Čištění oceánů nebo robot-záchranář. Na Expu v Dubaji se představí exponáty spojené s VUT

Čištění oceánů nebo robot-záchranář. Na Expu v Dubaji se představí exponáty spojené s VUT

V českém pavilonu na světové výstavě Expo 2020 budou k vidění i exponáty z VUT. Odborníci z Fakulty strojního inženýrství poslali do Dubaje robota pro ukázku 3D tisku z inovativního biopolymeru, 3D tištěné bloky pro zelenou stěnu i projekt, který má představit snadný způsob čištění moří a oceánů od plastů. K vidění bude také robotický záchranář z Fakulty informačních technologií, který dokáže najít člověka v závalu nebo pod lavinou. Expo 2020 začíná ve Spojených arabských emirátech s ročním zpožděním 1. října a potrvá až do 31. března příštího roku.

Český pavilon patří na světové výstavě do zóny se zaměřením na udržitelnost. I proto uspěli výzkumníci z Fakulty strojního inženýrství VUT se svým konceptem čištění moří „Clean Ocean Project“, který si Česko vybralo jako jeden z exponátů. Tvoří jej model procesní lodě a především video, které celý koncept představuje návštěvníkům.

„V oceánech a mořích se nacházejí stovky milionů tun plastového odpadu a každým rokem jich odhadem přibývá pět až třináct milionů tun. Odstranění tohoto odpadu z moří a oceánu vyžaduje systémové řešení. My s jedním takovým řešením přicházíme,“ popisuje ředitel Ústavu procesního inženýrství FSI Petr Stehlík a dodává, že exponát na světové výstavě představují ve spolupráci s Akademií věd ČR.

Jejich řešení je založeno na podobných principech a technologiích, jaké se už dnes využívají na pevnině, jen je chytře přesouvá na palubu takzvané procesní lodi. Základním východiskem je snaha přeměnit odpad na zdroj energie pro pohon lodi a další procesy, jako je třeba odsolování mořské vody, a tím jej nejen zlikvidovat, ale také maximálně energeticky využít. Sesbíraný plastový odpad z mořské hladiny by menší sběrné lodě dovezly k mateřské procesní lodi, na jejíž palubě se odpad zpracovává. Procesní lodí může být běžné plavidlo pro kontejnerovou dopravu, v jehož trupu jsou ve standardních kontejnerech umístěny potřebné technologie.

Odpad se vytřídí, část putuje na recyklaci, zbytek na výrobu pyrolýzního oleje, resp. jeho termické zpracování. Výsledkem je tedy materiál k recyklaci, čistá voda a olej, který lze použít jako zdroj pro pohon samotné lodi a technologický proces, případně poslouží jako surovina, například pro petrochemické závody.

„Nevyčistíme všechny oceány a nezachráníme svět, ale naše řešení lze velmi rychle nasadit do praxe a může pomáhat v místech, kde plastový odpad v mořích nebo oceánech neúnosně zatěžuje lidi a přírodu,“ dodává Stehlík. Všechny technologie, s nimiž koncept pracuje, jsou už v praxi vyzkoušené, jejich využití tedy nic nebrání. Výzkumníci doufají, že na Expu najdou investora, který by chtěl jejich systém začít využívat.

Robot RUDA najde člověka i 20 metrů pod povrchem

Robot pro hledání osob v závalech a lavinách, kterého sestavili výzkumnici z týmu STRaDe@FIT, bude součástí rotačních expozic CZ Robot a CZ-EX Machina. 120kilový pomocník záchranářů s pásovým podvozkem je nyní na cestě do Dubaje a v českém národním pavilonu bude k vidění od 23. října. „Díky bioradaru umí RUDA najít živého člověka až do hloubky dvaceti metrů pod povrchem. Při vývoji, který trval více než čtyři roky, jsme spolupracovali s armádou i hasiči, kteří definovali požadavky na schopnosti a vybavení robota,“ popsal budoucí exponát světové výstavy Martin Drahanský, vedoucí výzkumníků z Fakulty informačních technologií VUT.

Díky pásovému podvozku dokáže robot překonat schody, couvat a pohybovat se pomocí GPS navigace. I při ztrátě signálu najde sám cestu zpátky. Navíc je vybaven manipulátorem, díky kterému dokáže odvézt např. nastražené zavazadlo s výbušninou na bezpečné místo. Česká expozice na výstavě bude rozdělena na stálou část, která bude začleněna do zahrady a pavilonu po celou dobu trvání Expa, a rotační, jež se bude měnit každé dva týdny a bude se věnovat různým dílčím tématům, například právě českým robotům.

Písek jako z Dubaje

Stojní fakulta VUT se představí i na stálé výstavě v českém pavilonu jako partner na stánku firmy Fillamentum. Český výrobce materiálu do 3D tiskáren spojil pro světovou výstavu síly s VUT a její spin-off firmou 3Deposition. Návštěvníkům ukáže robotický 3D tisk z biopolymeru nové generace – stoprocentně kompostovatelného biodegradabilního materiálu NonOilen, který Fillamentum pomáhalo vyvíjet. Průmyslového robota zapůjčila prostřednictvím VUT společnost KUKA, hardware vyvíjela spin-off firma 3Deposition. Robotický tisk bude v provozu po celou dobu trvání světové výstavy.

Součástí národního pavilonu budou také zahradní ozeleňovací bloky Sandiq, i ty vznikly robotickým 3D tiskem. „Firma Fillamentum nám dodala materiál NonOilen Terra, což je bioplast s obsahem přírodního minerálního plniva, v tomto případě lokálního písku. Vytiskli jsme podle návrhu designéra Martina Surmana z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně 25 prefabrikátů zahradních bloků, které posíláme do Dubaje,“ uzavírá David Škaroupka z Fakulty strojního inženýrství VUT.

Zdroj informací

Vysoké učení technické v Brně a NejBusiness.cz

Datum

22. září 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

Reklama

Page generated in 1.2737 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál