Dospělí se mohou naučit cizí jazyk stejně snadno jako děti, tvrdí výzkum

Dospělí se mohou naučit cizí jazyk stejně snadno jako děti, tvrdí výzkum

Dospělí lidé se mohou naučit cizí jazyk stejně efektivně, rychle a dobře jako děti. Vyplývá to z nejnovějšího výzkumu odborníků z Kansaské univerzity. Pomáhá jim dobrá znalost svého mateřského jazyka. Rozdíly v pokroku dětí dle expertů mohou vznikat důsledkem použití jiných učebních metod. Zatímco děti se často učí cizí jazyk zábavnou, přirozenou formou, kurzy pro dospělé mají tendenci být formální a „akademičtější“ s důrazem na gramatiku. Odborníci proto doporučují cizí jazyk přirozeně provázat s každodenními aktivitami, a to i v rodinném životě.

Dospělí se další jazyk už nedokážou dobře naučit, a pokud ano, nedosáhnou takové úrovně jako ti, kdo se jazyk začali učit v dětství. Tato tvrzení jsou již minulostí. Přestože dřívější vědecké studie tvrdily, že pro naučení se cizí řeči musí člověk začít už v dětství, nejnovější výzkumy právě tyto závěry popírají.

Například výzkumníci z University of Kansas nedávno zjistili, že dospělí mají šanci učit se cizí jazyk stejně rychle a efektivně jako děti, protože jim může významně pomoci právě již dobrá znalost svého mateřského jazyka. Obdobný výsledek ostatně přinesla i studie odborníků z MIT z roku 2018. Ve stejném roce pak tým výzkumníků z Kanady a Španělska pro změnu potvrdil, že stejně jako v dětském mozku se i v tom dospělém při učení jazyků tvoří nové spoje v bílé mozkové hmotě, a rozhodně tak není pravdou tvrzení, že by v mozku dospělých lidí žádné nové spoje nevznikaly.

Učí se celá rodina

Odborníci navíc poukazují na to, že rozdíly v pokroku dětí a dospělých mohou vznikat důsledkem použití jiných učebních metod: zatímco děti se ve škole či v kurzech velmi často učí cizí jazyk zábavnou, přirozenou formou, kurzy pro dospělé mají tendenci být formální a „akademičtější“ s důrazem na gramatiku místo rozvíjení konverzace. „Pro rozvoj jazykových schopností hraje mluvení cizím jazykem zásadní roli. Je samozřejmě důležité také cizí jazyk poslouchat nebo číst, ale konverzace je prostě alfou a omegou. Využijte toho, že se cizí jazyk učí vaše děti a učte se a rozvíjejte se společně,“ radí Kamil Kavečka, zakladatel a majitel online jazykových platforem Kideo.cz, která se věnuje výuce angličtiny u dětí od 4 do 12 let, a Teheso, jež se pro změnu zaměřuje na dospělé studenty jazyka.

Cizí jazyk jako součást každodenního života

Zapojit cizí jazyk přitom lidé mohou do nejrůznějších rodinných aktivit. Například před výletem s dětmi do zoo si rodiče připraví kartičky se jmény zvířat v cizím jazyce a v zoo si pak zvířata společně pojmenovávají. Pokud rodina ráda společně vaří, je dobré si přepsat oblíbený recept do cizího jazyka a dávat si navzájem instrukce k vaření cizojazyčně. Obdobně lidé mohou používat cizí jazyk při zahradničení nebo hraní deskových her. Podle expertů je vhodné, aby se rodina snažila do svého každodenního života angličtinu zapojit hravou a nenásilnou formou.

Další efektivní, a především zábavnou metodou je podle Kavečky sledování filmů v angličtině. „Vyberte si film, který jste již viděli v českém znění a dobře jej znáte, abyste tolik nemuseli sledovat děj. Mladší děti jistě pobaví například Doba Ledová, starší děti pak Harry Potter,“ radí Kamil Kavečka s tím, že tyto aktivity je vhodné doplnit samostudiem a kvalitním konverzačním kurzem s rodilým mluvčím. „U nás si rodiče mohou vybrat lektora dle svých preferencí nebo mohou studovat s lektorem svých dětí a následně pak se svými ratolestmi sdílet zážitky a dojmy z lekcí s oblíbenou rodinnou lektorkou," uzavírá Kavečka.

Online jazyková platforma Kideo a Teheso

Online jazyková platforma nabízí výuku anglického jazyka zkušenými zahraničními lektory s patřičným vzděláním a dovednostmi. Pod značkou Kideo se specializuje na online výuku pro děti od čtyř let. Brand Teheso je poté zaměřen na výuku angličtiny pro dospělé, a to jak soukromých, tak firemních zákazníků.

Zdroj informací

Teheso a NejBusiness.cz

Datum

22. října 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

Reklama

Page generated in 1.3825 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál