Každý den se objeví v průměru jeden podezřelý inzerát

Každý den se objeví v průměru jeden podezřelý inzerát

Trend nájemního bydlení je v posledních letech na vzestupu. Především ve velkých městech je však bytů dlouhodobě nedostatek, čehož zneužívají i podvodníci. Dynamiku na nájemním trhu významně ovlivnila také pandemie, například v souvislosti s přesunem tisíců bytů dříve provozovaných v režimu krátkodobých pronájmů na trh pronájmů dlouhodobých. Dle dat společnosti UlovDomov.cz se podvodníci totiž často tváří právě jako majitelé krátkodobých pronájmů typu Airbnb, kteří žijí v zahraničí.

Za posledních 7 let, tedy od začátku fungování inzertního portálu UlovDomov.cz, bylo nahlášeno více než 5 000 problematických inzerátů. Konkrétně za spam či podvod byla uživateli označena zhruba polovina z nich, což v průměru vychází na 1 podezřelý inzerát denně. „Čas od času se na nás s prosbou o dořešení podvodných nabídek obrací i Policie ČR. V ostatních případech nahlášení se jedná například o neaktuální inzerát, špatnou cenu či popisek a podobně,“ dodává Michal Hrbatý, CEO společnosti UlovDomov.cz, která se prostřednictvím služby Ideální nájemce stará soukromým majitelům o více než 1 500 nemovitostí v hodnotě přesahující 7 miliard korun.

Nejčastější metody podvodníků s byty

Média v posledním roce informovala o tom, že covidová krize a s ní spojené lockdowny, útlum turismu, odliv expatů, ale například i nižší míra služebních cest vedly k tomu, že část majitelů byty provozované v režimu krátkodobých pronájmů typu Airbnb buď prodala, nebo je nabídla k dlouhodobému pronájmu. Toho využívají i podvodníci, kteří se vydávají za majitele těchto bytů.

Podvodné inzeráty jsou často psány anglicky, mnohdy s chybami, případně špatnou či nespisovnou češtinou. Údajný majitel bytu se obvykle tváří, že žije v zahraničí a zájemce žádá o zaslání dokladů a také o platbu předem, buď kartou nebo na účet. Na vše spěchá a snaží se vyhnout prohlídce bytu, například pod záminkou velkého množství zájemců. „Zájemci o bydlení se mnohdy setkávají s argumentací, že klíče budou později předány přes třetí stranu, případně že je nový nájemník obdrží poštou – samozřejmě až po zaplacení. Varováním by mělo být také podezřele nízké nájemné,“ vysvětluje Michal Hrbatý. Nahlášení podezřelých inzerátů většinou přichází od uživatelů, kteří s podvodníkem již komunikují a obrací se na inzertní portál UlovDomov.cz s žádostí o pomoc.

Jak s podvodníky bojovat?

V prvé řadě je potřeba dát si pozor na varovné signály. Podezřelé či jinak problematické inzeráty mohou uživatelé také nahlásit. Portál UlovDomov.cz u takového inzerátu zobrazí varování (viz obrázek níže), které uživatele zároveň edukuje. Tyto reporty v co nejkratším čase prověřuje tým společnosti, a pokud je inzerát shledán závadným, nabídka je stažena. Dle statistik společnosti UlovDomov.cz podvodné aktivity svým způsobem utlumilo i zavedení nominálního poplatku za vložení inzerátu. „Pokud má však někdo úmysl podvodně z lidí vylákat tisíce korun, jen tak něco jej bohužel neodradí,“ uzavírá problematiku za UlovDomov.cz Michal Hrbatý.

UlovDomov.cz

UlovDomov.cz provozuje největší český inzertní portál zaměřený na pronájmy a nástroj Prověření rizikovosti osob. UlovDomov.cz je členem skupiny Miton vedle projektů jako Slevomat, Rohlík.cz, Bonami či Twisto. Firma má pobočky v Brně, Praze, Plzni či Olomouci a provozuje prémiovou službu Ideální nájemce, která majitelům nemovitostí zajišťuje veškerý servis spojený s pronájmem jejich bytů, včetně převzetí rizik.

UlovDomov.cz má k dispozici mediány cen nájmů u jednotlivých dispozic pro Brno i Prahu, a to včetně jednotlivých městských částí. Může poskytnout meziroční, mezikvartální i meziměsíční srovnání. Odborníci z firmy dokážou okomentovat jak právní, tak daňové aspekty nájemního bydlení a vyjádřit se k trendům na realitním trhu. V neposlední řadě pak rádi poradí ohledně pojištění domácnosti či investice formou koupě bytu a jeho následného pronajímání.

Zdroj informací

UlovDomov.cz s.r.o. a NejBusiness.cz

Datum

23. listopadu 2021

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.4116 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál