Začátek nového školního roku se blíží. S výdaji může potřebným pomoci i stát

Začátek nového školního roku se blíží. S výdaji může potřebným pomoci i stát

Školní pomůcky, kroužky a další výdaje mohou být na začátku školního roku značným zásahem do rozpočtu rodin. S náklady souvisejícími se vzděláním a zájmovou činností dětí, a to od základní po vysokou školu, může pomoci především jednorázová dávka pomoci v hmotné nouzi - mimořádná okamžitá pomoc. Je určená i těm, kteří na startu nového školního roku nemají s ohledem na své příjmy, sociální a majetkové poměry, možnost uhradit výše uvedené výdaje vlastními silami.

Mimořádná okamžitá pomoc řeší urgentní náklady související se školou

„Vzdělání, ať už přímo ve škole nebo v zájmových kroužcích, je pro děti často tím nejdůležitějším, co jim rodina může do života dát. Pokud na to rodiče finančně nemají, neměli by se stydět jít na Úřad práce ČR a informovat se, zda jim stát nemůže s jejich situací pomoci,“ doporučuje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Vhodnou jednorázovou dávkou, kterou lze využít právě ve finančně náročném období, jako je začátek školního roku, je mimořádná okamžitá pomoc (MOP). Zájemci o ni mohou požádat na příslušném kontaktním pracovišti ÚP ČR podle místa trvalého pobytu žadatele.

„Naši zaměstnanci přistupují ke každému případu citlivě. Vždy zohledňují fakt, že se jedná o cílenou pomoc určenou nezaopatřeným dětem,“ zdůrazňuje generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

Úřad práce ČR současně zkoumá odůvodněnost nákladů, jejich ekonomickou náročnost, popř. možnosti jednotlivých školních zařízení, stejně jako možnost úhrady nákladů z jiných zdrojů a další okolnosti. Zároveň bere zřetel i na problematiku začlenění dítěte do dětského kolektivu. Po celkovém posouzení, pokud dávku přizná, stanoví ÚP ČR s ohledem na příjmy žadatele a společně posuzovaných osob výši dávky, a to až do výše konkrétního nákladu. Součet poskytnutých dávek však nesmí v rámci kalendářního roku překročit 10násobek částky životního minima jednotlivce, tj. max. 38 600Kč. Podrobněji zde.

Rodinám může pomoci i přídavek na dítě a další dávky

Rodiny s dětmi, pokud mají nízké příjmy a zatím nepobírají žádné sociální dávky, si mohou u příslušného kontaktního pracoviště ÚP ČR ověřit, zda nemají nárok např. na dávku státní sociální podpory, jako je přídavek na dítě, popř. příspěvek na bydlení či opakující se dávky pomoci v hmotné nouzi (příspěvek na živobytí nebo doplatek na bydlení).

V případě přídavku na dítě došlo od července 2021 ke změnám. Nově dosáhne na tuto dávku až dvojnásobný okruh dětí, přičemž se výrazně zvýšila i poskytovaná částka. Nárok na přídavek na dítě mají všechny nezaopatřené děti, jestliže příjem v rodině nepřesáhne 3,4násobek životního minima (dříve 2,7násobek). V praxi to znamená, že samoživitel s jedním dítětem dosáhne na dávku s příjmem ve výši 20 298 Kč, oproti původním 16 119 Kč. Výše dávky se pohybuje v rozmezí od 630 do 1 380 Kč a odvíjí od věku dítěte, a toho, zda alespoň jeden jeho rodič pracuje. Více zde.

Náhradní výživné chrání děti před neplatiči

Od 1. července 2021 mohou rodiče, pěstouni či opatrovníci dětí požádat Úřad práce ČR o náhradní výživné. Případně o něj mohou žádat zletilé nezaopatřené děti. Smyslem je po přechodnou dobu finančně podpořit nezaopatřené děti v situaci, kdy má rodič z rozhodnutí soudu (rozsudek soudu o povinnosti hradit výživné, případně soudem schválená dohoda o výživném) platit výživné, ale svou vyživovací povinnost vůči dítěti (dětem) neplní. Tedy výživné neposílá vůbec, jen občas anebo ho platí v nižší částce. Výše náhradního výživného může být až 3 000 korun. Úřad práce ČR může tuto dávku pro každé dítě vyplatit v součtu maximálně 24x, přičemž tyto výplaty nemusí jít po sobě. Další podrobnosti, včetně videí a nejčastějších dotazů a odpovědí, jsou uvedeny na speciální webové stránce.

Kde lidé najdou potřebné informace

Formuláře, včetně jejich vyplněných vzorů, jsou k dispozici zde. Požádá-li člověk o jakoukoli dávku vyplácenou Úřadem práce ČR, je třeba, aby do žádosti uvedl také telefonní a e-mailové spojení. Zaměstnanci ÚP ČR jej tak, v případě nutnosti, mohou kontaktovat a předejít případným nesrovnalostem.

Aby Úřad práce ČR klientům ještě více zjednodušil proces vyplňování žádostí, postupně umístil na svých webových stránkách a Facebooku návodné videospoty. V jejich rámci lidem radí nejen jak na vyplňování žádostí, ale diváci se také dozví, jaké jsou základní podmínky pro získání nároku na konkrétní dávku nebo kde najdou potřebné informace. Na webových stránkách ÚP ČR jsou uvedeny i další praktické rady a zájemcům je k dispozici i „virtuální asistent“. Tzv. chatbot komunikuje s lidmi na základě definovaných, a tedy nejvíce frekventovaných, otázek z oblasti nepojistných sociálních dávek i zaměstnanosti. V případě obecných dotazů pak klientům poradí zaměstnanci Call centra ÚP ČR (tel. 800 779 900 bezplatná linka, e-mail: callcentrum@uradprace.cz.

Zdroj informací

Úřad práce České republiky a NejBusiness.cz

Datum

27. srpna 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

Reklama

Page generated in 1.306 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál