Pointa slaví 3. narozeniny a nejúspěšnější rok fungování vůbec

Pointa slaví 3. narozeniny a nejúspěšnější rok fungování vůbec

Třetí rok fungování na českém trhu oslavila unikátní online nakladatelská služba Pointa v pátek 17. září. I přes nástrahy koronaviru se Pointě podařilo překonat další milníky a v uplynulém fiskálním roce (červen 2020 - červenec 2021) dosáhla skvělých výsledků. Na platformě bylo spuštěno celkem 350 knižních předprodejů, 233 jich bylo úspěšných, z toho 119 v posledním roce. Na kontě má Pointa více než 160 vydaných knih (101 za uplynulý fiskální rok a na podzim vyjde již 200. kniha) a přes 85 tisíc prodaných výtisků. Celkem se v crowdfundingu vybralo více než 15 milionů korun.

Nejvyšší finanční obnos byl vybrán na výrobu knížky o těle a pohybu Matěje Šulce Od paty k hlavě, která je právě ve výrobě a měla by vyjít v listopadu. Šlo o více než 310 tisíc korun. Další prvenství si drží titul De(bil)níček o životě a strastech mileniálky Veroniky Lechnerové. Té se podařilo vybrat potřebnou částku v předprodeji, který běžně trvá 30 dní, za pouhé čtyři hodiny, a je tak dlouhodobou inspirací pro ostatní autory. Nejvíce lidí (přes 600) pak přispělo autorce a ilustrátorce Báře Brůnové na její komiks ze života na rodičovské „dovolené“ Já to měl první!.

„S uplynulým rokem jsme, co se týče výsledků, v Pointě nadmíru spokojeni a dosažená čísla ukazují, že si Pointa již vydobyla na českém knižním trhu pevné místo. Jsem vděčná začínajícím i etablovaným autorům, že si nás pro vydání svých knih vybírají, knižním kolegům - grafikům, ilustrátorům, korektorům, sazečům a redaktorům – za jejich práci a nasazení, a v neposlední řadě čtenářům. Bez nich by knihy v crowdfundingovém modelu pochopitelně nemohly vycházet,“ říká CEO Pointy Veronika Mahdalová.

Že je o knihy z Pointy zájem, dokazuje už 11 dotisků. Nejprodávanější z nich je bestseller Letuška z economy Petry Jirglové (s více než 10 tisíci prodanými výtisky), kniha Ženy z Bohnic Edny Nové (která má od listopadu 2020 už druhý dotisk) a již zmiňovaný komiks Báry Brůnové Já to měl první!. 

42 nových titulů do konce roku

Do distribuce letos doputuje ještě 42 nových knižních projektů, které úspěšně prošly předprodejem a jsou v různých fázích výroby. V říjnu to bude např. YA román s trans tématikou Třeťák, román Anny Basikové Mrak, autobiografická kniha Dopisy z Asie nastiňující politické, sociální i environmentální změny během pěti let strávených v jihovýchodní a jižní Asii, nebo dobrodružné povídání amatérského cestovatele na kole Na kole po Evropě. V listopadu vyjde např. kuchařka insta influencerky Veroniky Žmolilové S chutí, kniha terapeuta Tomáš Zetka, kterého mohou posluchači znát i z pořadu Balanc na Rádiu Wave, Terapie​​ sebepoznáním, nebo příběh inspirovaný skutečnými událostmi a reálnými zážitky českého humanitárního pracovníka, Pašerák srílanských snů. V prosinci pak například pohádkové knihy Napálený leguán a Dim Swim se učí plavat.

Jak nakladatelská služba funguje

Služba Pointa vznikla spoluprací company builderu Creative Dock a nakladatelského domu Albatros Media, jehož plnou součástí se stala v roce 2020. Do tradičního nakladatelského prostředí vstoupila s několika cíli: pomáhat začínajícím i etablovaným autorům s vydáním knihy a její distribucí, zjednodušit proces vydání knihy a propojovat autory, čtenáře a profesionály z knižních a mediálních oborů. Za tři roky fungování zastřešuje komunitu 350 autorů a 890 knižních kolegů různých profesí, mezi které patří například grafik, ilustrátor, korektorka, sazeč nebo redaktorka.

Na platformě je nyní 978 knižních projektů v různých fázích životního cyklu, kterým každá kniha na Pointě projde. Začíná sestavením týmu, následuje crowdfunding, ve kterém o vzniku knihy rozhodnou čtenáři. Pointa autorovi pomáhá s přípravou na předprodej i předprodejovou kampaní. Když projekt uspěje, knižní tým se pustí do výroby knihy, během které může počítat s další podporou ze strany Pointy. Ta mu nakonec pomáhá i s distribucí v Česku a na Slovensku a s propagací knihy. Projekty i knihy už vydané zastupují pestrou škálu literárních žánrů a druhů, sahají od beletrie pro dospělé i děti přes poezii nebo komiks po non-fiction. Noví i zavedení čeští autoři tak zpestřují výběr v knihkupeckých regálech i v knižních e-shopech.

Pointa

Pointa funguje jako online nakladatelská služba, která autorům pomáhá sestavit knižní tým a zafinancovat vydání knihy s pomocí crowdfundingu. Následně je provede celým procesem, zajistí tisk a distribuci, pomůže také s propagací.

Zdroj informací

Pointa a NejBusiness.cz

Datum

28. září 2021

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.3043 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál