Zachrání obor IT ženy? Jejich zájem o kurzy roste

Zachrání obor IT ženy? Jejich zájem o kurzy roste

V České republice je stále jeden z nejmenších podílů žen v IT oproti zbytku vyspělých zemí. Podle statistik Ministerstva školství loni studovalo informatiku na vysokých školách zhruba 2 600 dívek, zatímco chlapců bylo skoro pětkrát víc. Podle vládní Strategie rovnosti žen a mužů na léta 2021–2030 je v oboru IT a komunikacích pouze 24 % žen. Přitom právě diverzita je něco, co může v oboru jako je IT jedině prospět.

„Do našich kurzů se hlásí daleko více žen, než je průměr trhu. V současnosti máme v našich kurzech kolem třetiny žen, což je zhruba 35 %, a to dlouhodobě. Je to daleko více, než je často uváděných 5 %, které v současnosti představují ženy v programování,“ říká úvodem Jana Večerková zakladatelka Coding Bootcamp Praha.

Specialistů je málo, přilákat více žen tak může být řešení

„Máme spočítáno, že jen v ČR chybí zhruba 14 tisíc IT odborníků, aby se trh dostal do standardního ‚rovnovážného‘ stavu a toto číslo se neustále zvyšuje,” říká Andrew Elliot, spoluzakladatel portálu techloop.io.

IT patří mezi nejrychleji se rozvíjející obory a možná i kvůli tomu poptávka po kvalitních IT specialistech každoročně mnohonásobně převyšuje nabídku. Jedním z řešení by mohlo být i větší zacílení na ženy, kterých je v tomto odvětví stále minimum. Jejich nedostatek pramení především v nízkém zájmu o studium oborů informačních technologií.

„Na základních a středních školách dochází často k předčasné specializaci a zároveň některé předměty jsou učiteli, možná nevědomky, prezentovány coby zajímavější pro chlapce. Často diskutovaným tématem je také způsob, kterým se v Čechách učí matematika. Naši absolventi nám často říkají, že kdyby jim matematika byla přiblížena na reálných příkladech, což se dá krásně dělat ve spojení s IT, v kritickém věku, kdy se rozhodovali pro další studium, rozhodli by se pro technický obor,“ popisuje Jana Večerková z Coding Bootcamp Praha.

Horizontální segmentace trhu práce

Na vině mohou být i vštípené sociální předpoklady nebo chcete-li předsudky, tedy tvrzení typu, že ženy jsou méně odolné vůči stresu, mají v mužském prostředí méně ostré lokty nebo že IT je obor vhodný především pro muže. „Je to o osobním nastavení každé z nás – některá se může cítit v kolektivu s převahou mužů méněcenná, jiná naopak utlačovaná, nebo třeba i nedoceněná. Jiné třeba může vadit, že mezi programátory je trochu „jiný” styl komunikace,“ dodává Zdeňka Němcová, Talent Manager LovelyData.cz.

Bohužel často mnoho dívek, které IT obor nakonec vystudují se rozhodne pro zaměstnání v úplně jiném odvětví. To je velká škoda, protože v dnešní moderní době, kdy nás technologie obklopují doslova na každém kroku je práce v IT jednou z nejvíce perspektivních pozic. Navíc zpravidla v tomto oboru není problém s prací na home office, což mohou využívat i maminky na rodičovské dovolené. Lákavým benefitem oboru IT jsou i nadprůměrné platy, které tak informační technologie řadí mezi jeden z nejlépe placených oborů v Česku.

Navíc podle ČSÚ, zaměstnání spojená s informačními technologiemi začala být velmi žádaná kvůli přechodu mnoha činností na online formu. Lidé na pozicích ICT manažerů si polepšili takřka o 15 %, když jejich prostřední platy vzrostly z 81 262 Kč na 93 179 Kč. Vývojářům softwaru pak vzrostl medián o 13,6 % ze 60 786 Kč na 69 079 Kč.

Jak ženy přilákat do IT?

IT firmy si vývojáře nevybírají podle pohlaví, potřebují talenty. Ženy se sice nebojí si IT práci vyzkoušet, nicméně je těžké obstát v převážně mužském prostředí. Ženy tam ale každopádně určitě mají své místo. A důvodů, proč začít pracovat v IT je nespočet. Jde o profesi, která se dá dělat odkudkoliv. Poznáte mnoho inspirativních lidí. Nebudete v tom sami, můžete se spolehnout na svůj tým. Nelze nezmínit ani kreativitu profese a nejvyšší platy a nejbohatší benefity. Navíc nemusíte být zkušený senior, aby se o vás firmy praly.

„Další výhodou je, že mnoho kurzů s IT zaměřením si dnes ženy mohou udělat i online z pohodlí domova, a tak zvyšovat svou kvalifikaci,“ říká Zdeňka Němcová z LovelyData.cz.

Zdroj informací

LovelyData a NejBusiness.cz

Datum

7. října 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

Reklama

Page generated in 1.2343 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál