Povinné očkování ve firmách rozděluje zaměstnance. Manažeři jsou za soudce

Povinné očkování ve firmách rozděluje zaměstnance. Manažeři jsou za soudce

Většina manažerů řeší, jak během očkovací krize řešit chod firmy a komunikaci uvnitř ní. Od minulého pondělí se jako certifikát v ČR přestaly uznávat testy na covid-19 a opět se zavedlo povinné testování neočkovaných zaměstnanců ve firmách. Zatímco v zahraničí některé společnosti požadují po zaměstnancích očkování povinně, ty české jsou zatím spíše zdrženlivé. K problematice se vyjadřuje expert na firemní kulturu Honza Klusoň.

„Manažeři se v opět dostávají do složité situace, kdy řeší, jak uklidnit atmosféru v týmu a jak udržet pohodu v práci i navzdory vracející se krizi. Navíc je na nich nastavit pravidla tak, aby se všichni cítili v práci bezpečně,” vysvětluje nelehké úkoly vedení Honza Klusoň, CEO platformy pro život a práci Welcome to the Jungle a dodává: „Prvním krokem by měla být schůzka se zaměstnanci nebo dotazník, ve kterém společnost zjistí postoj zaměstnanců k očkování. U těch, kteří mají obavy, je vhodné citlivě zjistit důvody. Je to celé o komunikaci a je třeba zůstat nezaujatý.“

Některé firmy v Česku začaly neočkovaným zaměstnancům nabízet za očkování odměny i finanční bonusy. To je podle Honzy Klusoně špatným krokem: „Dávat finanční odměnu není spravedlivé ani etické. Otázka očkování je o osobní zodpovědnosti každého z nás.“

V Americe je povinné očkování běžné

Otázku povinného očkování řeší i kultovní světové společnosti. Google, Microsoft, McDonald's nebo dokonce i filmový Netflix povinně vyžadují od zaměstnanců na území USA důkaz o absolvovaném očkování. Bez něj zaměstnanci musí odejít na neplacené volno, či jim dokonce hrozí i propuštění. „Otázku očkování teď řeší všechny firmy. Je to častým zdrojem konfliktů mezi zaměstnanci a vedeními firem. Z nedávného průzkumu společnosti Mercer vyplynulo, že až 36 % zaměstnavatelů v USA aktuálně povinně vyžaduje po svých zaměstnancích očkování,” komentuje aktuální situaci v amerických firmách Honza Klusoň.

Dilema kancelář vs. home office je zpět

Přístupy ke zhoršující se situaci jsou různé. Nabízí se povinně po všech zaměstnancích vyžadovat očkování. To však způsobuje mnoho sporů nejen na úrovni zaměstnavatel-zaměstnanec, ale i mezi kolegy. Pokračovat v pravidelném testování všech zaměstnancům se zase může prodražit. Některé firmy v reakci na současnou situaci opět přecházejí na celofiremní home office. Společnost Meta (dříve Facebook) situaci například vyřešila tak, že prozatímně odsunula návrat zaměstnanců do kanceláří ze srpna 2021 na leden 2022.

„Mnoho společností se teď opět vrací k práci z domova. Pro zaměstnance je to po optimistickém létě nepříjemná rána. Nyní je třeba, aby zaměstnavatelé neztratili se svými zaměstnanci kontakt. To totiž společně s pocitem izolovanosti podle našeho březnového průzkumu trápilo zaměstnance na home office nejvíce,“ míní Honza Klusoň, CEO Welcome to the Jungle. V některých případech existuje i možnost rozdělit zaměstnance do různých skupin. Směny očkovaných by se tak střídaly s neočkovanými. Z hlediska dopadu na vztahy uvnitř firmy ale takové řešení bude mít spíše negativní efekt.

Spousta neočkovaných zaměstnanců si raději volí plný home office, než aby chodili pravidelně na testy a museli si je hradit. Manažeři by si měli pohlídat, aby přistupovali stejně k zaměstnancům v kanceláři i k těm na home office. Je potřeba dbát na to, aby se pracovníci na home office necítili izolováni a aby neztratili kontakt s ostatními kolegy. Pro manažery bude složitější udržet stejný kontakt s těmi pracovníky, se kterými se nepotkávají osobně. Pokud se ale od začátku nastaví spolupráce dobře, může i hybridní pracovní režim fungovat ke spokojenosti obou stran.

Welcome to the Jungle

Welcome to the Jungle je platforma pro život v práci. Nabízí širokou škálu kvalitního obsahu (článků, videí, podcastů, časopisů či událostí), jejichž cílem je inspirovat k profesnímu růstu.

Firmám Welcome to the Jungle pomáhá najít ty správné kandidáty skrze employer branding. Propracované profily firem umožňují kandidátům nahlédnout přímo do firemní kultury. Na webu Welcome to the Jungle naleznete na 3 000 profilů různých firem obsahujících videa, fotografie a rozhovory, které slouží jako zdroj cenných informací pro potenciální uchazeče o pracovní místa.

Zdroj informací

Welcome to the Jungle a NejBusiness.cz

Datum

30. listopadu 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

Reklama

Page generated in 1.1481 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál