Zásadně přibývá útoků na Microsoft Exchange Server. Za srpen o 170 %

Zásadně přibývá útoků na Microsoft Exchange Server. Za srpen o 170 %

Počet uživatelů napadených exploity zneužívajícími zranitelnosti Microsoft Exchange Serveru, které v srpnu zablokovaly bezpečnostní produkty Kaspersky, vzrostl meziměsíčně o 170 % ze 7 342 na 19 839 uživatelů. Podle expertů společnosti Kaspersky je tento extrémní nárůst spojen s rostoucím počtem útoků snažících se zneužít již dříve odhalené zranitelnosti MS Exchange, protože řada uživatelů si nestáhla bezpečnostní záplaty od Microsoftu.

Chyby v zabezpečení Microsoft Exchange Serveru letos způsobily velký chaos mezi uživateli. 2. března 2021 se veřejnost dozvěděla o masivním zneužívání zranitelností nultého dne na MS Exchange Serveru, na které navázala vlna útoků na různé organizace po celém světě. Krátce poté společnost Microsoft připravila bezpečnostní záplaty pro chyby v zabezpečení označované jako ProxyShell: CVE-2021-34473, CVE-2021-34523 a CVE-2021-31207. Tyto bezpečnostní díry představují kritickou chybu a umožňují útočníkům obejít ověřování a spouštět škodlivé kódy jako legitimní uživatel. Přesto, že opravy těchto zranitelností byly vydány již před časem, kyberzločinci je neváhali zneužít a za posledních šest měsíců se s těmito typy útoků na MS Exchange setkalo 74 274 uživatelů bezpečnostních produktů Kaspersky.

Navíc, jak 21. srpna 2021 upozornila americká Agentura pro kybernetickou bezpečnost a infrastrukturu (CISA), zranitelnosti ProxyShel jsou nadále zneužívané a útočníci je využili i při nedávné vlně útoků. Společnost Microsoft ve svém doporučení z 26. srpna 2021 vysvětlila, že MS Exchange je zranitelný, pokud uživatelé nepoužívají pravidelnou aktualizaci (CU) minimálně ve formě May Security Update (SU).

Podle analýzy společnosti Kaspersky bylo v posledním srpnovém týdnu napadeno prostřednictvím exploitů pro ProxyShell více než 1700 uživatelů, což vedlo k nárůstu celkového počtu napadených uživatelů za celý srpen o 170 % v porovnání s červencem 2021. Ukazuje to, jak velký problém tyto zranitelnosti představují, pokud je uživatelé nechají neopravené.

„Fakt, že jsou tyto zranitelnosti nadále aktivně zneužívané, není žádným překvapením. Poměrně často jde o zranitelnosti nultého dne, které byly odhaleny ji před nějakou dobou a k nimž vývojáři vydali opravy. Přesto nadále představují velkou hrozbu, protože o nich ví velké množství kyberzločinců, kteří zkouší štěstí při průnicích do jakékoli sítě, která se jim namane. Tak velký nárůst počtu útoků opět ukazuje, proč je tak důležité opravit zranitelnosti co nejdříve, aby se zabránilo útokům na interní sítě. Důrazně proto doporučujeme řídit se nedávnými doporučeními společnosti Microsoft, aby uživatelé zmírnili možná rizika,“ říká Jevgenij Lopatin, bezpečnostní analytik společnosti Kaspersky.

Bezpečnostní produkty společnosti Kaspersky chrání před zneužitími MS Exchange Servru, která využívají zranitelnosti ProxyShell, pomocí komponent Detekce chování a Prevence před exploity a hlásí pokusy o případné zneužití následujícími zprávami:

  • PDM: Exploit.Win32.Generic
  • HEUR: Exploit.Win32.ProxyShell.
  • HEUR: Exploit. CVE-2021-26855.

Experti společnosti Kaspersky doporučují následující postup, jak se ochránit před útoky zneužívajícími zranitelnosti MS Exchange Serveru:

  • Co nejdříve aktualizujte MS Exchange Server.

  • Zaměřte svoji obrannou strategii na detekci metody „lateral movement“ (postupného pronikání útočníka do sítě přes jedno ovládnuté zařízení a získávání kontroly nad dalšími zařízeními) a na exfiltraci vašich dat na internet. Věnujte zvláštní pozornost odchozímu provozu, abyste odhalili připojení kybernetických zločinců.

  • Používejte řešení jako Kaspersky Endpoint Detection and Response a Kaspersky Managed Detection and Response, které pomáhají identifikovat a zastavit útok v raných fázích, než útočníci dosáhnou svých cílů.

  • Používejte spolehlivé řešení zabezpečení koncových bodů, jako je Kaspersky Endpoint Security pro firmy (KESB), které nabízí prevenci zneužití, detekci chování a nástroj pro nápravu, který dokáže zpětně zastavit škodlivé akce. KESB má také sebeobranné mechanismy, které mohou zabránit kyberzločincům, aby ho odstranili.

Kaspersky

Kaspersky je globální společnost zaměřená na kybernetickou bezpečnost, která vznikla v roce 1997. Odborné znalosti společnosti Kaspersky v oblasti bezpečnostních hrozeb a zabezpečení se neustále transformují do inovativních bezpečnostních řešení a služeb na ochranu firem, kritické infrastruktury, vlád a dalších uživatelů po celém světě. Komplexní portfolio zabezpečení, jejž tato společnost nabízí, zahrnuje špičkovou ochranu koncových bodů a řadu specializovaných bezpečnostních řešení a služeb, jež pomáhají čelit sofistikovaným digitálním hrozbám, jakkoli se neustále proměňují. Technologie společnosti Kaspersky chrání víc než 400 milionů uživatelů a 240 000 firemním klientům přináší ochranu všeho, co je pro ně v digitální oblasti nejcennější.

Zdroj informací

Kaspersky a NejBusiness.cz

Datum

8. září 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.2154 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál