Česko je osmé v připravenosti na rakovinu

Česko je osmé v připravenosti na rakovinu

Česká republika obsadila 8. příčku z 29 zemí hodnocených z hlediska kvality opatření v oblasti prevence a léčby onkologických onemocnění. Zapojení Česka do Indexu připravenosti na léčbu rakoviny (Index of Cancer Preparedness), který zpracovává The Economist Intelligence Unit, iniciovaly společnosti PPF a SOTIO.

Silnými stránkami České republiky jsou dle indexu nejen infrastruktura zdravotnictví a dostupnost kvalifikovaných onkologických specialistů, ale i preventivní a screeningové programy spolu s včasnou detekcí onemocnění. Prostor pro zlepšení identifikoval Index v oblasti strategického plánu země pro kontrolu a léčbu rakoviny nebo v podpůrné péči o onkologické pacienty a přeživší. Data Indexu ukázala též horší výsledky v jednom z klíčových onkologických ukazatelů, pětiletém přežití.

Česká republika se k Indexu připravenosti na léčbu rakoviny připojuje symbolických 50 let poté, co americký prezident Nixon vyhlásil tomuto onemocnění v roce 1971 válku. Ta není, ani po miliardách investic a přes snahu tisíců výzkumníků a stovek vědeckých týmů, zdaleka u konce. „Výzkumu a vývoji přípravků proti nádorovým onemocněním se věnujeme přes 10 let. Rakovina je globální téma a je třeba sledovat, co se děje ve světě, jak k onkologické péči a prevenci přistupují v dalších zemích. Věříme, že mezinárodní inspirace je zde důležitá, stejně jako v jiných oborech,“ popisuje Ladislav Bartoníček, CEO skupiny PPF a bývalý generální ředitel SOTIO, záměr zapojení České republiky do prestižní nezávislé analýzy Economist Intelligence Unit. Česká republika v Indexu připravenosti na léčbu rakoviny obsadila celkově osmé místo mezi 29 analyzovanými zeměmi a zařadila se za USA a Francii a před Švédsko a Jižní Koreu. Pomyslné medailové pozice celkového hodnocení obsadily Austrálie, Kanada a Německo.

Kategorie zdravotní systém a jeho řízení

V rámci Indexu byly země hodnoceny ve třech hlavních kategoriích – politika a plánování, zdravotní péče a zdravotní systém. Nejlepších výsledků Česko dosáhlo v kategorii zdravotní systém. Silnou stránkou je zde zejména infrastruktura, v níž se Česká republika umístila na 2. příčce za Německem. Na první pozici je Česko v počtu chirurgů na tisíc obyvatel, přední pozice zaujímá v počtech onkologů a v první desítce je také v celkovém počtu školeného zdravotnického personálu (lékařů a zdravotních sester) v přepočtu na obyvatele. „Jsme hrdí na systém onkologické péče v České republice. Máme síť regionálních komplexních onkologických center a dvě národní centra specializovaná na méně časté onkologické diagnózy, resp. dětskou onkologii,“ popsala pro Economist Intelligence Unit v rámci sběru dat doc. Jana Prausová, předsedkyně České onkologické společnosti a přednostka Onkologické kliniky 2. LF UK a FN Motol.

Horších výsledků Česko dosáhlo v oblasti rozsahu a růstu výdajů na zdravotní péči v posledních 10 letech. „Obecně je onkologická léčba v Česku na velmi vysoké úrovni. Převážná část péče v oblasti onkologie je bezplatná, tedy široce dostupná,“ uvedla prof. Jiřina Bartůňková, přednostka Ústavu imunologie 2. LF UK a FN Motol a dodala: „Mohu potvrdit, že v uplynulém roce náklady na onkologickou péči podstatně vzrostly. Důvodem je zavedení nových inovativních způsobů léčby, jako jsou inhibitory kontrolních bodů, další monoklonální protilátky nebo buněčná terapie tzv. CAR-T. Léčba jednoho pacienta může stát i několik milionů korun.“ Prostor pro zlepšení je dle výsledků Indexu i v oblasti mezirezortní spolupráce ministerstev na programech zaměřených na prevenci onkologických onemocnění.

Kategorie zdravotní péče

Přední pozici v Indexu Česko drží v oblasti imunizace jako prevence vzniku některých typů rakoviny, a to zejména díky národním očkovacím programům na lidský papilomavirus (HPV) a hepatitidu B u dětí. Plný počet bodů v hodnocení země obdržela také za rozvoj screeningových programů, zejména u nádorů prsu, děložního čípku a tlustého střeva, díky nimž je možná včasná detekce onemocnění. Vyšetření jsou plně hrazena ze zdravotního pojištění, což dle docentky Prausové významně pomáhá jejich využívání v české populaci.

Vysoce nadprůměrné hodnocení získalo Česko i v oblasti dostupnosti služeb, léčiv a kvalifikované pracovní síly. Česká republika má nejvyšší počet radiačních onkologů v přepočtu na obyvatele ze všech 29 analyzovaných zemí, v počtu klinických onkologů je pátá. Dostupné jsou léky označované WHO jako esenciální pro léčbu (cisplatina, fluorouracil, docetaxel, imatinib, rituximab and trastuzumab), které jsou zde registrovány a plně hrazeny ze zdravotního pojištění. Svá želízka v ohni má Česko i v oblasti vývoje nových léčivých přípravků. Nejdále je v tomto směru společnost SOTIO. „Jsme první českou biotechnologickou firmou, která má preparáty v II. i III. fázi klinického testování. Aktuálně se jedná o přípravek RLI-15 založený na interleukinu 15 a aktivní buněčnou imunoterapii DCVAC. Další inovativní platformu BOXR založenou na CAR-T buňkách a přípravek SOT102 využívající technologii ADC bychom chtěli k prvnímu pacientovi dostat již na přelomu letošního a příštího roku,“ potvrzuje prof. Radek Špíšek, generální ředitel společnosti SOTIO.

Oblastí, kde Česká republika v oblasti zdravotní péče zaostává, je kontinuální následná péče a monitoring zaléčených dětských onkologických pacientů, kteří dosáhnou dospělosti, dále pak specializovaná péče o přeživší potýkající se s vedlejšími účinky předchozí onkologické léčby. Prostor pro zlepšení je i v dostupnosti psychoterapeutické péče o onkologické pacienty, v počtu nutričních a paliativních specialistů a kapacitách hospiců.

Kategorie politika a plánování

V této oblasti dosáhlo Česko nejslabšího výsledku, konkrétně 15. místa mezi 29 zeměmi. Za největší slabinu je považována absence komplexního strategického plánu kontroly rakoviny včetně implementačního rámce a pravidelného vyhodnocování dosažených cílů. Naopak vysoké hodnocení získala Česká republika za kvalitní národní registr ÚZIS, jehož data jsou aktualizována na měsíční bázi, zveřejňována a slouží jako podklady pro vyhodnocení preventivních programů i pro hodnocení nákladů vynaložených na onkologickou léčbu.

„Index připravenosti na rakovinu prokázal, že prevence i onkologická péče v Česku dosahuje vysokých standardů. Zároveň nám ale potvrdil, že bychom mohli být v některých postupech, jako je například doporučení ke specializované péči, rychlejší a efektivnější,“ uvádí prof. Jiřina Bartůňková. Nejen výzkum a vývoj nových terapeutik, ale i včasný záchyt vyššího počtu onemocnění by měl přispět ke zlepšení jednoznačných kvantitativních metrik, jako je 5leté přežití, v němž Česko za vyspělými zeměmi lehce zaostává.

Projekt skupiny PPF a SOTIO společně s The EIU patří do aktivit PPF, které se ve spolupráci s odbornými partnery dlouhodobě soustředí na rozvíjení a sdílení expertních témat v hlavních oblastech svého podnikání. V rámci řady PPF Insights PPF mapuje a sdílí expertízu, rozvíjí diskuzi a nabízí inspiraci a přístup k informacím pro veřejný, odborný i akademický sektor. Kompletní výsledky Indexu připravenosti na rakovinu jsou k dispozici na www.valkaprotirakovine.cz a budou diskutovány v rámci připravované expertní debaty v listopadu 2021.

PPF

Skupina PPF je aktivní v 25 zemích. Investuje do řady odvětví, od finančních služeb přes telekomunikace, média, biotechnologie, nemovitosti až po strojírenství. Svůj růst staví na rozvíjení tradičních i nových odvětví, budování moderní infrastruktury, digitální ekonomiky a propojení českého talentu a schopností s globálními příležitostmi. PPF působí v Evropě, Asii a Severní Americe. Skupina vlastní aktiva ve výši 39,7 miliard eur a zaměstnává celosvětově 94 000 lidí (k 31. 12. 2020)

SOTIO

SOTIO je mezinárodní biotechnologická společnost, která zastřešuje aktivity skupiny PPF v oblasti výzkumu a vývoje nových protinádorových léčiv. Produktové portfolio společnosti zahrnuje přípravky na bázi interleukinu IL-15, personalizovanou aktivní buněčnou imunoterapii DCVAC, platformu CAR T, i novou generaci protinádorových přípravků na bázi konjugátu protilátky a léku (ADC).

Zdroj informací

SOTIO a.s. a NejBusiness.cz

Datum

19. června 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.2469 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál