Koncem roku bude aktivních půl miliardy 5G připojení

Koncem roku bude aktivních půl miliardy 5G připojení

Podle předpokladu společnosti Ericsson přesáhne na konci roku 2021 počet 5G účastníků 580 milionů. Podle odhadu analytiků Ericssonu tak každý den na světě přibyde milion nových účastníků 5G. Tato zjištění jsou součástí již dvacátého vydání studie Ericsson Mobility Report a potvrzují předpoklad, že se 5G stane nejrychleji implementovanou generací mobilních sítí. Do konce roku 2026 tak bude prostřednictvím 5G připojeno 60 procent uživatelů mobilních zařízení po celém světě s tím, že počet 5G připojení dosáhne přibližně 3,5 miliardy.

Tempo přechodu na nový standard se ovšem výrazně liší dle globálních regionů. V Evropě je nástup 5G pomalejší a starý kontinent dále nabírá zpoždění oproti Číně, USA, Jižní Koreji, Japonsku a oblasti Perského zálivu, konkrétně zemím Rady pro spolupráci arabských států v Zálivu (Gulf Cooperation Council).

Podle očekávání 5G překoná laťku miliardy aktivních připojení o dva roky dříve, než jak tomu bylo v případě sítě čtvrté generace. Mezi klíčové faktory patří raný přechod Číny na novou technologii či brzká dostupnost a cenová dosažitelnost komerčních přístrojů podporujících 5G. Ostatně již je v prodeji nebo bylo výrobci oznámeno více než 300 modelů 5G chytrých telefonů. Očekává se, že toto tempo si přechod na 5G udrží i v příštích letech, k čemuž přispěje stále se zvyšující důležitost konektivity v post-pandemické ekonomice.

Z celkového počtu 5G připojení v roce 2026 bude podle předpokladů největší část připadat na severovýchodní Asii, v absolutních číslech odhadem 1,4 miliardy připojení. Nejvyšší penetraci novým standardem však analytici očekávají na severoamerických trzích a v zemích GCC, konkrétně 84 respektive 73 procent ze všech připojení v daném regionu.

Fredrik Jejdling, výkonný viceprezident a vedoucí oddělení pro sítě ve společnosti Ericsson, k tomu říká: „Výroční dvacátý Ericsson Mobility Report ukazuje, že se posouváme do druhé fáze přechodu na 5G, kdy vidíme zvyšující se tempo spouštění nových 5G sítí a rozšiřování penetrace signálem 5G na trzích, jako je čínský, jihokorejský či americký. Nyní je čas pro implementaci pokročilých případů uplatnění, která naplní přísliby této nové technologie. Firmy i jednotlivci se navíc připravují na svět po pandemii, ve kterém bude hrát digitalizace založená na 5G stěžejní roli.“

Chytré telefony a video tlačí objem mobilních dat

Objem mobilních dat neustále roste – celosvětově přesáhl s koncem roku 2020 hodnotu 49 exabajtů za měsíc, a to bez započtení datového přenosu sítěmi Fixed Wireless Access (FWA). Jeden exabajt (EB) přitom obsahuje 1 000 000 000 (1 miliardu) gigabajtů (GB). Do roku 2026 se objem mobilních dat podle očekávání zpětinásobí na 237 EB měsíčně. Chytré telefony, přes které dnes proteče 95 procent mobilních dat, jsou navíc v tomto ohledu čím dál náročnější. Celosvětový průměr využití mobilních dat dnes přesahuje 10 GB na přístroj za měsíc, do konce roku 2026 však má tato hodnota dosáhnout 35 GB za měsíc.

Poskytovatelé komunikačních služeb založených na 5G jsou v čele uplatnění Fixed Wireless Access

Pandemie COVID-19 urychluje digitalizaci a tím také zvyšuje důležitost i nutnost spolehlivé širokopásmové konektivity. Podle nejnovějšího Ericsson Mobility Report bezmála devět z deseti poskytovatelů telekomunikačních služeb, kteří již spustili 5G přenos, zároveň nabízí připojení FWA ve standardu 5G a/nebo 4G, a to i na trzích s vysokou penetrací optického připojení. To je předpokladem dalšího zvyšování objemu dat přenášených prostřednictvím FWA, který se podle studie do pěti let znásobí sedmkrát na 64 EB.

IoT přichází

Rozšíření technologie internetu věcí (IoT) běžícího přes sítě NB-IoT a Cat-M se podle předpokladů analytiků Ericssonu v průběhu letošního roku zvýší o bezmála 80 procent a dosáhne počtu téměř 330 milionů připojení. V roce 2026 na těchto dvou technologiích může běžet 46 procent všech mobilních IoT připojení.

5G v Zálivu

Studie Ericssonu také obsahuje překvapivá data z trhů zemí GCC, jejichž vlády štědře podporují technologické inovace, stejně jako přechod na 5G. V roce 2019 patřily tyto země mezi první na světě, které spustily komerční 5G služby. Podle předpokladů bude v této šestici zemí v roce 2026 fungovat 62 milionů připojení 5G, což bude představovat druhou nejvyšší penetraci 5G signálem globálně.

Zdroj informací

Ericsson Česká republika a NejBusiness.cz

Datum

17. června 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

Reklama

Page generated in 1.2815 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál