Vláda musí vyřešit podporu inovací ve firmách

Vláda musí vyřešit podporu inovací ve firmách

Svaz průmyslu a dopravy ČR vyzývá vládu, aby při jednáních o státním rozpočtu vyřešila problém s financováním programu ministerstva průmyslu a obchodu TREND, který podporuje firmy v jejich výzkumných a vývojových projektech. Původně se počítalo s financováním TRENDu z Národního plánu obnovy. Vláda s ním nyní ale nepočítá ani v návrhu státního rozpočtu na příští rok, proto byla soutěž odložena.

Vláda bude projednávat v následujících dnech návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2022. Ministerstvo financí po dlouhých jednáních akceptovalo požadavek Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) a zvýšilo prostředky na podporu výzkumu a vývoje pro rok 2022 z původně navržených 36,1 na 39,349 mld. Kč.

Problém je ovšem s financováním příští soutěže programu TREND. Pro rok 2022 na ni mělo jít 700 milionů korun z Národního plánu obnovy. Jenže vláda tyto prostředky nezajistila. Dlouho očekávanou pátou soutěž z programu TREND kvůli tomu Technologická agentura ČR odložila. Pro firmy jde přitom o významný program, který pomáhá zvyšovat jejich konkurenceschopnost. Je proto třeba, aby vláda o 700 milionů korun navýšila podporu výzkumu a vývoje v rámci státního rozpočtu. Celková alokace pro TREND na dobu realizace NPO do roku 2026 činí 4 665 mil. Kč.

Stejně nejsou vyřešeny prostředky na výzkumný program Doprava 2020+ v celkovém objemu 350 mil. Kč. Prostředky pro oba programy vláda již deklarovala schválením NPO, ministerstvo průmyslu slíbilo jejich zajištění a v průběhu přípravy tohoto dokumentu se jednalo o nespornou komponentu s jasnými milníky, konkrétními výsledky a naplňující doporučení Evropské komise.

„Vláda od roku 2019 prohlašuje, že chce posunout Českou republiku mezi inovační lídry a stavět naši ekonomiku na vyšší přidané hodnotě. Nyní má možnost vize podpořit v praxi a pomoci firmám rozvíjet inovace, nové produkty a služby. Ministerstvo financí však nerespektuje dohody a v návrhu rozpočtu nezajistilo dostatečné prostředky na program TREND, který inovativní firmy podporuje v realizaci jejich dlouhodobých výzkumně vývojových projektů,“ říká prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Pátá soutěž programu TREND v podprogramu „Technologičtí lídři“ byla dlouhodobě avizována, firmy s ní počítají. Již předchozí soutěž ukázala, že firmy o podporu svého výzkumu a vývoje stojí. Zájem více jak sedmkrát převýšil původní alokaci.

„Jsme rádi, že ministerstvo financí se nakonec rozhodlo nekrátit rozpočet na podporu výzkumu a vývoje, je to stěžejní oblast pro budoucnost Česka. V rozpočtu ale chybí prostředky na program TREND. Původně se počítalo, že bude financován z Národního plánu obnovy, a proto nebyl do rozpočtu zahrnut. Dlouhodobě jsme na to upozorňovali. Nyní místo toho, aby firmy mohly pracovat na přípravě projektů, dostaly informaci o odložení soutěže,“ říká Eduard Palíšek, člen představenstva Svazu průmyslu zodpovědný za výzkum, vývoj a inovace a člen RVVI. „Prostředky je třeba zajistit urychleně, aby byla soutěž vyhlášena ještě letos. Je také nutné, aby vláda pamatovala i na střednědobý výhled rozpočtu, tedy aby byly finance na celou dobu realizace projektů. Věříme, že vláda Národní plán obnovy myslela vážně a v nejbližší době předloží řešení,“ dodává Eduard Palíšek.

Malé, střední i velké podniky díky podpoře z programu TREND snadněji přichází s konkrétními výsledky např. v podobě nového nebo inovovaného produktu. Díky této podpoře se mohou podniky posunout v globálních hodnotových řetězcích a navazovat spolupráci s akademickou sférou. Projekty rozvíjejí nové technologie a materiály, zvyšují míru automatizace a robotizace a využití digitálních technologií. Program TREND administruje Technologická agentura ČR.

„V předvolební době se v rámci rozpočtu plánují nové požadavky. Ale na podporu konkurenceschopnosti firem, zaměstnanost kvalifikovaných pracovníků a následně vyšší odvody do státního rozpočtu se nemyslí. Vláda by měla potřebné prostředky nalézt, když hlásí, jak bojuje za český průmysl,“ uvádí Luboš Novák, majitel české úspěšné inovativní firmy MEGA a rovněž člen RVVI.

Zdroj informací

Svaz průmyslu a dopravy České republiky a NejBusiness.cz

Datum

7. září 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

Reklama

Page generated in 1.1235 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál