Pipedrive otevírá nové pražské kanceláře pro pravidelné meetupy

Pipedrive otevírá nové pražské kanceláře pro pravidelné meetupy

Startup Pipedrive, který přináší CRM platformu pro zefektivnění prodejů, začal po pandemii znovu pořádat veřejná setkání a přednášky v nové pražské kanceláři. První z nich se tematicky věnovalo backendu, konkrétně technologii GraphQL. Jako hosté se představili Robert Rossmann, backend engineer STRV, Jan Salvet, platform team lead v Twistu, Michal Sänger, principal engineer v Pipedrive, a Tejas Shikhare, senior software engineer Netflixu. Další meetupy se uskuteční v následujících měsících, říjnovým tématem bude produktový management.

„Po delší odmlce způsobené pandemií covidu-19 jsme konečně otevřeli kanceláře i kolegům z branže pro pravidelné meetupy. Na tom prvním jsme se zaměřili na backend vývoj, v plánu jsou však i témata, jako je produktový management, design, frontendový vývoj, ale třeba také analytika. Chceme tak představit zajímavé hosty, opět sblížit pražskou technologickou komunitu a intenzivně si předávat zkušenosti v rámci networkingu,“ říká Michal Smetana, vedoucí české pobočky startupu Pipedrive.

Jak díky GraphQL rostly Netflix nebo Twisto?

Netflix vsadil v roce 2018 na technologií GraphQL Federation, která umožňuje přirozeně rozdělit vlastnictví GraphQL schématu mezi různé týmy. Hlavní použití je v nástroji Netflix Studios, který zajišťuje produkci filmů a seriálů. Tejas Shikhare prozradil, že díky GraphQL Federation mohou na jednom schématu spolupracovat stovky vývojářů, což by při monolitické architektuře bylo nemyslitelné. Tejas ovšem doporučuje nezačínat s GraphQL Federation moc brzy. Dle něj je nutné zvážit, zdali má vaše firma dostatečně vyspělou infrastrukturu pro microservices, jestli váš GraphQL monolit přerůstá únosnou míru a kolik vývojářů bude na GraphQL backendu pracovat.

Jan Salvet promluvil o škálování GraphQL v Twistu. „Twisto začalo s jednou aplikací, jedním REST API a jedním týmem, ovšem rychle se rozrostlo na tři různé platformy – web, Android a iOS – s množstvím týmů pracujících napříč těmito platformami. Volba padla na GraphQL, a to kvůli rychlejším iteracím nebo díky možnosti redesignu bez nutnosti měnit API. Spolupráce mezi týmy, udržení přehledu a jednotného názvosloví byly přitom tou největší výzvou,“ říká Jan Salvet z Twista.

Automatizací ušetříte čas a vyhnete chybám

Robert Rossmann z STRV promluvil o optimalizaci GraphQL a překvapivých vlastnostech této technologie. Konkrétně ji představil na vývoji javascript formulářů – co dělat při jejich pomalém načítání, respektive jak se vyrovnat s využíváním většího množství požadavků.

Michal Sänger pak promluvil o využívání GraphQL v Pipedrive. Především o tom, jak technologie pomohla tomuto bleskově rostoucímu startupu se škálováním a automatizací. „Ve světě vývoje je naší snahou automatizace lidské činnosti. Děláte rutinně jednu činnost? Automatizujte ji! Narážíte často na chyby? Eliminujte je automatizací! Pro vývojáře je při používání GraphQL největší výzvou onboarding, škálování a technologický dluh. Právě technologický dluh pomáhá automatizace snižovat, což má pozitivní vliv i na vývojářskou zkušenost,“ vysvětluje Michal Sänger.

Pipedrive si klade za cíl prostřednictvím přednášek, networkingových akcí nebo hackathonů stmelit startupovou komunitu v Praze, budovat vztahy mezi technologickými firmami a posílit tím sounáležitost, která bude posouvat lidi z těchto firem kupředu díky sdílení znalostí.

Pipedrive

Pipedrive je přední nástroj na řízení prodejů a první platforma, která je orientovaná na obchodníka. Pomáhá mu držet pracovní postup a soustředit se na aktivity, které jsou pro něj důležité. Byl založen v roce 2010 v Estonsku a pobočky má v Tallinnu, Tartu, Lisabonu, Londýně, New Yorku, Praze, Tampě/St. Petersburgu, Dublinu, díky akvizici Mailigenu v Rize a v Berlíně. Pipedrive ke svojí práci využívají obchodní týmy z více než 95 000 firem po celém světě. V České republice má tým 44 lidí, z toho 28 vývojářů a dalších IT specialistů.

Zdroj informací

Pipedrive Prague s.r.o. a NejBusiness.cz

Datum

6. října 2021

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.1869 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál