Investoři upínají pozornost na Varšavu. Jak se jí daří v porovnání s Prahou a Bratislavou?

Investoři upínají pozornost na Varšavu. Jak se jí daří v porovnání s Prahou a Bratislavou?

Varšava se v rámci metropolí zemí V4 stává čím dál zajímavější investiční lokalitou. Potvrzuje to i průzkum společnosti CBRE, podle kterého je právě hlavní město Polska nejpreferovanější volbou investorů zaměřujících se na realitní trh.
Proč je tomu tak a proč se Varšava dostává v rámci zemí V4 do popředí investorského zájmu? V aktuální analýze se Eva Sadovská, analytička Wood & Company věnuje nejen ekonomické a životní úrovni, ale i vývoji na realitním trhu ve Varšavě, Praze, Bratislavě a Budapešti, tedy hlavních městech seskupení V4.

V analýze se dozvíte:

• Jaká je životní úroveň v metropolích V4?

• Jak se vývoj ekonomiky ve Varšavě, v Praze, v Bratislavě a v Budapešti změnil za poslední desetiletí?

• Ovlivnila pandemie nezaměstnanost v jednotlivých městech?

• Jak velký je realitní trh v hlavních městech seskupení V4?

Mezi metropolemi V4 je nejvyšší životní úroveň v Praze. Skokanem desetiletí je ale Varšava

Jedním z univerzálních ukazatelů, které vypovídají o životní úrovni regionu, je HDP přepočítané na obyvatele (v PPS, EU27 = 100 %). Mezi metropolemi zemí V4 (na úrovni NUTS 2) dosahuje nejvyšší úrovně Praha s hodnotou 205 % z průměru Evropské unie. Následuje bratislavský kraj s úrovní 162 %, na kterou se v roce 2019 dotahoval region Varšava se 160 %. Samotná Varšava bez okolního regionu dosáhla dokonce úrovně 210 % a od roku 2010 (s hodnotou 189 %) vykázala nejvyšší posun vpřed. Země V4 společně s jejich metropolemi mají za sebou desetiletí, kdy ušly pořádný kus cesty – úspěšně se vzpamatovaly z hospodářské krize, etablovaly se v EU a na Slovensku zdomácněla i společná měna eurozóny euro. Regiony všech hlavních měst V4, stejně jako samotné metropole, zároveň zaznamenaly za poslední dekádu nárůst populace.

Nadprůměrná životní úroveň je v hlavních městech a jejich okolí ovlivněna i nízkou mírou nezaměstnanosti. Jak se ukazuje, ani v období pandemie nezaznamenaly sledované metropole výrazný nárůst nezaměstnanosti. Nejméně výraznou změnu evidoval region Varšava, kde se míra nezaměstnanosti zvýšila z 2,1 % v roce 2019 na 2,5 % v roce 2020. V případě Budapešti narostla nezaměstnanost z 2,5 % na 3,3 %. V bratislavském regionu z 2,4 % na 3,4 % a v Praze z 1,3 % na 2,3 %.

Hlavní města V4 zaznamenala za poslední desetiletí výrazný nárůst plochy kancelářských budov

Hlavní města se oproti ostatním regionům vyznačují i vyšší kupní silou obyvatelstva. Při porovnání metropolí mají velmi dobrou vypovídací hodnotu i ukazatele jako koncentrace a vývoj nákupních center, administrativních budov, logistických center, průmyslových parků a rezidenčních komplexů. Tempo jejich vývoje koresponduje s aktuálním a očekávaným ekonomickým vývojem dané metropole.

Za poslední desetiletí všechna hlavní města V4 zaznamenala realitní „boom“ a výrazný nárůst plochy administrativních budov. Podle exkluzivních údajů společnosti Cushman & Wakefield narostla plocha administrativních budov nejvíce ve Varšavě, a to až o 74 % na aktuálních 6,04 mil. metrů čtverečných. Oproti roku 2010 se o více než 40 % rozrostla i plocha kancelářských center v Bratislavě a v Praze na současných 1,95 mil m², resp. 3,69 mil. m². Budapešť zaznamenala za poslední dekádu nárůst plochy office nemovitostí o 28 % na aktuálních 3,94 mil. m².

Varšava se stává TOP lokalitou pro realitní investory

Investice do nákupních center a administrativních budov v Praze a Bratislavě mají čeští a slovenští investoři už zažité. Prostřednictvím podílových realitních fondů tak mohou investoři přijít k majetku, který by si individuálně dovolit nemohli. Příkladem je bratislavský Aupark, jehož kupní cena zhruba 450 milionů eur byla z části financována z prostředků investorů seskupených v realitních fondech pro kvalifikované investory. Zajímavým místem pro investice se stává ale i Varšava. Odborníci z finančních trhů ji dokonce označují přívlastkem „finanční centrum střední Evropy“. Na tamní burze se v roce 2020 zobchodovaly cenné papíry v podstatně vyšších objemech než například v Praze nebo v Budapešti.

Optimistický pohled investorů na Varšavu potvrzuje i průzkum „Investor Intentions Survey 2021“, který na přelomu let 2020 a 2021 realizovala společnost CBRE. Ten byl zaměřený na preference investorů zemí EMEA investujících na realitních trzích. Podle tohoto průzkumu je mezi investory z regionu CEE nejpreferovanějším městem pro realitní investice právě Varšava. Hlavní město Polska ale obstálo i v rámci regionu EMEA, ke mu investoři přiřadili devátou příčku. Mezi metropolemi zemí V4 tak právě Varšava dosáhla u investorů zaměřených na investice do realit nejvyšší hodnocení. Podle výsledků průzkumu CBRE směřuje největší zájem evropských investorů (až 35 %) i nadále ke kancelářským nemovitostem.

Realitní fondy pro kvalifikované investory:

• Kvalifikovaní investoři – jde o investory, kteří mají vzdělání a/nebo praktické zkušenosti v oblasti investování a volný kapitál v základní požadované výšce

• Výška investice – u fondů kvalifikovaných investorů mluví zákon o minimálním vkladu 125 tis. eur (cca 3,2 mil. Kč)

• Vyšší výnosy – správcové fondů kvalifikovaných investorů mají volnější ruce při rozhodování o investicích, jejich výnosy tak obvykle překonávají fondy určené pro širokou veřejnost

• Realitní fondy – oblíbeným typem aktiva, na který se fondy kvalifikovaných investorů zaměřují, jsou reality. Kromě koupě a prodeje nemovitostí zastřešují i jejich pronájem a správu, neplní tak jen úlohu investora, ale i property manažera.

Zdroj informací

WOOD & Company Financial Services, a.s. a NejBusiness.cz

Datum

21. srpna 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.2452 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál