Polovina pozic v IT v Praze vydělá 100 a více tisíc měsíčně

Polovina pozic v IT v Praze vydělá 100 a více tisíc měsíčně

Více než polovina IT pozic v Praze a třetina v Brně má šesticifernou mzdu. V Ostravě na tuto částku dosáhne každá dvanáctá pozice, ve zbytku republiky jde jen o výjimky. S rozmachem vzdálené práce se tak může snadno stát, že IT experty z regionů přetáhnou pražští zaměstnavatelé. Asi nejhůř se firmám daří obsazovat seniorní role v oblasti bezpečnosti, stále větší nedostatek je i Java Developerů. Rostoucí počet IT rolí poptává i obor podnikových služeb. Vyplývá to z obsáhlého průzkumu mezd personální agentury Grafton Recruitment.

Ze 65 sledovaných IT pozic v Praze zaznamenala personální agentura Grafton Recruitment u větší poloviny šesticifernou mzdu, tedy 100 a více tisíc měsíčně. V Brně na tuto mzdu dosáhne jen větší třetina IT rolí, v ostatních regionech jde spíš o výjimky. „I když mzdy v oboru informačních technologií v uplynulém roce rostly zejména mimo Prahu, hlavní město má ve mzdovém nastavení stále velký náskok, a to napříč pracovními pozicemi. S rozmachem vzdálené práce, která se osvědčila během období pandemických omezení, se tak může snadno stát, že experty z regionů se pokusí přetáhnout zaměstnavatelé z Prahy,“ říká Martin Malo, ředitel Grafton Recruitment a GI Group. Jedinou pozicí, která si udržuje stejnou mzdu ve všech 13 sledovaných regionech, je C/C++ vývojář.

Typická mzda v IT začíná v Praze na 50-60 tisících a končí na 90-110 tisících v závislosti na expertíze, žádanosti a zkušenostech. V Brně se pohybuje o něco níž, a sice v rozmezí 45-90 tisíc. „IT pracovní trh v Brně se díky přítomnosti velkého množství IT zaměstnavatelů přehřál a v otázce mezd se podobně jako v Praze utrhl od zbytku republiky,“ komentuje Martin Malo a dodává: „Nově příchozím zaměstnavatelům tak tato města přestávají dávat z hlediska výše mezd smysl. Svoji pozornost ale mohou zaměřit na krajská města s technickými univerzitami, kde situace ještě není tak vypjatá.“

Čtvrt milionu i méně než 30 tisíc měsíčně

Nejvíce si v IT vydělá ředitel IT (CIO). V hlavním městě se jeho mzda pohybuje od 150 tisíc až do čtvrt milionu měsíčně, v Brně pak od 120 do 200 tisíc korun. Nejvyšší zaznamenaná mzda na této pozici v ostatních krajích činila 160 tisíc měsíčně. Naproti tomu nejnižší mzdy v IT tradičně náleží specialistům technické podpory 1. stupně. Ti si v Praze vydělají 35-50 tisíc, v regionech pak 30-40 tisíc. Nejnižší mzdu pobírají tito specialisté na Olomoucku, kde jejich finanční ohodnocení klesá i pod 30 tisíc.

Hrozba kybernetických útoků podnítila zájem o experty na bezpečnost

Asi nejhůř se firmám daří obsazovat seniorní role v oblasti bezpečnosti, stále větší nedostatek je i Java Developerů. Přibývá také pozic, které kombinují technické znalosti a zkušenosti s měkkými dovednostmi, například schopností práce v týmu, uměním komunikace či dovedností vysvětlit laikům složité IT řešení. „V souvislosti s rostoucí hrozbou kybernetických útoků roste zájem o specialisty na bezpečnost. Jejich mzdy začínají v Praze na 45 tisících u konzultantů a analytiků a končí až na 160 tisících u architektů bezpečností infrastruktury a 180 tisících u manažerů IT bezpečnosti,“ vyjmenovává Martin Malo. Poptávka je dle něj vysoká i v případě inženýrů strojového učení, kteří si díky vysokému zájmu o jejich služby a nízkému počtu uchazečů mohou v závislosti na regionu vydělat mezi 40-130 tisíci. V Praze a ve Středočeském a Jihomoravském kraji pak firmy často poptávají i odborníky na cloudové technologie. Konzultanti, administrátoři a architekti cloudu si zde měsíčně přijdou na 50-160 tisíc.

Vývoj a podpora IT v podnikových službách

Stále důležitější roli hrají IT pozice také v oboru podnikových služeb, který se během posledních několika let stal významnou součástí českého pracovního trhu. Centra podnikových služeb zaměstnávají zejména kvalifikované zaměstnance s dobrou jazykovou vybaveností. Dle údajů oborové asociace ABSL tvoří IT experti plných 37 % všech zaměstnanců tohoto sektoru, a to je o 18 procentních bodů více než v roce 2019. I zde platí, že nejvyšší mzdy nabízí obor v Praze, Brno a Ostrava jsou však v tomto segmentu poměrně vyrovnané. Například IT manažer centra podnikových služeb si v Praze může měsíčně přijít na 100-150 tisíc, v Brně pak na 80-120 tisíc a v Ostravě na 80-110 tisíc. Nejnižší mzdu mají lidé na pozicích Helpdesk/IT Support, kteří si v Praze vydělají 35-50 tisíc, v Brně 30-45 tisíc a v Ostravě 28-40 tisíc. Sektor podnikových služeb přitom nenabízí pouze pozice z oblasti IT podpory, ale intenzivně se věnuje také nasazování robotické automatizace a umělé inteligence a nabídku pozic rozšiřuje i ve výzkumu a vývoji IT. Na většině pozic si uchazeči mohou polepšit až o 7000 korun, pokud ovládají nedostatkové cizí jazyky, k nimž patří němčina, holandština, francouzština a skandinávské jazyky.

Mzdový průzkum Grafton Recruitment

Průzkum byl realizován v průběhu 3. čtvrtletí roku 2021 ve 13 krajích České republiky. Prezentovaná data vycházejí zejména z nástupních mezd uchazečů, kterým jsme zprostředkovali zaměstnání, a dále z poptávek firem o vyhledání zaměstnanců.

Grafton Recruitment Czech Republic

Grafton Recruitment, s.r.o. byla založena v roce 1994 a v současné době je zastoupena 14 pobočkami po celé ČR: v Praze, Brně, Jihlavě, Ostravě, Ústí nad Labem, Českých Budějovicích, Plzni, Zlíně, Liberci, Olomouci, Hradci Králové a Kolíně. Grafton Recruitment nabízí efektivní řešení v otázkách náboru, ať už se jedná o jednorázové vyhledání zaměstnance nebo velkoobjemové nábory pro soukromý i veřejný sektor. Specializuje se dále na agenturní zaměstnávání formou dočasného přidělování. Připravuje také na míru řešení outsourcingu nebo kompletní zajištění servisu náboru řízením celého procesu jako hlavní dodavatel. Patří rovněž mezi přední poskytovatele outplacementových služeb a poradenství nebo výběru zaměstnanců pomocí assessment center, speciálních testů a dodatečně nabízí poradenský servis v oblasti lidských zdrojů. Grafton Recruitment je součástí GI Group.

Zdroj informací

Grafton Recruitment, s.r.o. a NejBusiness.cz

Datum

7. října 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

Reklama

Page generated in 1.3482 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál