Češi objevují výhody domácího plnění CNG

Češi objevují výhody domácího plnění CNG

Majitelé vozidel na CNG se nemusejí omezovat pouze sítí veřejných plnicích stanic. K dispozici jsou jim i takzvané domácí plničky. Ty umožňují plnit CNG přímo z pohodlí garáže. Vhodné jsou také pro menší firmy provozující jednotky vozidel na stlačený zemní plyn. V Česku je aktuálně v provozu již zhruba 150 domácích plniček.

„Možnost ,natankovat‘ si doma není výsadou pouze majitelů elektromobilů. Ekologicky smýšlejícím řidičům nabízejí stejný komfort také domácí plničky vozidel na CNG. Ty jsou svými kompaktními rozměry srovnatelné například s malou ledničkou. Lze je tak jednoduše umístit do garáže rodinného domu a využít pro plnění i více aut najednou,“ uvedla Lenka Kovačovská, výkonná ředitelka Českého plynárenského svazu (ČPS), a dodala: „Motoristé mají v České republice dnes k dispozici už více než 220 veřejných CNG stanic. Přesto je evidentní, že se jednotlivcům, a také menším podnikům, vyplácí investovat rovněž do možnosti plnit doma či v areálu společnosti. Typickými firemními uživateli jsou například pekařství, rozvážkové služby všeho druhu nebo třeba logistické firmy provozující menší flotily vysokozdvižných vozíků.“

V České republice se aktuálně zabývá výrobou malých plnicích zařízení pro vozidla na CNG pouze firma MOTOR JIKOV Strojírenská. Do jejího portfolia se nicméně řadí i velké veřejné plnicí stanice nebo plničky pro dopravní podniky. Domácích plniček firma prodala již stovky po celé Evropě, zejména do zemí Beneluxu, do pobaltských republik nebo do Francie. Na tuzemský trh jich dodala zhruba 150.

„Naše zařízení představuje ekvivalent k domácím rychlonabíjecím zásuvkám, takzvaným wallboxům, pro elektromobily. CNG však naplní nádrž vozu zhruba dvakrát rychleji. Přestože i pořizovací cena je aktuálně zhruba dvojnásobná, lze předpokládat, že s nárůstem poptávky se bude snižovat,“ uvedl Jan Kocourek z oddělení Zákaznické podpory ve společnosti MOTOR JIKOV Strojírenská a doplnil: „Naše nejprodávanější zařízení MJ Compact 05 disponuje výkonem pěti metrů krychlových za hodinu, tedy zhruba 3,6 kilogramu. Vyznačuje se rychlou a jednoduchou instalací, nejnižšími investičními náklady a je vhodné pro uživatele s jedním až šesti vozidly na CNG.“

Domácí stanice lze jednoduše připojit ke standardním rozvodům plynu. Zařízení plyn následně stlačí a v této podobě plní do vozidel. Celý proces automaticky kontroluje, a jakmile je dosaženo požadovaného tlaku v nádrži, plnička se sama vypne. Technologie disponuje i bezpečnostními prvky, jakými jsou metanové čidlo, trhací spojka nebo teplotní kompenzace.

V České republice jezdí aktuálně zhruba 25 300 osobních a užitkových aut na CNG. Zájemci si mohou vybrat ze tří desítek typů vozů s tímto pohonem, který je výrazně ekologičtější oproti vozům na klasický pohon. Při spalování CNG totiž nevznikají karcinogenní částice a provoz těchto aut je rovněž podstatně tišší. K dalším výhodám patří zhruba poloviční provozní náklady, úleva na spotřební a silniční dani a nově také 50% sleva na dálniční známku.

Vozidla na CNG jsou cenově téměř srovnatelná s auty na benzin či naftu. Stále je ve větší míře do svých vozových parků zařazují provozovatelé městské hromadné dopravy, zásilkové a rozvážkové společnosti, autoškoly, státní instituce nebo taxislužby. Například v segmentu užitkových vozidel v současnosti prakticky neexistuje jiné dostupné palivo, které by dosahovalo požadované kombinace vysokého výkonu, uspokojivého dojezdu a ekologického provozu.

Český plynárenský svaz

Český plynárenský svaz (ČPS) je nezávislé sdružení firem a odborníků působících v plynárenství a souvisejících oborech. ČPS navázal v roce 1992 na bohatou činnost svých předchůdců, kteří v tehdejším Československu založili již v roce 1919 Československý plynárenský a vodárenský svaz a byli spoluzakladateli Mezinárodní plynárenské unie (IGU) v roce 1931. ČPS v současné době sdružuje více než 200 odborných sdružení a firem působících v plynárenství, přes 260 individuálních členů, ve velké většině špičkových plynárenských odborníků, a přes 60 čestných členů.

Zdroj informací

Český plynárenský svaz a NejBusiness.cz

Datum

2. července 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.1431 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál