Čeští senioři jsou internetoví samouci, ukázal průzkum

Čeští senioři jsou internetoví samouci, ukázal průzkum

Nákupy přes internet, chatování s přáteli nebo třeba sledování internetové televize? Nic z toho, zdá se, českým seniorům vrásky na čele nedělá. Vyplývá to z průzkumu internetového poskytovatele netbox mezi více než 1 100 seniory aktivními na síti. Hlavní motivací je pro ně kontakt s blízkými a přístup k informacím. Nebezpečí skrývajících se na internetu jsou si z velké části (94 %) vědomi, nejčastěji se pak setkávají s podvodnými e-maily a zprávami od falešných účtů na sociálních sítích.

„Průzkum ukázal, že jsou čeští senioři na internetu navzdory zažitým předsudkům z velké míry samostatní a jejich aktivity se neomezují pouze na Facebook a odesílání e-mailů. Dvě třetiny dotázaných přes internet nakupují, čtvrtina hraje pravidelně hry a zhruba každý dvacátý se pak dokonce věnuje programování,“ říká Lukáš Pazourek, marketingový ředitel společnosti netbox.

Vzrůstající trend v oblasti internetové gramotnosti seniorů potvrzují i data Českého statistického úřadu. Jen za posledních deset let vzrostl počet seniorů využívajících internet z 13 % na 40 %. Porážejí tak například svoje vrstevníky z Itálie, Polska nebo Portugalska, zaostávají ale za seniory z Velké Británie nebo skandinávských zemí.

Ačkoli pouhých 46 % dotázaných seniorů hodnotí své znalosti jako dostačující, na internetu se neváhají pouštět i do uživatelsky náročnějších úkonů. Mezi nejčastěji provozované aktivity patří sledování online zpravodajství, komunikace s nejbližšími (obě 83 %), následovaná online nakupováním (69 %) a sledováním streamovacích služeb, jemuž se věnuje 35 % dotazovaných. Výjimkou nejsou ani online vzdělávací kurzy v rámci univerzit třetího věku.

Sám sobě učitelem

I přes širokou nabídku rozličných počítačových kurzů v českých seniorech přetrvává přesvědčení, že s čím si mohou poradit sami, s tím nechtějí obtěžovat ostatní. Více než polovina respondentů (54 %) se tak novým věcem v oblasti užívání internetu učí zcela sama. Zmíněné kurzy nebo workshopy využívá přibližně desetina, zbytek se pak s dotazy obrací na své blízké.

„Do počítačových kurzů se senioři a seniorky hlásí v 99 % ze své vlastní iniciativy. Stejně tomu tak je i u kurzů zaměřených na ovládání chytrých telefonů a tabletů. Nejčastějším důvodem je potřeba samostatnosti v zařizování osobních záležitostí nezávisle na rodině či jiné osobě a schopnost zjišťovat si informace. Dále také pocit, že bez základní znalosti ovládání PC si připadají vyloučení ze společnosti nebo odtržení od běžně dostupných informací a služeb,“ říká Iveta Vavrušová, sociální pracovnice z Centra denních služeb organizace ŽIVOT 90, která se specializuje na podporu samostatného života u seniorů.

Od prodejního zájezdu k falešné reklamě

S nárůstem času stráveného na internetu jde ruku v ruce nutnost dodržování základních pravidel bezpečného chování v online prostředí. Zásady jako volba dostatečně silných hesel, vyhýbání se podezřelým webovým stránkám nebo bezpečné online platby dle průzkumu aplikuje 82 % dotázaných. Každý osmý se přiznal, že pravidla zná, ale na jejich dodržování příliš nedbá, zatímco zbylých 6 % o nich nikdy neslyšelo.

Obavy ze zneužití osobních údajů nebo podvodu jsou přitom namístě. Tři z pěti oslovených seniorů se alespoň s jednou formou podvodného jednání na internetu setkali. Nejčastěji se jednalo o podvodné e-maily, které zaznamenalo 38 % respondentů. Asi čtvrtina pak narazila na vyskakující okna s podezřelými nabídkami.

„Starší lidé patří mezi ty nejzranitelnější skupiny. Častokrát v dobré víře rozkliknou škodlivou reklamu inzerující neexistující výhru či slevu a nevědomky se tak vystaví riziku kybernetického útoku. Výjimkou nejsou ani útoky využívající jejich pocitu osamění, kdy útočníci nabízejí vztah či přátelství. Klíčová je proto jistá obezřetnost a v neposlední řadě také pravidelně aktualizovaný antivirový program, webový prohlížeč a operační systém,“ vysvětluje Jiří Kučík, odborník na kyberbezpečnost ze společnosti netbox.

netbox

Značka netbox vznikla v roce 1998 jako dodavatel výpočetní a kancelářské techniky. Postupně vstoupila na trh poskytovatelů internetu, mobilních a televizních služeb. Dnes netbox nabízí kvalitní připojení k vysokorychlostnímu optickému internetu a digitální TV vysílání prostřednictvím služby Kuki. V Brně nyní nabízí rychlost připojení až 1 200 Mb/s.

Netbox zůstává ryze českou firmou, která si dává záležet především na jedinečném osobním přístupu ke stávajícím i potenciálním zákazníkům. Hlavní zážitkové zákaznické centrum netboxu sídlí v srdci Brna na náměstí Svobody 18.

Zdroj informací

netbox a NejBusiness.cz

Datum

17. srpna 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

Reklama

Page generated in 1.1264 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál