Nejlepší čas začít investovat je teď, musí se na to však chytře

Nejlepší čas začít investovat je teď, musí se na to však chytře

Během pandemie trávili lidé většinu času doma, byli na home office, vůbec nebo velmi zřídka cestovali a většina obchodů byla zavřená. Není tedy překvapivé, že většina z nich dokázala díky zpomalení ekonomiky ušetřit více než kdy dříve za stejné období. Pokud jste v podobné situaci nebo jste schopni průběžně odkládat nějaké peníze stranou, stojí za úvahu směřovat tyto úspory někam, kde je nestráví inflace, ale naopak se zhodnotí. Řeč je o možnostech chytře investovat. UniCredit Bank si proto připravila několik rad a tipů, jak s investováním začít a na co si dát pozor.

Kdy je ten správný čas investovat a není lepší počkat? Vždy existuje nějaký segment trhu, který představuje dobrou příležitost investovat peníze, vhodný čas je proto vždy. Důležité je však hledat možnosti, vzdělávat se a nejednat příliš zbrkle, ani spontánně. Pokud však čekáte, že naleznete ten „nejlepší“ fond či „zázračnou“ akcii, od které očekáváte neustálý strmý růst, pak to znamená jediné, a to, že na investování ještě nejste plně připraveni.

9 rad, jak začít s investováním

1. Mějte plán

Do čeho chcete investovat? Jaký je váš časový horizont? Jedná se o jednorázovou akci nebo spíše průběžné pravidelné investování? Chcete si přilepšit k aktuální výplatě nebo přemýšlíte v dlouhodobém horizontu a chcete mít pohodlný důchod? Odpovědi na tyto otázky vám poměrně spolehlivě pomohou určit, kam a jak byste měli své peníze investovat.

2. Plánujte dlouhodobě

Vědět, kdy je lepší jít do dlouhodobých a kdy do krátkodobých investic je nezbytnou součástí možného růstu vašeho bohatství. Tento aspekt vám pomůže dosáhnout vašich finančních cílů. Dlouhodobé investice jsou ty, o kterých víte, že je pravděpodobně využijete až ve „vzdálené“ budoucnosti a poskytují příležitosti k růstu vašeho portfolia. Víte však, že k těmto penězům nebudete mít přístup po významnou dobu. Příkladem může být plánování důchodu. Pokud musíte pracovat dalších 20 či více let, dlouhodobé investice dávají z důvodu potenciálního růstu větší smysl. Naopak, krátkodobé investice mohou být ty, které plánujete použít ke splnění svých finančních cílů v kratším časovém rozmezí. Příkladem může být zajištění stabilnějšího zdroje příjmů či splácení hypotéky.

3. Naučte se chápat volatilitu

Když trhy klesají, můžete být v pokušení inkasovaní před snášením dalšího pádu v ceně akcie. Ale i přesto, že ceny na finančních trzích v jeden moment klesají, neznamená to, že by nemohly v budoucnu opět růst. I přesto, že jsou období volatility pro mnoho investorů znepokojivá, pro jiné představují příležitost. „Výprodeje“ mohou být totiž správným časem pro nákup fondů za levnější cenu. A čím dříve začnete investovat, tím více času získáte pro dosažení potenciálních dlouhodobých výnosů. Je potřeba si uvědomit, že tržní hodnoty jdou nahoru a dolů každý den. Některé fondy (např. takové, které obsahují růstové akcie) jsou volatilnější než jiné (např. fondy s převahou hodnotových titulů). Rychle rostoucí cenné papíry, které při prvním náznaku problému rychle ztrácí na hodnotě, nejsou proto pro každého. Je potřeba vybírat takový typ investic, který odpovídá vašemu rizikovému profilu a toleranci vůči výkyvům při oceňování.

4. Diverzifikujte

Investice napříč tržními odvětvími pomáhají zmírnit tržní síly, které mají dopad pouze na určitá odvětví. Prozkoumáním všech sektorů akciového trhu budete mít šanci najít více investičních příležitostí na jakémkoli typu trhu. Diverzifikace portfolia je důležitá, protože brání tomu, aby jakákoli část vašich investičních aktiv byla příliš vázaná vůči jedné společnosti nebo odvětví.

5. Důvěřujte, ale prověřujte

Ať už se rozhodnete investovat prostřednictvím banky nebo makléře, je velmi důležité ověřit si věrohodnost konkrétního způsobu investice. Dnes se díky internetu a sociálním sítím dostanete k informacím a recenzím na nejrůznější služby a produkty, včetně těch investičních. Pokud však k investičnímu produktu či službě nenajdete žádné informace nebo jen takové, které se zdají být příliš dobré na to, aby byly pravdivé, dejte si pozor, pravděpodobně totiž tak skvělé nebudou.

6. Vždy počítejte s možnou ztrátou

Je třeba mít na paměti, že všechny investice představují určité riziko. Nikdo neinvestuje s cílem prodělat. Pokud však víte, že by ztráta způsobená špatnou investicí mohla ovlivnit váš běžný život, rozhodně na tento krok nejste ještě připraveni nebo se díváte jiným směrem a je třeba přehodnotit výběr investičních možností.

7. Investujte do firem s viditelnými výsledky, ne do značek samotných

Nejznámější investor, Warren Buffett, je známý svým tvrzením „Kupujte to, co znáte.“ Myšlenkou však není investování do známých značek jako takových, ale do firem, jejichž byznysu rozumíte a víte o nich dost na to, abyste chápali, jak a na čem tyto firmy vydělávají. Ale ani to nemusí být vždy zárukou úspěšné investiční strategie. Mnoho známých nadnárodních firem, které jsou často pro vnější pozorovatele takzvaným „love brandem“, může působit i v dalších průmyslových odvětvích, kterým rozumět nemusíte a ani si je s konkrétní značkou nespojíte. Avšak i toto má vliv na vyhodnocení společnosti a jejích akcií, a to jak v blízké, tak i ve vzdálené budoucnosti. Právě proto je třeba se neustále vzdělávat a pozorovat i jiné, méně výrazné aktivity firem, které se na první pohled mohou zdát jistotou při volbě investice.

8. Nenechte se zlákat davem

Řada lidí vydělala na kryptoměnách, ale hodně lidí na nich také prodělalo. Obzvláště při dosažení rekordních cen, kdy spousta investorů doufala v dlouhodobější růst hodnoty. Možná si pamatujete i na relativně nedávné období, kdy investoři ovlivnili investiční trh masivními investicemi do upadajících firem. A stejně tak tomu bylo i při vzniku takzvaných „Meme“ akcií, které nakonec vedly k pouhému otřesu na trhu. Šance, že vyděláte při takto výjimečných příležitostech existuje, nicméně riziko je z důvodu rychlých cenových změn a jejich náhlého kolísání mnohem výraznější, a rozhodně tak nepatří mezi preferované dlouhodobé investiční produkty pro větší část portfolia.

9. Jednorázové a pravidelné investování s bankou

V průběhu minulého roku, kdy svět ovládla nejistota kvůli pandemii covid-19, vnímala víc než jedna třetina našich klientů tehdejší situaci jako unikátní investiční příležitost. Klienti byli v denním kontaktu s bankéři UniCredit Bank, kteří jim pomáhali s jejich investicemi. Těm klientům, kteří preferují investování prostřednictvím banky a bankovních poradců, UniCredit Bank nabízí služby jednorázového i pravidelného investování do Amundi fondů. Klienti tak mohou investovat do vybraných podílových fondů s možností získání atraktivního výnosu, díky kterému si budou moci plnit svá přání, sny a životní cíle. Jednorázové investice do podílových a investičních fondů společnosti Amundi představují obvykle dlouhodobé investiční strategie. Nicméně v případě potřeby finančních prostředků je možné z těchto investic získat své peníze zpět velmi rychle. Stejně tak to je i u pravidelných investic, u kterých si klient sám určí měsíční částku, jednu ze tří investičních strategií – konzervativní, balancovaná či dynamická – a délku investování. Pravidelné investování si tak každý nastaví dle svých potřeb a preferencí. UniCredit Bank nabízí svým klientům zprostředkování nákupu a prodeje široké škály investičních produktů, které odpovídají individuálním přáním a potřebám klientů.

Zdroj informací

UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, a.s. a NejBusiness.cz

Datum

16. října 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

Reklama

Page generated in 1.3143 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál