Žebříček Coface CEE Top 500: Česko druhé nejsilnější a Škoda Auto druhý největší podnik

Žebříček Coface CEE Top 500: Česko druhé nejsilnější a Škoda Auto druhý největší podnik

Třináctá studie úvěrové pojišťovny Coface „CEE Top 500“ monitoruje největší středoevropské firmy. Poskytuje pohled na ekonomiku regionu v předchozím roce a ukazuje její možný budoucí směr. Studie prezentuje střední a východní Evropu jako ekonomicky prosperující region. Žebříček odráží stav 500 největších společností ve střední a východní Evropě podle jejich obratu.

Aktuální studie odráží pozici firem v novém pandemickém prostředí Covid-19 a také to, jak se této nové situaci přizpůsobily. „Ekonomiky zemí střední a východní Evropy se sice přizpůsobily novému pandemickému prostředí, ale pozitivní pohled na ně je však zpochybněn vývojem globálního a evropského hospodářství. V roce 2020 čelilo 500 největších podniků ve střední a východní Evropě poklesu tržeb. Tržby 500 největších společností se snížily o 3,3 % na 667 miliard eur. Průměrný obrat se snížil na 1 333 milionů eur oproti 1 378 milionům eur z roku 2019, což ukazuje dopad pandemie na region, ale na druhou stranu také jeho odolnost a růstový potenciál,“ řekl Ján Čarný, generální ředitel pojišťovny Coface ČR a SR.

Polsko a Česko vedou v regionu střední a východní Evropy

„Regionu střední a východní Evropy dominují polské, české a maďarské firmy. V těchto prvních třech zemích, které zabodovaly v CEE TOP 500, totiž sídlí 61,2 % všech společností z tohoto žebříčku,“ uvedl Ján Čarný.

Polsko opět obsadilo i za rok 2020 první místo na stupních vítězů - polské společnosti tvoří 32,2 % všech společností v žebříčku CEE Top 500. Přestože pandemie měla na polské firmy dopad (v Top 500 je 161 polských firem – tedy o 2 méně než v roce 2019), jsou polské podniky s průměrným obratem 1,6 miliardy eur stále největší v regionu. Souhrnné tržby se navíc snížily o 0,1 % a v roce 2020 dosáhly 258,2 miliardy eur, zatímco čistý zisk klesl o 20,6 %. Polsko je ekonomicky nejrozmanitější zemí v regionu střední a východní Evropy, přičemž největším odvětvím je sektor chemického, petrochemického a farmaceutického průmyslu.

Na druhém místě se opět umístila Česká republika s 15,4 % všech společností v CEE TOP 500. V žebříčku je zastoupeno 77 českých subjektů s úhrnným obratem 102 miliard eur. „Ten však v průběhu roku 2020 výrazně poklesl, a to o 8,6 %, zatímco čistý zisk se propadl o 33,9 %. V České republice působí řada automobilek, které zůstávají pilířem průmyslu. Automobilový průmysl a doprava tak zůstává v žebříčku českých firem nejdominantnější, a to jak z hlediska obratu (34,8 %), tak z hlediska počtu firem (24,7 %). Souhrnný obrat tohoto odvětví činil 35,5 mld. eur, přičemž samotná Škoda Auto vytvořila téměř polovinu tohoto obratu (16,2 mld. eur, -8 %). Na druhém místě podle počtu podniků a jejich obratu se umístilo odvětví veřejných služeb, které dosáhlo 21,5 %, resp. 18,2 %,“ komentuje Ján Čarný, generální ředitel pojišťovny Coface ČR a SR.

Třetí místo v žebříčku CEE TOP 500 patří Maďarsku (13,6 %), které zahrnuje 68 špičkových společností v celém regionu (o 5 méně než dříve). Obrat maďarských společností mírně poklesl o 1,1 %, ztráta čistého zisku však dosáhla 49,6 %. Nejsilnějším odvětvím je automobilový průmysl a doprava, které dominuje trhu jak obratem (22,7 %), tak počtem společností (23,5 %).

Vede PKN Orlen a Škoda Auto

První tři společnosti v žebříčku CEE Top 500 jsou „staří známi“ z předchozích ročníků. Na prvním místě zůstává bezkonkurenčně polská společnost PKN Orlen, jejíž obrat však poklesl o 23 %, zatímco v předchozím roce vzrostl o 1 %. Na 2. místě se umístila česká Škoda Auto. Díky nárůstu obratu se na 3. místo posunula polská společnost Jeronimo Martins Polska (původem portugalská obchodní skupina, která v Polsku vlastní například významný maloobchodní řetězec Biedronka).

Většina společností v první desítce zaznamenala v krizovém roce 2020 nižší obrat než v roce předchozím. Pouze dva subjekty (Jeronimo Martins a PGE) dokázaly zvýšit své tržby o 10 %, resp. 22 %.

Dopad pandemie sice přinesl úlevu na napjatém trhu práce, ukázalo se však, že byla dočasná. „Opět se ukázalo, že v regionu střední a východní Evropy je obtížné získat kvalifikované zaměstnance. Celkový počet zaměstnanců se v roce 2020 snížil jen nepatrně o 1,0 %," uvedl Ján Čarný, generální ředitel pojišťovny Coface ČR a SR.

Tři největší odvětví vytvářejí téměř 54 % celkového obratu

Tři největší odvětví stále vedou a generují téměř 54 % všech příjmů firem, zahrnutých v CEE Top 500. Letos se na prvním místě umístilo odvětví chemického, petrochemického a farmaceutického průmyslu, které je v žebříčku CEE Top 500 tradičně největší. Navzdory poklesu obratu se stalo největším odvětvím s úhrnnými tržbami 133,9 miliardy eur v roce 2020 a 89 společnostmi (17,8 %) z toho odvětví v přehledu CEE Top 500. Zároveň sektor zaznamenal největší pokles počtu podniků v žebříčku, když se během jediného roku snížil o 8 společností. Pokles tržeb společností z toho odvětví (-16,6 %) byl mírnější než propad čistých zisků (-60,6 %).

Na druhém místě je automobilový průmysl a doprava s 84 podniky v CEE Top 500 (16,8 %, tj. o 5 méně než dříve). Tržby automobilových a dopravních společností se snížily (-9,7 %), zatímco čistý zisk klesl ještě výrazněji (-61,3 %). V důsledku omezení Covid-19 a zejména nedostatku polovodičů se celosvětově snížil prodej nových vozidel o 13,8 %, přičemž v Evropě byl citelný propad o 20,2 %. Přesto zůstává automobilový průmysl v regionu střední a východní Evropy konkurenceschopný a díky různým investicím z předchozích let byl již v dobré pozici.

Na třetím místě se umístil nespecializovaný sektor, který reprezentovalo 70 společností (o 3 méně než v předchozím roce). Největší podíl (35,7 %) má Polsko, největší spotřebitelský trh v regionu střední a východní Evropy, a z Polska jsou také největší hráči: maloobchodní prodejce Jeronimo Martins Polska a Eurocash.

Podle Jána Čarného: „K růstu v regionu střední a východní Evropy přispěla spotřeba domácností, která se ve druhé polovině roku 2020 začala díky dobré kondici trhů práce zotavovat. Rychle se vrátily rostoucí mzdy zaměstnanců a nedostatek pracovních sil, což vyvolalo tlak na marže. Přesto se obrat největších podniků v odvětví zvýšil na 102 mld. eur (+9,6 %; nejvyšší nárůst mezi všemi odvětvími) a společnosti dokázaly zaznamenat i vyšší čistý zisk, byť relativně mírný (+2,7 %)."

Zdroj informací

COFACE a NejBusiness.cz

Datum

22. listopadu 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.2886 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál