT neboli non-fungible tokens), jež potvrzují výhradní vlastnictví digitálního předmětu, jako je obrázek, skladba nebo tweetový příspěvek, jsou lidé ochotni investovat miliony dolarů. A právě NFT se letos pro charitativní sbírku rozhodla využít nezisková organizace Dobré víly dětem, která pomáhá zlepšovat kvalitu života dětem v dětských domovech.

Spolu s brněnskou softwarovou firmou MoroSystems a blockchainovým startupem Tatum převedla organizace obrázky dětí do digitální podoby a formou NFT tokenů je nabízí lidem v adventní charitativní sbírce. K projektu se připojily také osobnosti jako snowboardistka Šárka Pančochová nebo biker Tomáš Slavík. Jedná se o vůbec první charitativní projekt, kdy je nákup předmětů umožněn ve formě tokenů prostřednictvím NFT tržiště. Do budoucna by mohl od základu změnit podobu charitativních akcí v neziskovém sektoru.

Organizace Dobré víly dětem razí heslo, že objetí je víc než hračka. Dobrovolníci, které organizace sdružuje, proto každý týden vyjíždějí za dětmi z dětských domovů, s nimiž si hrají, doučují je a povídají si. „Před Vánoci se každý rok objeví obrovské množství sbírek, ve kterých se oslovují pravidelní i noví dárci. My bychom rádi povědomí o tom, co děláme, šířili i mezi skupiny lidí, kteří o nás možná zatím neslyšeli. Spolu s brněnskými vývojáři jsme tak dali dohromady web charitativního projektu postaveného na systému blockchainu. Do projektu se zapojily přímo děti, které pro sbírku nakreslily sérii obrázků. Ty si nyní dárci mohou pořídit ve formě unikátních tokenů,“ popisuje Angelika Nevěřilová, zakladatelka organizace Dobré víly dětem. Kromě obrázků dětí si lidé mohou vybrat také několik děl od známých českých osobností a influencerů, kteří se touto formou rozhodli projekt podpořit.

Přestože se většina lidí s blockchainem v praxi ještě nesetkala a pořízení charitativního obrázku mohou považovat za složité, opak je pravdou. „Charitativní portál jsme navrhli tak, aby se v něm jednoduše vyznal kdokoli, kdo někdy nakupoval například v běžném eshopu. Dárce si z katalogu vybere jeden z obrázků, zvolí výši finančního daru v českých korunách a danou částku odešle pomocí platební brány neziskové organizaci. Od běžných nákupů se tato transakce téměř neliší,“ popisuje Tomáš Páral, CEO společnosti MoroSystems.

Rozdílné je pouze „vyzvednutí“ vybraného tokenu, který slouží jako doklad o výhradním vlastnictví digitálního obrázku. Ten dárce obdrží do své kryptopeněženky, kterou buď má, nebo si ji může jednoduše založit. Ani tento krok není nijak složitý. Přímo na darovacím portálu Dobrých víl dětem si kryptopeněženku s pomocí návodu dokáže v několika jednoduchých krocích do 5 minut založit každý. Vzápětí do ní obdrží token k vybranému obrázku, který se tak nadobro stává jeho vlastnictvím. Kryptopeněženku lze ovšem používat i do budoucna, například právě pro budoucí využití kryptoměn.

„Doufáme, že se nám díky NFT portálu podaří k projektu Dobrých víl přitáhnout pozornost lidí z oblasti IT a nových technologií, kteří se třeba běžně o charitativní akce nezajímají. Zároveň věříme, že projekt pomůže rozšířit povědomí o fenoménu NFT mezi ty, kteří o něm dosud neslyšeli, ale o digitální sběratelské předměty by mohli mít zájem,“ dodává Nevěřilová.

Nabídka tokenů na NFT portálu www.nftprovily.cz se spouští 9. prosince 2021. Dárci si zde mohou vybrat obrázek od dětí z šesti dětských domovů po celé republice. Kromě příspěvku na dobrou věc se tak stanou vlastníky prvního a zatím jediného dárcovského NFT tokenu v Česku, čímž se zapíší do historie rozvoje blockchainu u nás. „Prochází nám pod rukama spousta NFT projektů z celého světa a jsme nesmírně rádi, že právě u nás vznikl tento unikátní projekt. Věříme, že se stane inspirací pro další charity a jiné crowdsourcingové aktivity nejen u nás. Zároveň je to významný krok pro adaptaci blockchain technologie do každodenního života,“ dodává Jiří Kobelka, CEO blockchainového startupu Tatum.

NFT

NFT (non-fungible token; česky nezaměnitelný token) slouží jako doklad o výhradním vlastnictví vybraného digitálního obrázku. Jeden obrázek je vždy zastoupen jedním NFT (tokenem). Jakmile token získáte, stáváte se vlastníkem obrázku. Vlastnictví lze ověřit kdykoliv a kýmkoliv na blockchainu, což je speciální druh databáze, otevřená všem. Zpětně v ní nelze jakkoliv měnit již zapsané údaje, což z ní činí průlomový nástroj kupříkladu právě pro evidenci vlastnických práv.

Dobré víly dětem

Nezisková organizace Dobré víly dětem už sedmým rokem spolupracuje s dětskými domovy, aktuálně s více než deseti po celé ČR. Její dobrovolníci pravidelně vyjíždějí přímo za dětmi, aby s nimi trávili volný čas, pomáhali jim s učením a nabídli pozornost i objetí, kterých se jim často nedostává. Pro děti pořádají také víkendové akce nebo prázdninové tábory.

MoroSystems

Brněnská firma MoroSystems se již 15 let věnuje vývoji software na míru, soustředí se především na digitalizaci procesů a vývoj FinTech řešení. Pro velké brandy, jako je eBay, Diebold Nixdorf, AEVI, T-Mobile nebo AXA/Uniqa dodává a dlouhodobě zajišťuje provoz informačních systémů, webových aplikací, transakčních systémů a klientských portálů. MoroSystems kladou důraz na úzkou spolupráci se zákazníkem a vysoký standard výstupů, je jim vlastní agilní vývoj a řízení projektů. Své dlouholeté zkušenosti z oblasti spolupráce mezi zadavateli a dodavateli software předávají dál pod hlavičkou iniciativy No Paskvil Agile.

Tatum

Tatum je platforma, která poskytuje infrastrukturu i jednotný framework pro více než 40 blockchainových protokolů a umožňuje tak snadno budovat aplikace i bez předchozí zkušenosti s blockchain technologií. Za poslední rok se firmě Tatum podařilo dostat do prestižního akcelerátoru SkyDeck v Silicon Valley, jako první blockchainová firma v historii dosáhl Tatum do finále TechCrunch Startup Battlefield a nedávno zvítězil v celoevropském kole světové soutěže Startup World Cup & Summit (SWCSummit).

Seznam influencerů, od kterých bude možné zakoupit obrázek/NFT

• Luboš Malý
• Tomáš Slavík
• Michaela Malatin
• Jan Mašek
• Ondřej Studénka
• Jiří Kobelka z Tatum
• Sandra Fridrichová
• Filip Dřímalka
• KryptoVláďa
• Šárka Pančochová

Zdroj informací

Dobré víly dětem, z.s. a NejBusiness.cz

Datum

10. prosince 2021

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.2977 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál