Bezpečnostní "zásahovka" od Kaspersky letos řešila hlavně vydírání firem ransomwarem

Bezpečnostní

Pokud jim někdo naruší bezpečnost, můžou firmy požádat o pomoc tým, který umí na takový incident reagovat, omezit škody a zabránit šíření útoku. Ve společnosti Kaspersky poskytuje služby rekce na incidenty (Incident response, zkráceně IR) skupina Global Emergency Response Team (GERT), kterou si můžeme představit jako bezpečnostní zásahovou službu a je určena středně velkým až velkým organizacím. Od ledna do listopadu 2021 byl přibližně každý druhý bezpečnostní incident řešený skupinou GERT spojený s ransomwarem (téměř 50 % všech žádostí o IR) – ve srovnání s rokem 2020 jde o růst skoro o 12 procentních bodů. Vyplývá to ze zprávy společnosti Kaspersky Story of the Year: Ransomware in the Headlines.

Tento dokument je součástí každoroční série studií Kaspersky Security Bulletin, které zkoumají klíčové bezpečnostní trendy za uplynulý rok a podrobně se zabývají současným působením ransomwaru i očekávaným vývojem v roce 2022.

Nová strategie útočníků: méně incidentů, zato na bohatší oběti

Ransomware je nesporně hlavním tématem letošního roku v oblasti kybernetické bezpečnosti, zejména poté, co vyřadil z provozu plynovody a státní zdravotnické služby. Aktéři ransomwarových hrozeb zdokonalili svůj arzenál, zaměřili se na menší počet útoků proti velkým organizacím a vznikl celý ilegální ekosystém, který podporuje činnost ransomwarových gangů.

Za prvních 11 měsíců roku 2021 činil podíl žádostí o IR po útoku ransomwaru zpracovaných týmem GERT společnosti Kaspersky 46,7 %, což je skokový nárůst oproti 37,9 % za celý rok 2020 a 34 % za rok 2019. V České republice zaznamenal Kaspersky za prvních 11 měsíců letošního roku takřka trojnásobný meziroční růst počtu cílených ransomware útoků na firmy.

Nejčastějšími cíli útoku byly subjekty ve vládním a průmyslovém sektoru – útoky proti těmto dvěma odvětvím představovaly v roce 2021 celkem téměř 50 % všech žádostí o IR v souvislosti s ransomwarem. Mezi další hojně napadané cíle patřily IT a finanční instituce.

Přechod ransomwarových útočníků k vyšším požadavkům na výkupné a k významnějším cílům však zároveň vyvolává stále větší protitlak ze strany politiků a orgánů činných v trestním řízení, a to zase nutí kyberzločince zvyšovat efektivitu svých útoků. V důsledku toho odborníci společnosti Kaspersky zaznamenali dva důležité trendy, které budou v roce 2022 posilovat. Zaprvé, ransomwarové gangy budou pravděpodobně častěji vytvářet ransomware pro linuxové platformy, aby maximalizovaly rozsah svého působení; to je něco, co už bylo možné pozorovat u skupin jako RansomExx a DarkSide. Zadruhé, provozovatelé ransomwaru vystupňují „finanční vydírání“. To znamená, že budou vyhrožovat únikem informací o firmách v době, kdy tyto firmy procházejí kritickými finančními událostmi (například provádějí fúzi nebo akvizici, plánují vstup na burzu), aby způsobili pokles ceny jejich akcií. Když jsou firmy v takto zranitelném finančním stavu, je pravděpodobnější, že výkupné zaplatí.

Metody vydírání budou ještě drsnější

„V roce 2020 jsme začali mluvit o takzvaném ransomwaru 2.0 a v roce 2021 pozorujeme, že se tato nová éra ransomwaru už projevuje naplno. Uživatelé ransomwaru nejenže šifrují data, ale také je z velkých a důležitých cílů kradou a pak vyhrožují, že pokud oběti nezaplatí, informace zveřejní. Je prakticky jisté, že v příštím roce tato hrozba nepomine,“ upozorňuje Vladimir Kuskov, vedoucí oddělení pro zkoumání hrozeb společnosti Kaspersky.

„Tím, jak se ransomware dostal na titulní stránky novin, donutil orgány činné v trestním řízení usilovně pracovat na tom, aby dopadly mimořádně aktivní zločinecké skupiny – což se letos stalo v případě DarkSide a REvil. Životnost těchto gangů se zkracuje, a to znamená, že v roce 2022 budou muset zdokonalit svoje metody, aby zůstaly ziskové, zejména pokud některé vlády prohlásí placení výkupného za nezákonné – o čemž se diskutuje,“ dodává Fedor Sinitsyn, bezpečnostní expert společnosti Kaspersky.

Víc informací o trendech spojených s ransomware útoky si můžete přečíst v publikaci Kaspersky Security Bulletin, konkrétně pak ve zprávě Story of the Year: Ransomware in the Headlines na webu Securelist.com.

Podívejte se na dokument The Lifecycle of Ransomware Gangs, kde dva odborníci z globálního výzkumného a analytického týmu (GReAT) společnosti Kaspersky, Dmitrij Galov a Leonid Bezvershenko, popisují, jak tyto nejvýznamnější kyberzločinecké skupiny fungují a jakým způsobem se je daří dopadnout.

Pokud chcete ochránit svou firmu před ransomwarem, zvažte následující doporučení bezpečnostních expertů společnosti Kaspersky.

• Neumožňujte přístup ke službám vzdálené plochy (například RDP) z veřejných sítí, pokud to není nezbytně nutné, a vždy pro ně používejte silná hesla.

• Neprodleně instalujte dostupné záplaty pro komerční řešení VPN, která poskytují přístup zaměstnancům pracujícím na dálku a fungují jako brány do vaší sítě.

• Neustále dbejte na aktualizaci softwaru na všech zařízeních, která používáte, abyste zabránili zneužití zranitelností ransomwarem.

• Zaměřte svoji obrannou strategii na detekci metody „lateral movement“ (postupného pronikání útočníka do sítě přes jedno ovládnuté zařízení a získávání kontroly nad dalšími zařízeními) a na exfiltraci vašich dat na internet. Věnujte zvláštní pozornost odchozímu provozu, abyste odhalili případné aktivity kyberzločinců.

• Pravidelně zálohujte data. Zajistěte, abyste k nim měli v nouzové situaci rychlý přístup.

• Využívejte nejnovější informace o hrozbách na portálu Threat Intelligence, abyste měli přehled o aktuálních taktikách, technikách a postupech (TTP) používaných aktéry hrozeb.

• Používejte řešení, jako jsou Kaspersky Endpoint Detection and Response a služba Kaspersky Managed Detection and Response, která pomáhají identifikovat a zastavit útok v jeho počátečních fázích, než útočníci dosáhnou svého cíle.

• Vzdělávejte svoje zaměstnance v oblasti ochrany firemního IT prostředí. Pomoci vám můžou specializovaná školení, například ta, která jsou součástí Kaspersky Automated Security Awareness Platform. Bezplatná lekce o ochraně před útoky ransomwaru je k dispozici zde.

• Používejte spolehlivé řešení k zabezpečení koncových bodů, jako je Kaspersky Endpoint Security for Business, které je vybaveno nástroji prevence zneužití, detekce chování a mechanismem pro obnovu provozu narušeného záškodnickými akcemi. KESB má také sebeobranné mechanismy, které můžou zabránit, aby ho kyberzločinci dokázali odstranit.

Kaspersky

Kaspersky je globální společnost zaměřená na kybernetickou bezpečnost, která vznikla v roce 1997. Odborné znalosti společnosti Kaspersky v oblasti bezpečnostních hrozeb a zabezpečení se neustále transformují do inovativních bezpečnostních řešení a služeb na ochranu firem, kritické infrastruktury, vlád a dalších uživatelů po celém světě. Komplexní portfolio zabezpečení, jejž tato společnost nabízí, zahrnuje špičkovou ochranu koncových bodů a řadu specializovaných bezpečnostních řešení a služeb, jež pomáhají čelit sofistikovaným digitálním hrozbám, jakkoli se neustále proměňují. Technologie společnosti Kaspersky chrání víc než 400 milionů uživatelů a 240 000 firemním klientům přináší ochranu všeho, co je pro ně v digitální oblasti nejcennější.

Zdroj informací

Kaspersky a NejBusiness.cz

Datum

8. prosince 2021

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.2978 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál