Evropští investoři a emitenti jsou světovou špičkou v udržitelnosti

Evropští investoři a emitenti jsou světovou špičkou v udržitelnosti

Evropské firmy jsou ve svých závazcích k udržitelnější budoucnosti nejdále na světě. Podle průzkumu HSBC Sustainable Financing and Investing Survey 2021 se 24 % emitentů ze starého kontinentu již zavázalo k dosažení uhlíkové neutrality oproti celosvětovému průměru 16 %.

Naprostá většina emitentů v Evropě (97 %) i na celém světě (94 %) plánuje během příštích pěti let přejít k obchodním modelům, které více zohlední sociální oblast a životní prostředí.

Tyto změny po firmách vyžadují i evropští investoři. Téměř všichni (99,6 %) uvedli, že je pro ně důležité či velice důležité, aby se společnosti, do kterých investují, připravovaly na dopady změny klimatu. Z těch, kteří považují problematiku za velice důležitou, plánuje téměř 11 % (celosvětově 23 %) stáhnout své investice z firem, které nepředloží důvěryhodné plány k přechodu na udržitelnější obchodní modely.

Ve svém závazku k uhlíkové neutralitě jsou evropští investoři světovou špičkou – 38 % z nich již takový závazek učinilo, zatímco celosvětově je to pouhých 17 %. Významný posun vidíme i v meziročním srovnání. 91 % investorů ze starého kontinentu uvádí, že mají celofiremní pravidla o odpovědném investování a ESG. To je více než dvakrát tolik co minulý rok, kdy se takto vyjádřilo pouze 43 %.

Z evropských emitentů 27 % uvádí, že ve svém podnikání pociťují dopady změny klimatu, zatímco celosvětově je to každý druhý. 72 % pak zvažuje omezení nebo ukončení některých podnikatelských aktivit, které by mohly být změnou klimatu ohroženy – opět nejvíce ve srovnání s ostatními regiony ve světě.

Současně 68 % všech dotázaných společností z Evropy přemýšlí nad tím, začít nebo rozvíjet podnikatelské aktivity, které budou profitovat z řešení klimatické změny.

„Výsledky průzkumu ukazují, že se tempo změn směrem k udržitelnější budoucnosti v Evropě i celosvětově rok od roku zrychluje. Tento trend je zřejmý i v České republice, soudě podle diskusí, které vedeme s našimi klienty. V HSBC jsme v loňském roce oznámili náš závazek finančně podpořit klienty při přechodu na udržitelnější způsob podnikání. Společně se znalostí českého trhu našim klientům nabízíme i široké spektrum zkušeností z celého světa,“ říká Richard Keery, generální ředitel HSBC v České republice.

Stále více evropských investorů tvrdí, že jim nyní nic nebrání v investování na základě environmentálních, sociálních a správních kritérií (ESG) – 88 % oproti 54 % v minulém roce. Ve srovnání s celosvětovým průměrem činícím 64 % je to nejvyšší podíl respondentů na světě. Z 12 % těch, kteří stále vnímají překážky v investování do ESG, uvádí 43 % jako hlavní důvod nedostatek odborných znalostí nebo kvalifikovaných pracovníků.

Evropští investoři trvají na tom, že se emitenti musí zlepšit ve zveřejňování informací ve vztahu k životnímu prostředí, a 38 % z nich považuje současný stav za nedostatečný. Dvě třetiny se také obávají tzv. greenwashingu, tedy nepravdivých tvrzení o přínosech firemních aktivit pro životní prostředí.

V současné době již existují iniciativy, například v oblasti infrastruktury, které se snaží vytvořit systém udržitelných kritérií a jejich nezávislého ověřování. 64 % evropských investorů uvedlo, že by si byli mnohem jistější při investování do udržitelné infrastruktury, pokud by byl takový systém kritérií zaveden.

Colin Bell, generální ředitel HSBC Bank plc a HSBC Europe, k tomu dodává: „Snaha o větší udržitelnost je celosvětovým trendem. Trendem, v jehož čele stojí evropští investoři a emitenti, kteří nám ukazují, jak může taková změna vypadat. Přechod na globální ekonomiku s nulovou uhlíkovou stopou bude vyžadovat společné úsilí napříč celým světem, kde budou hrát klíčovou roli udržitelné finance. Proto nepřestáváme podporovat klienty v jejich cestě za udržitelným růstem.“

Zdroj informací

HSBC Bank plc a NejBusiness.cz

Datum

12. října 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

Reklama

Page generated in 1.3047 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál