SP ČR: Odmítáme změny Modernizačního fondu

SP ČR: Odmítáme změny Modernizačního fondu

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) zásadně odmítá vládou schválený návrh na snížení alokace Modernizačního fondu formou neuvážené změny zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů a odebrání částí derogačních povolenek. Návrh vlády ohrožuje transformaci české energetiky a průmyslu, která má v následujícím období zajistit bezpečnou a cenově dostupnou energii pro potřeby České republiky, průmyslu a všech občanů. Vláda také stále nevyslyšela návrh na řešení skokového nárůstu cen energie pro firmy.

Situace s energetickými vstupy není příznivá ani pro podnikatelský sektor. Rostoucí náklady ubírají některým firmám prostředky potřebné pro investice. „Přestože jsme vyzvali vládu na tripartitě k okamžitému řešení i pro firmy, stále nevidíme konkrétní kroky, které by pomohly tlumit stávající situaci. Naopak vláda předložila zatím pouze návrh, který Svaz průmyslu a dopravy ČR musí odmítnout, protože snižuje prostředky pro investice a transformaci energetiky a průmyslu v příštích letech,“ říká Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

SP ČR nezpochybňuje nutnost řešení negativních dopadů vysokých cen energie. Je třeba ale hledat systémová řešení. Stát nemůže zavírat českému průmyslu klíčový a pro některé oblasti téměř jediný možný zdroj financování použitelný k tolik potřebné modernizaci a postupné dekarbonizaci technologické základny jako cesty pro udržení své konkurenceschopnosti. „Vláda deklaruje, jak svým návrhem pomáhá zmírnit dopady ceny elektřiny pro domácnosti, na druhé straně ohrožuje například prostředky pro modernizaci centrálních zdrojů tepla, které dnes využívají téměř 4 miliony obyvatel ČR. Změna zákona by byla nesystémovým krokem, který ohrozí potřebné investice do modernizace a dekarbonizace energetiky a průmyslu,“ komentuje Jaroslav Hanák.

SP ČR vyzývá budoucí poslaneckou sněmovnu, aby v zájmu celé společnosti tento návrh v žádném případě nepodpořila, zamítla jej v prvním čtení a pokračovala v evropském kurzu využití výnosů povolenek pro modernizaci a dekarbonizaci kompletní technologické základny ČR.

Vláda nevyřešila další body dúležité pro firmy - Kompenzace rostoucích cen energie a EU ETS

Vláda zcela zapomněla na negativní dopady ceny elektřiny pro firmy, které jsou ještě vyšší než u domácností, protože cena silové elektřiny tvoří u firem větší složku celkové ceny elektřiny. SP ČR několikrát na tento problém vládu upozornil a předložil ministerstvu průmyslu a obchodu konkrétní řešení pro firmy. Ten by zajistil možnost snížit placený příspěvek na podporované zdroje energie (POZE). K tomu je možné využít vyšších výnosů z prodeje emisních povolenek, které jsou příjmem do státního rozpočtu.

Stávající a budoucí vláda by neměla zapomínat ani na zajištění dostatku prostředků na plnou kompenzaci nepřímých nákladů EU ETS ve výši nároku způsobilých firem. Je to mechanismus, který byl schválen a je třeba jej využít v plné výši. V neposlední řadě žádáme, aby zástupci ČR informovali aktivně orgány EU o dopadech stávající situace, kterou by neměly přehlížet a podceňovat.

Rostoucí ceny energie jsou problémem pro firmy všech velikostí

Skokový nárůst cen energie představuje pro některé firmy nákladový šok a patří mezi aktuální limitace růstu spolu například s nedostatkem pracovních sil, problémy v logistice, nedostatkem či značným zpožděním dodávek řady vstupů či jejich často i násobným zdražováním. Vyšší cena energie znamená pro nejvíce dotčená energeticky náročná průmyslová odvětví navýšení nákladů o miliardy korun ročně s negativními dopady do jejich konkurenceschopnosti. Snižují se tak zdroje, které by firmy mohly investovat do svého rozvoje, nových technologií nebo projektů souvisejících se zelenou transformací.

Řada firem musí přistupovat i ke zdražení své produkce, což se projeví ve spotřebitelské inflaci. Řada zejména malých a středních podniků nemá navíc možnost promítnout v dodavatelském řetězci zvýšené vstupy do ceny svých dodávek. Objevují se i případy, kdy náklady na energii vzrostly tak významně, že kromě nutnosti omezit potřebné investice firmy zvažují i omezení své produkce.

„Vždy záleží na konkrétním případě, například jakým způsobem mají firmy nasmlouvané dodávky energie, jaký mají energie podíl na celkových nákladech nebo jak se bude vyvíjet situace v dalších měsících. Uvědomujeme si, že řada problémů je navíc globálního charakteru, například s dopravou nebo dostupností některých surovin, a je třeba upozornit, že firmy se snaží si s aktuální situací maximálně poradit,“ říká Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR. Firmy samozřejmě nadále hledají možnosti úspor energie a nové technologie, aby růst ceny energie nemusely plně promítnout do ceny svých výrobků.

Zdroj informací

Svaz průmyslu a dopravy České republiky a NejBusiness.cz

Datum

26. října 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.3424 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál