Savills: Výstavba kancelářských budov v Evropě dosahuje pětiletého maxima

Savills: Výstavba kancelářských budov v Evropě dosahuje pětiletého maxima

Podle mezinárodní realitní poradenské společnosti Savills budou společnosti, hledající na evropském trhu prvotřídní administrativní prostory k pronájmu, čelit vysoké míře konkurence, a to navzdory skutečnosti, že výstavba nových kancelářských ploch je za posledních pět let nejaktivnější. Jak se uvádí ve zprávě European Office Development (Výstavba kanceláří v Evropě) společnosti Savills, nové kancelářské prostory, které mají být v regionu dokončeny v letošním roce, poskytnou o 26 % více prostor než v roce 2020.

Průměrná míra neobsazenosti v mnoha evropských městech – včetně Berlína, Stockholmu, Amsterdamu a Paříže, však zůstane pod hranicí 6 %, což je zařadí mezi trhy s vysokou mírou konkurence z hlediska pronájmu kancelářských prostor.

Celkově by měla být v letošním roce na 24 trzích v regionu dokončena výstavba kancelářských prostor o rozloze 5,2 milionů m2. Podobný objem administrativních ploch (5,1 milionů m2) by měl být dokončen i v roce 2022. Jedná se o nejvyšší objem dokončené výstavby za posledních pět let.

Společnost Savills však předpokládá, že vzhledem k tomu, že polovina těchto prostor je již předpronajata – 54 % kancelářských prostor, které mají být dokončeny v roce 2021 a 39 % z ploch dodaných v roce 2022, tak budou vzhledem k předpokládané úrovni poptávky všechny nové kancelářské prostory rychle obsazeny.

Lenka Pechová, senior research analyst spol. Savills ČR a SR, dodává: „Z prostor, které by měly být v Praze dokončeny v letech 2021-2022 je zhruba 44 300 m2 již předpronajato a spekulativní výstavba je odhadována na úrovni 122 000 m2, což odpovídá 3,3 % současné celkové nabídky.“

Největší nedostatek prémiových kanceláří bude v Berlíně, kde se letos očekává 2,3% neobsazenost, přičemž i v ostatních německých městech je nabídka volných kancelářských ploch velmi nízká. V roce 2021 by měla míra neobsazenosti v Kolíně nad Rýnem klesnout na 2,9 %, zatímco v Hamburku by mohla dosáhnout 4 %.

Podíly předem zasmluvněných ploch jsou nižší než v předchozích letech (kdy se pohybovaly mezi 55 % a 60 %), nicméně Eri Mitsostergiou, ředitelka oddělení evropského výzkumu trhu spol. Savills, dodává: "Kvalitní pracovní prostory jsou pro nájemce prioritou, a protože se očekává, že tento trend bude pokračovat, nabídka zůstává omezená."

Zpráva také potvrzuje názory, které zazněly v nejnovější publikaci Impacts, kterou společnost Savills zveřejnila minulý měsíc. V publikaci se uvádí, že přechod na hybridní model práce je největší výzvou, které budou společnosti v příštích pěti letech čelit. "Vzhledem k nízké dostupnosti kanceláří v mnoha lokalitách je lepší začít hledat prostory, které vám budou pro hybridní model práce vyhovovat, raději dříve než později," uvádí se v publikaci

Nedostatek kancelářských prostor zaznamenala společnost Savills také ve Stockholmu, kde se neobsazenost pohybuje na úrovni 5 %, a dále v Mnichově, kde by nepronajaté kancelářské prostory mohly tvořit 4 % trhu. V Lisabonu to bude 7,2 %, v londýnském West Endu 7,3 %, v Barceloně a Praze se pro konec roku předpokládá 8,5 % neobsazených prostor.

Zpráva European Office Development předpovídá, že zvýšení sekundární nabídky by mělo způsobit celkový nárůst průměrné míry neobsazenosti v celé sledované oblasti, nicméně velká část z toho nemusí být atraktivní z hlediska splnění současných požadavků nájemců, zejména týkajících se oblasti ESG a vhodnosti pro digitalizaci.

Společnost Savills předpokládá, že objem neobsazených kanceláří povede k posunu o 80 bazických bodů směrem nahoru, takže prázdné kanceláře budou v průměru tvořit 7,5 % z celkové nabídky sledovaných trhů.

Na evropských trzích se předpokládá nejvyšší míra neobsazenosti ve Varšavě (11 %), Bukurešti (11 %) a pařížské čtvrti La Defense (13,5 %), uvádí Savills.

Pavel Novák, vedoucí oddělení pronájmu kancelářských prostor, Savills ČR a SR, říká: "Jen v Evropě letos přibude téměř 1,5krát více moderních kanceláří, než je objem všech administrativních ploch v celé Praze. Vzhledem k tomu, že si již většinu z těchto prostor stihly firmy pronajmout, a to i navzdory nejistotě spojené s pandemií, bylo by mylné se domnívat, že kancelářský sektor je v úpadku. Z čísel je navíc již nyní zřejmé, že příští rok bude z hlediska nabídky a poptávky přinejmenším podobný. I v České republice firmy přecházejí na hybridní model práce, který kombinuje práci z domova a z kanceláře, a tak zájem o moderní a ekologické budovy, které tomuto stylu práce více vyhovují, roste.“

Savills

Savills CZ s. r. o. je součástí globální společnosti Savills plc poskytující poradenské služby v oblasti komerčních nemovitostí zalistovaná na akciové burze London Stock Exchange. Týmy Savills působí ve více než 600 vlastních i partnerských kancelářích. Společnost zaměstnává přes 39 000 profesionálů ve více než 70 státech na území Severní i Jižní Ameriky, Evropy, Asie a Pacifiku, Afriky i Blízkého východu, kde nabízí široké spektrum specializovaných poradenských služeb a služeb v oblasti managementu a investic klientům z celého světa.

V České republice je společnost Savills aktivní od roku 2017. Přes 60 expertů její pražské kanceláře klientům nabízí odborné služby od investičního poradenství, oceňování, agendy pronájmů a správy nemovitostí přes konzultace v oblasti výstavby a plánování projektů až po průzkum trhu v sedmi hlavních sektorech: průmysl a logistika, kanceláře, maloobchod, volný čas, hotely, rezidenční bydlení a ubytování pro studenty.

Zdroj informací

Savills CZ s.r.o. a NejBusiness.cz

Datum

19. července 2021

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.4236 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál