Tipy na zabezpečení majetku při podnikání

Tipy na zabezpečení majetku při podnikání

Bezpečnost se v současnosti stává stále větší výzvou nejen pro velké mezinárodní firmy, ale i pro malé rodinné podniky. Zloději jsou stále vynalézavější, proto je důležité nezapomínat na to, jak se jim účinně bránit. Důležité je myslet nejen na bezpečí zaměstnanců a majetek, ale také citlivá data, dokumenty a další cennosti.

Cest, jak předcházet bezpečnostním hrozbám při podnikání, je několik. Žádný z nich není ale univerzální – pokud máte omezené prostředky k jeho nákupu, pak musíte prvně zjistit, co přesně vaše firma potřebuje. V ideálním případě je doporučeno tyto prvky mezi sebou mixovat. „U zabezpečení samotného je vhodné kombinovat jednotlivé bezpečnostní prvky, ať už se jedná o elektronické zabezpečovací systémy, mechanické bezpečnostní prvky, tak v neposlední řadě i propracovaná režimová opatření. Vždy je také nutné, žádat od jednotlivých dodavatelů certifikace k jednotlivým dodávaným prvkům zabezpečení,“ upozorňuje Slavomír Kovalčík ze SafeBoxes.

Bezpečnostní systémy: neviditelné ohradníky

Nejznámějším systémem, který je široce používaný nejen v komerčních prostorách, je kamerová síť. Moderní přístroje dnes zachytí i kdyby jen malý pohyb ve stínu. Často jsou schopné přesně rozpoznat postavu, ty kvalitnější pak využívají termo senzory nebo noční vidění. Jejich velkou výhodou je také možnost nahrávání záznamu, který lze použít jako důkazní materiál. Chytřejší kamery dokážou živý přenos zpřístupnit i pro mobilní telefon, stejně jako upozornit zprávou na pohyb.

Elektronické přístupové systémy mají za úkol vpouštět do objektu jen oprávněné osoby s legitimací. Ty jsou nejúčinnější především za bílého dne pro kontrolu přítomnosti lidí a v prostorách služeb, které jsou přístupné nepřetržitě celý den. Tento systém tak aktivně brání proniknutí nevyžádaným lidem – pro přístup je zpravidla potřeba čipu, například v zaměstnanecké kartě, ale i přístupové kódy a hesla nebo otisky prstů. Čím víc fází ověřování přístupový systém má, tím se šance lupičů snižují.

Objekt je také možné vybavit inteligentními elektronickými senzory, které jsou napojené na odstrašující hlasitý alarm, ale i na bezpečnostní služby nebo policejní stanici. Detektory a čidla lze umístit na nejrůznější místa – od samotných dveří až po trezor – proto je obtížné je obejít. Další podkategorií je protipožární systém, který je v případě vzniku ohně schopný včasně zakročit, upozornit hasičskou stanici, nebo v lepším případě jej okamžitě začít hasit. Detektory totiž dokáží identifikovat zvýšení teploty i přítomnost kouře a včas tak upozornit na nebezpečí.

Vedle inteligentních systémů jsou na trhu k dostání také další bezpečnostní prvky, jako jsou bezpečnostní úschovny. V kanceláři lze instalovat malý, do jisté míry velmi účinný trezor. Spolehlivější alternativou jsou bezpečnostní schránky poskytované bankovními nebo soukromými bezpečnostními firmami, které umožňují nepřetržitý monitoring, u části společností i automatizovanou anonymní bezpečnostní technologii. „U bezpečnostních schránek se není potřeba obávat žádné hrozby. Jsou zabezpečené tím nejkvalitnějším systémem a některé soukromé společnosti umožňují také neomezený přístup klienta ke své schránce bez asistence zaměstnanců bank,“ vysvětluje Slavomír Kovalčík ze SafeBoxes. Do bezpečnostní schránky, kterou chrání několika fázové potvrzení identity, lze uložit šperky, cenné papíry, smlouvy nebo třeba hotovost.

Technologický rozvoj s sebou přináší i řadu nových podvodných aktivit, které je někdy velmi těžké odhalit. „Zneužívání identit pro společnosti představuje vysoké finanční riziko a může mít také nevyčíslitelný dopad na jejich pověst. Bezpečnost a důvěryhodná elektronická komunikace je v dnešní době klíčová a úzce se pojí právě se zajištěním původu a integrity dat a dokumentů," říká Roman Cinkais z 3Key Company. „Pravost a integritu dat lze zajistit díky tzv. kvalifikované elektronické pečeti, kterou mohou využívat právnické osoby a která je ekvivalentem kvalifikovaných elektronických podpisů využívaných fyzickými osobami. Elektronicky pečetěná data jsou pak přímo svázaná s identitou právnické osoby,” vysvětluje Cinkais.

Fyzická ostraha jako prevence i aktivní řešení

Bezpečnostní technologie jsou dnes na vrcholu svého vývoje. Automatizace ale nedokáže obstarat veškeré potřebné prvky – velká část z nich má pouze monitorovací a prevenční funkci, pachatele nicméně nemusí zadržet. Technologie navíc nezaručují stoprocentní ochranu, neboť stoupá i vynalézavost zlodějů a přes některé jsou schopni projít. Dobré je proto zabezpečit se i fyzickou ostrahou, respektive systémem, na který osoba aktivně dohlíží.

Fyzická ostraha splňuje více rolí. Nejenže je schopna aktivního řešení hrozby na místě, potenciálního narušitele zpacifikovat a předat policii, ale už jen její přítomnost v objektu od vloupání odrazuje. „Přítomnost zaměstnanců soukromých bezpečnostních služeb je nejen vhodná, ale navíc mnohdy i žádána pojišťovnou,“ dodává Kovalčík ze SafeBoxes. Služby typu nočního hlídače jsou dnes poměrně široce dostupné u bezpečnostních firem, ale je možné najít si takové osoby na vlastní pěst.

Rozumné je také připojit své bezpečnostní technologie na tzv. pult centrální ochrany, což je vzdálené dispečerské stanoviště, z kterého profesionální ostraha nepřetržitě monitoruje hlídaný objekt. Všechny hrozby ihned vyhodnotí, proto jsou bezpečnostní složky na místě do několika minut.

Ochranu vyžadují také citlivá data

Chránit není potřeba jen majetek, ale i další cennosti, které jsou v práci denně využívány – těmi jsou data s důvěrnými informacemi životně důležitými pro fungování firmy. Fyzické dokumenty jsou i v důsledku pandemie koronaviru na ústupu. Vyšší míra digitalizace a využívání vzdálených úložišť s sebou nese ale i více příležitostí pro hackery. Statistiku prohlubuje i stále malé množství firem, které si nejsou vědomy potenciálních rizik. Tato mezera a nedostatek povědomí nechává otevřené dveře potenciálním bezpečnostním hrozbám.

Počet kybernetických útoků roste, přitom pouze necelá třetina malých a středních podniků má zvládnuté bezpečí své počítačové infrastruktury. Chyby ve vnitřním i vnějším zabezpečení firemní sítě ale podporuje i mobilní rozhraní, ve kterém obzvlášť v době vzdáleného přístupu pracuje čím dál tím více lidí. Bezpečnost dat je stejně klíčová jako v kanceláři. Mobilní telefon je pro práci na dálku nepostradatelný, proto bychom měli dodržovat základní pravidla. „Zabezpečit si vstup do zařízení například pomocí hesla, nepřipojovat se na neznámé veřejné wifi sítě a především mít stažený ochranný software,“ doporučuje Peter Halmo, generální ředitel společnosti Xerox.

Dostatečnou ochranou firemní počítačové sítě proti vnějšímu vniku jsou instalace firewallu, antivirové nástroje, ale i silnější heslo pro přístup k firemní WiFi síti. Společnosti by si taktéž měly dát pozor na bezpečí interního prostředí. Všechna citlivá data by proto měla být chráněna v uzamčené serverovně, a ne volně přístupná. Velkým pomocníkem je ale i prevence, tedy zaškolení zaměstnanců o ochraně pracovního prostředí.

Zabezpečení jako investice, která se vyplatí

Základem bezpečnostního systému každé firmy by měla být kombinace přístupového a kamerového systému pro monitorování vstupu osob do areálu a budov. Tyto prostory by měl střežit alarm, hlídači a také požární detektory. Nezbytností jsou rovněž bezpečnostní schránky, trezory nebo firewall. Zabezpečení firemního majetku by neměla být pouze výhoda, ale především nutná prevence proti riziku krádeží, vloupání nebo zneužívání dat. Investicím do takovýchto prvků by se proto neměli bránit ani malí podnikatelé.

Zdroj informací

SafeBoxes a NejBusiness.cz

Datum

20. srpna 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.335 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál