LovelyData: automatizace rutinních úkolů v Excelu pomocí VBA ušetří váš čas

LovelyData: automatizace rutinních úkolů v Excelu pomocí VBA ušetří váš čas

Zatímco automatizace je v řadě oblastí práce aktuálně populárním trendem, v informatice nejde o žhavou novinku na trhu. S narůstajícími objemy dat, s nimiž se firmy během let potýkají, dlouhodobě vznikají nejrůznější nástroje a programovací jazyky, které výrazně pomáhají snižovat podíl manuální práce na zpracování a dalším využití dat. Jedním z nich je Visual Basic for Application (zkráceně VBA).

Zautomatizovat, zrychlit, zpřesnit a ulehčit Vaší práci. Mnohdy opakujete stále stejné činnosti. Stáhnout data, tyto data upravit, vytvořit z nich graf a tento rozeslat několika lidem. Jde o stále stejnou činnost, která jde zautomatizovat. Takže posloupnost naprogramujete ve VBA a ten vše provede sám.

Co znamená VBA?

VBA je zkratka pro Visual Basic for Applications. Jedná se o programovací jazyk, který umožňuje ovládat v Excelu téměř vše. Můžete se tak naučit vytvářet makra - zkráceně makroinstrukce, která lze spouštět například z tlačítka v tabulce, z pásu karet aplikace Excel - vlastně z mnoha míst. Naučit se Excel VBA vám umožní dělat s programem mnohem více, než můžete prostřednictvím běžného zobrazení tabulky.

VBA je nástroj řízený událostmi, což znamená, že pomocí něj můžete počítači sdělit, aby spustil akci nebo řetězec akcí. „Umožňuje vám rychle napsat automatizaci pro jednoduchý úkol, ale zároveň vám poskytuje prostředky pro řešení složitějších úloh.“ dodává autor kurzu „Programování ve VBA“ Miroslav Jurosz, který naleznete na webu https://www.lovelydata.cz/.

Ušetří čas a pomůže laikovi

Téměř v každé kanceláři se najde spousta lidí, kteří práci s počítačem příliš nerozumějí. Zní vám to povědomě?. Pomocí jazyka VBA můžete těmto nezkušeným uživatelům usnadnit pro ně náročnou práci. Můžete například nastavit spolehlivou šablonu pro zadávání dat, abyste nemuseli ztrácet čas rutinní prací. Nebo pokud často potřebujete do pracovních listů zadávat název své firmy, můžete si vytvořit makro, které toto zadávání provede za vás a tím tak ušetřit čas. Tento koncept můžete libovolně rozšířit. Můžete například vytvořit makro, které automaticky zadá seznam všech prodejců, kteří pracují pro vaši společnost.

VBA vs. Python

Počítačové programovací jazyky jsou jako nástroje v sadě nářadí. Různé nástroje jsou určeny k řešení různých problémů. Předpokládejme například, že chcete zatlouct hřebík do kusu dřeva. Ideálním nástrojem pro tento účel by bylo kladivo. Stejné kladivo by nebylo užitečné, pokud byste chtěli utáhnout matici ke šroubu, to bude práce pro klíč. Vhodnější je se ptát: který jazyk je vhodnější pro to, čeho chci dosáhnout, než vědět, který jazyk "je lepší".

Python je jazyk pro všeobecné použití , zatímco VBA je jazyk specifický, vytvořený pouze pro prostředí Windows. Jazyk VBA je omezen na automatizaci v produktech Microsoft Office, zatímco jazyk Python lze spustit pod nejrůznějšími operačními systémy pro nejrůznější účely. Například Dropbox je napsán v jazyce Python, stejně jako například velká část softwaru společnosti Google. Python je jazyk s otevřeným zdrojovým kódem: Na rozdíl od jazyka VBA umožňuje Python uživatelům kreativně upravovat a měnit kód.

Proto odpověď na otázku, který jazyk je lepší se naučit, je asi taková: pokud chcete vytvářet nezávislé (samostatné) aplikace, pak se naučte Python. Na druhou stranu, pokud chcete jednoduše automatizovat pracnou a opakující se úlohu v aplikacích Office, pak zvolte VBA. Navíc pokud máte málo času, pak byste se rozhodně měli naučit VBA. Ne proto, že by Python byl těžký, ale proto, že osvojení základů VBA je velmi jednoduché.

Programovat ve VBA se může naučit každý

Microsoft Office využívá většina firem a přesto nespočet zaměstnanců stále tráví svou pracovní dobu zadáváním údajů jeden po druhém. Problém s nedostatkem času, v důsledku nedostatečné automatizace rutinních úkolů si uvědomují i v LovelyData, kde poskytují tématicky zaměřená online školení jako jsou například Python nebo SQL a nově i kurz VBA. Tento kurz je určen jak pro začátečníky, kteří nemají zkušenost s programováním, tak pro uživatele, kteří již mají zkušenosti s VBA v Excelu.

Zdroj informací

LovelyData a NejBusiness.cz

Datum

21. září 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

Reklama

Page generated in 1.4256 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál