RIM CZ: Investice do svého těla, která se vyplatí

RIM CZ: Investice do svého těla, která se vyplatí

Během covidu si nespočet zaměstnanců muselo zvyknout na novou formu práce a tím byl Home office. I přes počáteční obavy, zda bude práce efektivní, dnes spousta firem tento trend práce z domova již zařadila do svého běžného provozu. Někteří se tak do svých kanceláří, po rozvolnění protiepidemických opatřeních, už nevrátili. Ne všichni, ale s touto variantou počítali, a proto své domácí kanceláře brali spíše jako přechodné řešení.

Díky moderním technologiím a vzdáleným přístupům nebyl přesun žádný problém. Problém však může nastat v situaci, kdy domácnosti nejsou uzpůsobené na práci z domu. To pak hrozí nemalá zdravotní rizika všem jedincům, kteří jsou nuceni sedět na tvrdých židlích, anebo naopak na příliš měkkých sedačkách.

Pár základních prvků ergonomické kanceláře

Jak tedy předejít rizikům spojených s prací z domova? „Základem je správně vybavené pracovní místo. To dokáže těmto problémům předcházet a také ergonomie, což je věda, která se zabývá přizpůsobením nástrojů a prostředí tak, aby byly vhodné pro tělesnou stavbu člověka,“ říká s úsměvem Michal Hotmar, RIM CZ. V kanceláři, a to i v té „domácí“, by proto mělo ergonomii podléhat veškeré vybavení.

1 .Výška stolu – optimální výška desky by se měla pohybovat od 72 do 78 centimetrů, výšku vždy volte tak, aby lokty svíraly pravý úhel a deska stolu netlačila do předloktí.

2. Hloubka desky stolu – na stole by mělo být dostatek místa pro monitor i klávesnici. Myslete na to, že vzdálenost obrazovky od obličeje by měla být od 50 do 70 centimetrů a hloubku pracovní desky tomu přizpůsobte. Její rozměr by se měl pohybovat od 80 do 100 centimetrů.

3. Monitor – abyste se nehrbili a k počítači se nemuseli sklánět, horní okraj obrazovky byste měli mít ve výšce očí.

4. Poloha kloubů – abyste předešli zánětům karpálních tunelů nebo poruchám oběhového systému, zvažte podpěrky pro klouby. Pro správné uchopení myši bude stačit gelová podložka, pro nohy zase slouží ergonomická opěrka chodidel, která zajistí správný úhel kolen.

5. Plně nastavitelná židle – alfou i omegou ergonomické kanceláře je správně vybraná židle. Měla by umožňovat dynamické sezení, přizpůsobit se pohybům těla a podepřít páteř na správných místech.

Ergonomická židle pomáhá vyřešit bolesti zad

Podle odborníků z české firmy RIM CZ, která se ergonomií sezení dlouhodobě zabývá, je nezbytné, aby židle podporovala tzv. dynamické sezení. Taková židle se při každém pohybu přizpůsobí tělu a vytváří díky tomu podmínky pro zdravé sezení. Tělo i při sezení aktivuje svalové skupiny, které u obyčejných židlí zůstávají strnulé.

„Ergonomická židle má hned několik parametrů, na které je při výběru potřeba myslet. Základem je synchronní mechanika, která zajistí dynamický pohyb. Avšak důležité je, aby si člověk mohl nastavit nejen výšku sedáku, ale také výšku opěradla. Ta v ideálním nastavení vyvíjí mírný protitlak na záda,“ říká Michal Hotmar z RIM CZ. Ergonomicky tvarovaná židle kopíruje přirozené zakřivení páteře, podpoří prohnutí v bederní oblasti, podepře zátylek a nabídne ideální oporu rukou. Díky správně nakonfigurované židli můžete předejít strnulému sezení, hrbení se a nepřirozenému tlaku na ploténky.

„Sezení na kancelářské židli je navíc potřeba pravidelně střídat s protahováním, pohybem, stáním nebo se sezením v sedačkách a křeslech, kterými jsou kanceláře čím dál častěji vybaveny. Jedině tak je možné předcházet bolestem zad nebo vleklým problémům způsobeným sedavým zaměstnáním,“ připomíná Michal Hotmar ze společnosti RIM CZ, která se zabývá výrobou kancelářských židlí a nábytku. „Také proto intenzivně řešíme problematiku tzv. smart sitting, tedy propojení židlí s aplikacemi, které vás upozorní na to, že už sedíte příliš dlouho a měli byste se jít protáhnout,“ otevírá pohled do budoucnosti kanceláří.

Na co dát pozor při výběru správné židle?

Stabilita židle

Kancelářská židle by měla být stabilní a pevná. Při dosednutí by v židli měla zareagovat pouze centrální pružina. Židle a její části by se neměly vychylovat do žádného směru. Důležitou roli hrají také kolečka, která by měla být brzděná. Pro měkké typy podlah jsou vhodná tvrdá kolečka, zatímco na beton, PVC nebo parkety je vhodné vybrat kolečka měkká, která zajistí plynulý pohyb.

Centrální pružina

„Dnešní židle jsou vybaveny centrálním plynovým pístem. Díky němu si nastavíme nejen výšku sezení, ale také pomáhá tlumit náraz a otřesy při dosednutí na židli,“ upozorňuje Michal Hotmar z RIM CZ

Výška sedáku

Ideální výška sedáku je taková, kdy se nohy dotýkají země plnou plochou chodidla a kolena při tom svírají úhel 90° a více. Díky tomu dostanete pánev včetně dolních končetin do optimální polohy.

Anatomicky tvarovaný sedák

Při výběru si všímejte, jestli je sedák dostatečně široký a hluboký. Při sezení byste jej totiž měli využít po celé délce. Podívejte se také, jestli výrobce nabízí možnost nastavení hloubky sedáku. Tato funkce je podstatná především pro lidi vyššího vzrůstu. Důležité je, zda má sedák přední část zaoblenou a skloněnou k zemi. To proto, aby sedák netlačil na spodní stranu stehen nebo vnitřní část kolene a nebránil tak správné cirkulaci krve.

Synchronní mechanika židle

Mechanika je srdcem židle a ne často ji věnujeme dostatečnou pozornost. Pro zdravé sezení je ale právě ona zásadní. Mechanika by v ideálním případě měla umožňovat tzv. dynamické sezení. Díky synchronnímu mechanismu sedadlo i zádová opěra sledují synchronně a ve správném úhlu pohyby sedící osoby. Při naklonění opěry se automaticky přizpůsobí i sedák a tím pádem není vytvářen nepřirozený tlak na páteř potažmo meziobratlové ploténky. „Při výběru se ptejte po židlích, které nabízí dynamické sezení se synchronní mechanikou a bočním nastavením přítlaku zádové opěry. U drtivé většiny židlí se setkáte s rozpětím 50 – 125 kg tělesné hmotnosti. Ovšem není výjimkou také 150 kg sezení,“ radí Michal Hotmar z RIM CZ.

Zádová opěrka

Zádová opěrka by měla kopírovat tvar páteře po celé její délce. Zkuste si proto na židli sednout a vyzkoušet, jestli tomu tak opravdu je. Platí, že v ideálním případě má židle možnost nastavit výšku opěradla a také tzv. lumbální podpěru – speciální oporu v bederní části, která pomáhá držet přirozené prohnutí páteře. Také tato část by měla být nastavitelná pro každého uživatele zvlášť. Při výběru židle zkontrolujte, zda opěra se sedákem nesvírá nižší než 90° úhel, aby nedocházelo ke stlačování dutiny břišní a omezenému dýchání.

Hlavová opěrka (záhlavník)

Některé ze židlí jsou vybaveny také hlavovou opěrkou, která při sezení pomáhá snížit zatížení krční páteře. Je nutné vybrat takovou, která je nastavitelná do výšky včetně nastavení sklonu, aby optimálně kopírovala zakončení krční páteře u temene hlavy.

Područky

Zásadní pro oporu rukou jsou područky. Při jejich správném nastavení předejdete strnulosti krční páteře a otlakům v předloktí. Tady je potřeba opět dávat pozor při výběru – dobrá židle má područky nastavitelné výškově, šířkově, hloubkově i s možností natočení opěrné části.

RIM

RIM CZ s.r.o. vznikla v roce 1991 s cílem vyrábět vlastní kancelářské židle. Filosofie zdravého sezení a poznatky z vlastního výzkumu v oblasti ergonomie ovlivnily další vývoj společnosti. Slogan „Pro zdravé sezení“ a tomu odpovídající záměr vyrábět a prodávat židle, které přispějí ke kultivaci a oživení kancelářského prostředí se staly hlavním posláním firmy.

Zdroj informací

RIM CZ a.s. a NejBusiness.cz

Datum

12. srpna 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.2916 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál