Růst sazeb zrychluje, objemy za hranicí 300 miliard

Růst sazeb zrychluje, objemy za hranicí 300 miliard

Růst průměrné úrokové sazby podle Fincentrum Hypoindexu zrychluje a objemy i počty brzdí. „Banky v září poskytly hypotéky za více než 30,5 miliardy korun. Hypoteční trh tak v září s přehledem pokořil hranici 300 miliard korun sjednaných hypoték,“ řekl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Průměrná úroková sazba hypotečních úvěrů podle ukazatele Fincentrum Hypoindex v září vzrostla o 11 bazických bodů na 2,43 % p. a. Růst průměrné sazby oproti srpnu, kdy sazba vzrostla o devět bazických bodů, zrychlil a zrychlovat by měl i v dalších měsících.

„I v září pokračoval trend růstu průměrných úrokových sazeb. Je pouze otázkou, jak rychle se přiblíží k hranici 3 %. S ohledem na to, že dnes nabídkové sazby jednotlivých bank tuto hodnotu dávno překročily a dnes se už blíží k hranici 4 % a Fincentrum Hypoindex reaguje se zpožděním dva až tři měsíce, je jasné, že i průměrná sazba poskytnutých hypoték bude brzy tyto hodnoty atakovat,“ uvedl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Hypoteční trh brzdí

Banky v září sjednaly 9 602 hypotečních úvěrů za 30,571 miliardy korun. „S tím, jak se pomalu zvedají úrokové sazby, tak se stejným tempem snižují počty a objemy poskytnutých úvěrů. Stále ale platí to, že tyto snižující se čísla jsou v porovnání s hodnotami loňského roku rekordní,“ uvedl Jiří Sýkora.

Objem poskytnutých hypoték klesl ve srovnání se srpnem o desetinu a počet hypoték o 8 %. Přestože došlo k dalšímu meziměsíčnímu poklesu objemů i počtů, meziročně objemy rostly téměř o 40 % a počty o 22 %. V srpnu ale objemy ještě meziročně rostly o 75 % a počty o více než polovinu. Zdá se tedy, že hypoteční trh s růstem úrokových sazeb brzdí.

Tři čtvrtletí a přes 300 miliard sjednaných hypoték

Za první tři čtvrtletí letošního roku poskytly banky hypotéky v celkovém objemu 323,349 miliardy korun. „Oproti loňskému dosud rekordnímu roku, kdy se objemy za prvních devět měsíců roku vyšplhaly na 173,376 miliardy korun, vzrostl objem poskytnutých úvěrů téměř o 90 %,“ uvedl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Letošní rekordní rok potvrdil již červenec, kdy se hypotečnímu trhu za sedm měsíců podařilo překonat dosavadní rekord z loňského roku, kdy objem poskytnutých hypoték dosáhl za 12 měsíců 254,023 miliardy korun.

Průměrná hypotéka klesla

„Jediná hodnota, kterou s ohledem na vývoj na trhu s nemovitostmi, můžeme považovat za lehce překvapivou, je průměrná výše poskytnuté hypotéky, která mírně poklesla, a to na 3 183 818 korun. Nicméně pokles o pouhých 45 913 korun je zanedbatelný. Průměrná výše hypotéky poklesla v minulosti již několikrát, zatím to však neznamenalo obrat trendu. Ceny nemovitostí nadále rostou, i když mírnějším tempem, a poklesu se zřejmě v letošním roce nedočkáme,“ dodal Jiří Sýkora.

ČNB razantně zvýšila sazby

Ukazatelem budoucího vývoje hypotečních sazeb je mimo jiné i základní úroková sazba České národní banky (ČNB). Tu ČNB na konci září razantně zvýšila o 0,75 procentního bodu na 1,5 %. A na to vzápětí zareagovaly největší hypoteční banky, jejichž nabídkové sazby se přehouply přes tříprocentní hranici.

Růst nabídkových sazeb hypoték navíc v říjnu zrychlil. Skupina ČSOB zvýšila sazby o 0,3 procentního bodu a Česká spořitelna dokonce až o půl procentního bodu. V září přitom skupina ČSOB i Česká spořitelna shodně zvýšily sazby o 0,2 procentního bodu.

S tím, jak bude zvyšovat sazby ČNB, bude růst průměrné úrokové sazby zrychlovat i v následujících měsících. Zatím vše nasvědčuje tomu, že bankovní rada opět zvýší sazby na listopadovém zasedaní, a to pravděpodobně o půl procentního bodu na 2 %.

„Scénář z jara letošního roku, kdy banky nestíhaly vyřizovat hypoteční úvěry a objemy lámaly jeden rekord za druhým, se na podzim zřejmě opakovat nebude. Otázkou tak již jen zůstává, kam až se v letošním roce objemy vyšplhají a zda se hypoteční trh přiblíží či překoná hranici 400 miliard sjednaných hypoték,“ komentuje Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Odborným partnerem Fincentrum Hypoindex je Česká bankovní asociace

Metodika FINCENTRUM HYPOINDEXu: FINCENTRUM HYPOINDEX hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují tyto banky: Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Equa Bank, Moneta Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, Sberbank CZ, UniCredit Bank a Wüstenrot hypoteční banka.

Zdroj informací

Fincentrum & Swiss Life Select a.s. a NejBusiness.cz

Datum

20. října 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.231 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál