Ostrava hledá investory pro tři rozvojové plochy

Ostrava hledá investory pro tři rozvojové plochy

Zastupitelstvo města Ostravy v posledních měsících rozhodlo o záměru prodat několik nemovitostí na území svého centra a v městském obvodu Ostrava-Jih. Aktuálně mohou investoři reagovat na tři záměry města k prodeji ploch. Rezidence Stodolní představuje nevyužívanou zastavěnou plochu v atraktivní lokalitě historického centra, která má velký potenciál dalšího rozvoje. Další dvě plochy se nacházejí na území městského obvodu Ostrava-Jih a cílem jejich prodeje je výstavba objektu nebo objektů občanské vybavenosti, v případě pozemků na ulici Plzeňská, a výstavba objektu k volnočasovým aktivitám v případě lokality na ulici Svazácká.

„Město svou rozlohou zaujímá plochu, kde by mohl žít až jeden milion obyvatel. Rozvolněná zástavba, množství proluk, periferních míst a bariér však představují hlavní problém při jeho rozvoji. Mezi cíle města v souladu se Strategickým plánem patří tyto bariéry eliminovat, proluky zastavovat a město tak přirozeně rozvíjet. Klíčová je pro nás vždy celková smysluplnost záměru investora a synergie záměru s okolím,“ uvedla Zuzana Bajgarová, náměstkyně primátora.

Dle podmínek jednotlivých záměrů je každý zájemce povinen ve své nabídce uvést popis zamýšleného využití pozemků, včetně specifikace účelu stavby, popis záměru z pohledu jeho přínosu pro rozvoj dané lokality, jeho vhodnosti z pohledu urbanistického, architektonického, dopravního či funkčního řešení a také termín dokončení výstavby. V neposlední řadě nesmí chybět cenová nabídka. Investor musí dodržet regulační podmínky, které zpracoval Městský ateliér prostorového plánování a architektury.

K jednotlivým výzvám detailněji následně. První z nabízených pozemků je „Rezidence Stodolní,“ komplex nemovitostí o celkové výměře 3 747 m2 v centru města mezi ulicemi Porážkova, Stodolní a Masná. Komplex nemovitostí se nachází v jádrovém území města, v městské památkové zóně. Celou oblast město postupně rekonstruuje a dostavuje s cílem vytvoření nové funkční čtvrti, nabízející kromě samotného prostředí dominantní galerie současného umění, multifunkční prostředí administrativy, služeb a bydlení. V bezprostřední blízkosti se tak nachází například lokalita městských Jatek, které procházejí v současné době rekonstrukcí a komplex obklopuje ulice Masná, jež bude postupně doplněna o linii bytových domů. První z nich – Rezidence Janáčkova – již byl v červnu tohoto roku dokončen. Cílem města je prodat nemovitosti jako celek. Záměr je zveřejněn na úřední desce města pod č.1183/2021 a na webu pozemky.ostrava.cz. Nabídky zájemců musí být doručeny písemnou formou nejpozději do 30. listopadu 2021.

Dvě další lokality patří k území městského obvodu Ostrava-Jih, návrh prodeje v obou případech inicioval městský obvod Ostrava-Jih v návaznosti na strategický plán a rozvoj obvodu. Záměr prodeje pozemku na ulici Svazácká v blízkosti vodního areálu Ostrava-Jih byl schválen na zářijovém zastupitelstvu města. „Účelem odkoupení by měla být výstavba objektu k volnočasovým aktivitám (sportovní hala, tělocvična, aquacentrum, plavecký bazén, saunový svět, volnočasové aktivity). Věřím, že některý z investorů předloží skvělý návrh, díky kterému prostor ožije a bude činit obyvatelům i návštěvníkům Jihu radost,“ uvedl starosta Martin Bednář. Obvod v tomto případě plánuje nabízet pozemek tak dlouho, než najde investora, který předloží nejvhodnější architektonický návrh. Podrobnosti k záměru prodeje jsou uvedeny na úřední desce pod číslem 1221/2021, termín pro podání nabídek je do 12 hodin dne 30. listopadu 2021.

Záměr prodeje vyhlásilo zastupitelstvo statutárního města Ostravy také na nevyužívané území o velikosti zhruba 10 000 metrů čtverečních na ulici Plzeňská. Jedná o významné veřejné prostranství, na které jsou navázány důležité městské funkce. Cílem záměru je najít smysluplné využití pro poměrně velké, nicméně nevyužívané území v centru obvodu. Tomu v současnosti dominuje poškozený Památník budování socialismu/Komunisté z roku 1977. V tomto případě bude město nabízet pozemek tak dlouho, než najde investora, který předloží zajímavý, lokálně vhodný, architektonický návrh. Podrobnosti k nabídce prodeje najdou zájemci na webu pozemky.ostrava.cz.

Zdroj informací

Statutární město Ostrava a NejBusiness.cz

Datum

20. listopadu 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.3781 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál