Objem investic v ČR ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostl o 42 %

Objem investic v ČR ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostl o 42 %

Podle nejnovější zprávy společnosti Savills se celkový objem investic do komerčních nemovitostí v České republice ve druhém čtvrtletí roku 2021 vyšplhal na 426 milionů EUR. Ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku se jedná o 42% nárůst a oproti prvnímu čtvrtletí letošního roku se investiční aktivita zvýšila o 47 %.

Lenka Pechová, senior research analyst spol. Savills ČR a SR, říká: “Ve druhém čtvrtletí letošního roku jsme evidovali celkem 14 investičních transakcí, tedy o trochu více než ve druhém čtvrtletí loňského roku, kdy bylo uzavřeno 11 transakcí. Aktivitě na trhu dominoval kancelářský sektor, kde bylo uzavřeno šest transakcí, následovaný průmyslovým a maloobchodním sektorem."

Tuzemští investoři investovali během druhého čtvrtletí 2021 do komerčních nemovitostí v celé zemi 160 milionů EUR a získali devět ze 14 nemovitostí, tři v Praze a šest na regionálních trzích. Přeshraniční investice přesáhly 266 milionů EUR, což je o 77 % více než v předchozím čtvrtletí, a tvořily 62 % celkového investičního objemu za druhé čtvrtletí 2021. Praha byla pro zahraniční investory nakupující komerční nemovitosti opět první volbou, kdy 90 % zahraničního kapitálu za druhé čtvrtletí bylo investováno v hlavním městě, zatímco v prvním čtvrtletí 2021 to bylo 51 %.

Průměrná velikost transakce dosáhla 30,5 milionu EUR, což je stále 10 milionů EUR pod čtvrtletním průměrem běžným před pandemií. Trh však stále čeká na návrat větších transakcí, které by přesáhly hodnotu 100 milionů EUR.

Již čtvrté čtvrtletí po sobě, od třetího čtvrtletí 2020, zůstaly výnosy z nejlepších nemovitostí ve všech realitních sektorech beze změny. U nejlepších kancelářských nemovitostí v Praze se, díky nízkému objemu nové výstavby a stabilnímu nájemnému, ustálily na úrovni 4,10 %. Výnosy ze vhodně umístěných a dobře pronajatých moderních průmyslových prostor se pohybují kolem 4,25 %. V segmentu prvotřídních nákupních center chybí na trhu relevantní transakce, nicméně odhad výnosů u nejúspěšnějších projektů v Praze by se stále pohyboval kolem 5,75 %.

Fraser Watson, ředitel oddělení investičního poradenství spol. Savills ČR a SR, komentuje budoucí vývoj na trhu: „Investiční trh v České republice se pomalu zotavuje, ve srovnání s dobou před pandemií* je však aktivita stále nižší. Český průmyslový trh zůstává mimořádně silný. Extrémně nízká míra neobsazenosti v kombinaci se strukturou trhu, na němž developeři zpravidla staví a neprodávají, by mohla v nadcházející krátkodobé až střednědobé budoucnosti vést k poklesu výnosů. Investoři nadále projevují velký zájem o kancelářský sektor, ale téma "nedostatku produktů" pokračuje a příležitostí je relativně málo. Na druhou stranu investoři vstupují na rezidenční trh. Na trhu byly uzavřeny různé transakce, z nichž většina se týkala ‘forwardových‘ struktur, kdy se investoři zavázali k akvizici projektů ještě před zahájením výstavby nebo v jejím průběhu. Rezidenční výnosy jsou v současnosti nejníže ze všech realitních sektorů a nebylo by velkým překvapením, pokud by ještě klesly."

Savills

Savills CZ s. r. o. je součástí globální společnosti Savills plc poskytující poradenské služby v oblasti komerčních nemovitostí zalistovaná na akciové burze London Stock Exchange. Týmy Savills působí ve více než 600 vlastních i partnerských kancelářích. Společnost zaměstnává přes 39 000 profesionálů ve více než 70 státech na území Severní i Jižní Ameriky, Evropy, Asie a Pacifiku, Afriky i Blízkého východu, kde nabízí široké spektrum specializovaných poradenských služeb a služeb v oblasti managementu a investic klientům z celého světa.

V České republice je společnost Savills aktivní od roku 2017. Přes 60 expertů její pražské kanceláře klientům nabízí odborné služby od investičního poradenství, oceňování, agendy pronájmů a správy nemovitostí přes konzultace v oblasti výstavby a plánování projektů až po průzkum trhu v sedmi hlavních sektorech: průmysl a logistika, kanceláře, maloobchod, volný čas, hotely, rezidenční bydlení a ubytování pro studenty.

Zdroj informací

Savills CZ s.r.o. a NejBusiness.cz

Datum

26. července 2021

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.3384 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál