Český StartupBox získal prestižní grant od Googlu, bude pomáhat v regionech

Český StartupBox získal prestižní grant od Googlu, bude pomáhat v regionech

Jedním ze třinácti subjektů z celkem více než 800 přihlášených, které uspěly v grantové výzvě Google.org Impact Challenge pro region střední a východní Evropy je i česká nezisková organizace Lean Startup. Její digitální platforma StartupBox zdarma provádí podnikatele prvními krůčky, pomáhá s využitím digitálních nástrojů a umožňuje rozvoj startupů i mimo velká města. Cílem výzvy bylo podpořit organizace, které svou činnost zaměřují na snižování rozdílů v oblasti digitálních dovedností a podporu ekonomického růstu v regionu. Celkově si vybrané subjekty z jedenácti zemí regionu mezi sebou rozdělí částku ve výši 2 milionů eur.

V roce 2019 se Pavel Bartoš a Petr Mandík ze společnosti Happyend. a Michal Kardaš a Dalibor Pulkert z Outboxers rozhodli zúročit své zkušenosti ze startupové scény a nabídnout co možná nejdostupnější expertní poradenství v podobě prvního českého digitálního útočiště pro startupisty-nováčky. Jejich projekt pro online mentoring startupů - StartupBox, který teď obdržel prestižní grant od Googlu, dokáže zdarma provést podnikatele celým procesem od prvotní myšlenky, ověření nápadu, přes propojení s vhodnými partnery či investory až po uvedení do velkého startupového světa. Cílem je podpořit začínající startupisty, včetně těch z odlehlých částí republiky, a pomoci jim zdárně realizovat své nápady.

Google, který se se svou výzvou Google.org Impact Challenge rozhodl podpořit iniciativy s potenciálem urychlit ekonomické oživení a překlenout rozdíly v digitálních dovednostech, ocenil zejména fakt, že StartupBox pomáhá úspěšně odstartovat projekty i v regionech, kde dosud pro firmy nebyla příznivá infrastruktura. Startupy zde tak často končí v počáteční fázi, protože není nikdo, kdo by jim celý proces usnadnil. Podle údajů Evropské komise přitom české malé a střední podniky tvoří více než polovinu celkově generované přidané hodnoty a 67 % z celkové zaměstnanosti v Česku.

„Inovace jsou zcela nezbytné pro další ekonomický růst naší země. Věříme proto, že je potřeba začít výrazně více podporovat startupy, protože těch opravdu úspěšných je v Česku stále ještě velmi málo. Jedním z důvodů je i to, že služby typu podnikatelských akcelerátorů jsou dostupné obvykle jen ve velkých městech. Proto jsme se v rámci výzvy Google.org Impact Challenge rozhodli podpořit právě StartupBox,“ říká Petr Šmíd, ředitel brand & consumer marketingu Googlu pro střední a východní Evropu. „Věříme, že projekt dokáže pomoci snížit počet neúspěšných pokusů o založení firmy a podpořit rozvoj startupů i mimo Prahu nebo Brno,“ doplňuje.

Nezisková organizace Lean Startup, která za vítězným projektem stojí, využije grant od Googlu, kromě možnosti dále poskytovat své služby zdarma, také pro další rozvoj a rozšiřování služeb a budování podpůrné komunity začínajících podnikatelů. Organizace, která v současné chvíli působí na českém a slovenském trhu, chce také pomocí peněz od Googlu rozšířit své působení i do dalších zemí regionu střední a východní Evropy.

„Máme z grantu obrovskou radost a těšíme se, že nám pomůže dále naplňovat naši vizi, rozšiřovat naše služby a dostat potřebnou pomoc k ještě většímu množství začínajících podnikatelů,“ pochvaluje si Pavel Bartoš ze čtyřčlenného týmu StartupBoxu, který dále tvoří ještě Dalibor Pulkert, Kateřina Pavlů a Petr Mandík. „Máme v plánu dále pracovat na obsahu či procesu onboardingu, pořádat komunitní setkání a startupy vzájemně propojovat a hlavně začít brzy pomáhat všude tam, kde se pomoci nedostává,“ doplňuje Pulkert.

Google otevřel svou výzvu Google.org Impact Challenge pro region střední a východní Evropy letos v lednu. Z více než 800 přihlášených projektů jich bylo vybráno celkem třináct z 11 různých zemí. Hlásit se mohly všechny dobročinné iniciativy, jejichž cílem je oživení ekonomiky s důrazem na větší sociální začlenění znevýhodněných skupin a překonání rozdílů v digitálních dovednostech. Jedná se o další krok ve snaze Googlu o pomoc v oblasti urychlení ozdravení ekonomik v regionu po dopadech pandemie. Vítězné projekty vybíral Google s pomocí partnerské organizace INCO a expertního panelu sestaveného z významných regionálních akademiků, lídrů a občanských aktivistů.

Zdroj informací

StartupBox a NejBusiness.cz

Datum

18. července 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

Reklama

Page generated in 1.2918 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál