Británie žije fotbalem a frustrací ze zvládání pandemie

Británie žije fotbalem a frustrací ze zvládání pandemie

Velká Británie nyní žije fotbalem a měla by hostit semifinále i finále Mistrovství Evropy ve fotbale EURO 2020. Jak se však ukazuje, fotbalový svátek je jen slabou náplastí na upadající ekonomiku. Země, která se před pěti lety v referendu rozloučila s Evropskou unií a v současné době je půl roku po brexitu, stále ještě nepocítila plné dopady odluky od EU. Ty byly přehlušeny pandemií a frustrací obyvatelstva z toho, jak se vláda vypořádává s Covid-19. „Ekonomický dopad pandemie je tak velký, že je velmi obtížné určit dopad brexitu," říká Ján Čarný, generální ředitel pojišťovny Coface pro Českou republiku a Slovensko, který je globálním lídrem v pojištění pohledávek firem a obchodních rizik.

Vystřízlivění z brexitu teprve přijde

Velkou Británii těžce zasáhla jak první vlna pandemie, tak i letos v zimě druhá, která následovala po rozšíření tzv. britské varianty. „Výsledkem je několikaměsíční tvrdá blokáda a další pokles HDP o 1,5 % v prvním čtvrtletí roku 2021. Ve srovnání s jarem 2020 a poklesem HDP o 19,5 % se samozřejmě jedná o velmi malý pokles ekonomické aktivity. Důvodem bylo, že průmysl i stavebnictví byly tentokrát odolnější," vysvětluje Ján Čarný, generální ředitel pojišťovny Coface pro Českou republiku a Slovensko. Dodává, že v důsledku pandemie jsou tak dopady brexitu prozatím sotva znatelné. „Vzhledem k tomu, že země odložila zavedení většiny hraničních kontrol až do ledna 2022, může pokračovat v dovozu jako dosud. Očekává se, že dopady brexitu se projeví ve střednědobém horizontu, kdy ovlivní výběr místa podnikání i produktivitu," upozorňuje Ján Čarný.

Předzásobení pomohlo

Jak upozorňuje Ján Čarný, generální ředitel pojišťovny Coface pro Českou republiku a Slovensko, do jisté míry nejvýznamnější dopad brexitu se projevil hned v lednu, kdy se zhroutily obchodní toky. „Tento pokles obchodu byl však způsoben tím, že se mnoho společností v očekávání brexitu masivně předzásobilo. To se týkalo zejména automobilového, chemického a farmaceutického průmyslu. Kromě překážek způsobených administrativními postupy to tedy byla pro některé firmy částečně přirozená reakce," upozorňuje Ján Čarný.

V únoru se obchod začal opět oživovat a po období přizpůsobování se novým postupům došlo k určité normalizaci obchodních vztahů. „Je však třeba zmínit, že celní kontroly jsou v současné době pouze jednosměrné, a to pro britský vývoz do EU. Navíc pandemie vedla k poklesu poptávky, takže obchodní toky byly v prvním čtvrtletí pod normálem, což také vedlo k tomu, že jsme se vyhnuli obrazům chaosu a frontám kamionů uvízlých na hranicích Spojeného království," dodává Ján Čarný.

Vývozci, kteří očekávali nárůst administrativy, se s touto situací obecně vypořádali dobře. „Je však třeba rozlišovat mezi velkými společnostmi, které vyvážejí do celého světa a na vstup do celního řízení jsou již zvyklé, a těmi, pro které to byla novinka. V jejich případě mohlo dojít k chybám a v konečném důsledku k zablokování a několikadennímu zpoždění v lednu," upozorňuje Ján Čarný.

Správní a celní poplatky, které se pohybují pod 20 EUR, jsou pro většinu společností snesitelným nákladem. Zpoždění Spojeného království při udělování licencí evropským rybářům vedlo k určitému napětí, ale i tyto administrativní procesy by se měly časem normalizovat.

Frustrace z pandemie posiluje odpor

Zatímco obyvatelé brexit ještě plně nepocítili, frustrace veřejnosti z řešení pandemie roste a má vliv na podporu odpůrců sjednocené Británie.

„Přestože vláda zvládla očkovací fázi velmi dobře, veřejnost byla k celkovému řízení pandemie v roce 2020 velmi kritická. Ve skotské společnosti tato nespokojenost posílila nálady ve prospěch nezávislosti," vysvětluje Ján Čarný, generální ředitel pojišťovny Coface pro Českou republiku a Slovensko. Většina průzkumů veřejného mínění v posledních dvou měsících však naznačuje, že stoupenci nezávislosti referendum prohrají, a pocity ohledně zvládání pandemie tak mají na skotskou nezávislost zásadní vliv. „Pokud bude situace ve zdravotnictví pod kontrolou a v nadcházejících měsících dojde k očekávanému silnému oživení ekonomické aktivity, zastánci nezávislosti mohou zůstat v těsné menšině," poznamenává Ján Čarný. Pokud se tato předpověď naplní, skotská premiérka Nicola Sturgeonová pravděpodobně počká na příznivější okamžik pro spuštění procesu referenda o nezávislosti. Druhé referendum o nezávislosti si podle společnosti Coface nemůže dovolit prohrát.

Zdroj informací

COFACE a NejBusiness.cz

Datum

25. června 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

Reklama

Page generated in 1.311 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál